Всекидневно консумираме вредни трасмазнини
Увеличават нивата на лошия холестерол и риска от сърдечни проблеми, провокират бързо трупане на килограми, увреждат нервната система. Във всичко това са обвинявани трансмазнините, които се съдържат в огромна част от продуктите на пазара.
Евтини имитиращи продукти, използвани в заведения за бързо хранене за пържене и готвене, често са богати на опасни хидрогенирани мазнини. Те обаче се съдържат и в бисквити, крекери, чипсове, солети, вафли, бонбони, кроасани, сладоледи. Вредните съставки се установяват дори в продукти като сирене, кашкавал и масло, в които по принцип не би трябвало да се съдържат.
Хидрогенирането е процес, през който преминават мазнините, за да се вложат в даден преработен продукт. При него течни растителни мазнини се нагряват на висока температура при наличието на водород и катализатори. След такава обработка обаче се оказва, че те вече крият рискове за здравето. От асоциация "Активни потребители" подчертават, че попаднали в организма, те се натрупват, увеличават нивата на лошия холестерол, риска от инфаркт и инсулт.
Много производители ги добавят в продуктите си обаче, защото са евтини, по-лесни са за опериране в производствения процес, увеличават срока на годност, обогатяват аромата и вкуса на храните и ги правят по-лесни за съхранение.
Специалистите подчертават, че е най-опасно продукти с хидрогенирани мазнини да се консумират заедно с горещи напитки, защото много бързо се разтварят от високата температура и лесно проникват в тъканите. Затова риск за здравето представляват и всякакви храни – сготвени или пържени не с естествено слънчогледово олио или зехтин, а с имитиращи продукти или маргарин, които съдържат много трансмазнини. При нагряване над 40 градуса те стават токсични.
Оказва се, че всекидневно средностистически потребител консумира много хидрогенирани мазнини. Най-рисковата група са децата, защото те най-много обичат пържени картофи, чипсове, шоколади, банички и сладолед. Лекари подчертават, че трансмазнините се натрупват в детския организъм и увеличават риска от затлъстяване в ранна възраст и съответно от високи нива на "лошия холестерол" и дори високо кръвно. Хидрогенираните мазнини се изписват по различни начини: трансмазнини, втвърдени масла, растителни масла, растителни мазнини. Най-големият риск е, че често се добавят в продукти като масло, сирене и кашкавал, без дори да се изпишат на етикета.
Проучване от 2015 г. на асоциация "Активни потребители" доказва, че в четири от десет марки масла на българския пазар е установено наличие на немлечни мазнини, при някои дори над 50%. От асоциацията подчертават, че влаганите заместители често са растителни масла (например палмово) или хидрогенирани отпадъчни мазнини. Според българското законодателство продуктите с добавени немлечни мазнини задължително се обозначават като "имитиращи”, но практиката показва, че това невинаги се спазва. Година по-късно от асоциацията осъществяват проучване на сирената на пазара. И установяват, че всеки шести продукт е фалшив – с наличие на немлечни мазнини, без това да е упоменато на етикета.
На пазара съществуват и много продукти, на чийто етикет пише, че съдържат растителни мазнини. Според специалистите те също крият рискове за здравето, но не нарушават закона, защото е въпрос на отговорност на потребителя да прочете какво съдържат и да прецени дали да ги купува. По закон те се обозначават като "имитиращи” и най-често на тях пише "масло смес", "сирене смес" и т.н. Другият проблем е, че дори и потребителите да са длъжни да обозначат добавянето на трансмазнини, не съществува определена допустима доза за съдържанието им. А всяко допълнително увеличаване на приема повишава риска за здравето.
Най-четени
-
Криминален архив: Смъртта на Маймуняка поръчана от ВИС
Aтентатът срещу боса от бившата групировка ВИС Димитър Димитров-Маймуняка е поръчан от среди в самата групировка, която от няколко години е разпокъсана, съобщиха източници от МВР
-
Секретно 3-те фатални грешки на Георги Димитров
Критикува зверствата на Червената армия у нас, но бързо подвива опашка Сталин има сериозни мотиви да елиминира Георги Димитров - смята историкът Лъчезар Стоянов
-
Коментар №1 на седмицата: От омраза към България в Скопие унищожиха чрез опожаряване своята Универсална зала
От омраза към България в Скопие унищожиха чрез опожаряване своята Универсална зала. Тя е архитектурно копие на някогашната сграда на цирка в София. Построена е като дарение от България през 1966 г
-
Компроматите през 90-те - "партийната книжка" на Софиянски. Днес се борави с милиарди, болонки, контрабанда
През 90-те години върхът на предизборните компроматни битки беше "партийната книжка" на Стефан Софиянски. Днес вече се борави от една страна с милиарди лева/евро, но от друга с луксозни часовници
-
Детска радост от празни будки на паспортния контрол на летище София
Oops. Детска радост от празни будки на паспортния контрол на летище София. Даже чантата си с документи забрави на скенера. Да, мислихме навремето, че това ще се случи през 2009, а не през 2024