Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Четири коли и два черни фургона напуснали мисията, докато годеницата на Джамал Хашоджи го чакала на входа

Като кореспондент в Афганистан и Близкия изток се опитвал да откаже Осама бин Ладен от тероризма

15 души от саудитските спецслужби са отишли специално в консулството в Истанбул, за да убият световноизвестния опозиционен журналист Джамал Хашоджи, изчезнал на 2 октомври, твърдят турски източници.

За последно той е писал пост в туитър на 1 октомври. Два дни по-късно турският тв канал "Хабертюрк" съобщи, че репортерът е влязъл в генералното консулство на саудитското кралство в Истанбул, за да получи документи за встъпване в брак с годеницата си, която живее в Турция. Тя останала да го чака пред вратата на сградата, тъй като не я пуснали вътре.

Журналистът трябвало само да си вземе документите и да излезе, но след пет часа съобщили на жената, че той вече си е тръгнал. Турските власти извикаха два пъти в МВнР посланика на кралството Валид Абдел Карим ал Хариджи. Анкара връчи на саудитския посланик искане за обиск, съобщи на 8 октомври турският в. "Дейли Сабах", като се позова на дипломатически източници.

Няколко дни преди това саудитският престолонаследник Мохамед бин Салман ал Сауд заяви, че турските власти може да обискират консулството, ако желаят.

Джамал Хашоджи живее в САЩ от 2017 г. и е известен с критичните си статии за саудитското кралство. Той е сред сериозните опозиционери на младия престолонаследник Мохамед бин Салман, който води война с Йемен и е в конфликтни отношения с Иран. Хашоджи е критик на интервенцията на родината си в Йемен.

Джамал Хашоджи започва кариерата си като регионален управител на книжарниците "Тихама" през 1983 и 1984 г. След това е репортер в различни арабски вестници, в това число "Ал Шарк Ал Аусат", "Ал Маяла" и "Ал Муслимун". От 1991 до 1999 г. е чуждестранен кореспондент в страни като Афганистан, Алжир, Кувейт, Судан.

Твърди се, че по това време е работил за Саудитската агенция за разузнаване и вероятно със САЩ - в Афганистан. Познавал е Осама бин Ладен от ранните му години, когато се формирал като радикален ислямист, и го е интервюирал в Афганистан през 1987 г. по време на борбата срещу съветските войски и просъветския режим. Двамата се срещали и в пещерата Тора Бора и за последно в Судан през 1995 г., като саудитецът се опитвал да убеди терориста да се откаже от методите си.

След Афганистан Хашоджи е назначен за заместник главен редактор на "Араб нюз", водещ британски вестник в Саудитска Арабия, където е работил до 2003 г. Кашоги става главен редактор на вестник "Ал Уатан", откъдето е уволнен след по-малко от два месеца от саудитското министерство на информацията заради няколко коментара за силното религиозно влияние в Саудитска Арабия.

През април 2007 г. започва да работи за същото издание за втори път и подава оставка след официално недоволство от статии, критични към суровите ислямски правила на кралството. През 2010 г. Хашоджи е назначен от Ал Уалид бин Талал за директор на Al Arab News Channel в Бахрейн и също така работи за различни други международни тв канали.

В свое изказване през BBC Newshour Хашоджи критикува израелското заселване в окупираните палестински територии и това, че върху израелците не е имало никакъв международен натиск, вследствие на което "изградили селища върху домовете" на местните. През декември 2016 г. "Индипендънт", цитирайки доклад от "Мидъл Ийст Ай", пише, че в Саудитска Арабия е било забранено Хашоджи да бъде канен по телевизията, “за да не критикува президента на САЩ Доналд Тръмп”.

Наред с журналистическата си дейност Хашоджи е бил и медиен съветник на принц Турки ал Фейсал, посланик на Саудитска Арабия в САЩ. През 2017 г. журналистът заминава да работи в САЩ и става наблюдател на американския вестник "Вашингтон пост". В една от колоните си в изданието на първа страница той пише: "Мохамед бин Салман обеща социална и икономическа реформа още с идването си на власт, но всичко, което виждам сега, е вълна от арести."

Преди да влезе в консулството на 2 октомври т.г., Хашоджи помолил бъдещата си съпруга да информира турските власти и турско-арабската медийна асоциация, ако го задържат. На 3 октомври саудитското правителство заяви, че журналистът е напуснал сградата на консулството и оттогава годеницата му и приятелите му го издирват.

Съветникът на президента на Турция Ясин Актай заяви, че Хашоджи може да е бил убит, защото шест часа след като влязъл в консулството, оттам излезли шест автомобила, два от които черни фургони с дипломатически номера.

Турската полиция подозира, че в тях може да е бил журналистът или тялото му. "Ние смятаме, че убийството е предумишлено, а впоследствие тялото му е било изнесено от консулството", казва пред Ройтерс анонимен турски чиновник, пожелал анонимност.

Агенцията допълва, че когато Хашоджи е бил в сградата, там е дошла група от 15 граждани на Саудитска Арабия, която вече е напуснала страната. Според твърдения в Турция е възможно именно този екип да е убил Хашоджи. Ясин Актай, съветник на президента Реджеп Тайип Ердоган, заяви, че Хашоджи не е напускал "по нормален начин" саудитското консулство в Истанбул.

Има съмнения, че може да е бил разчленен, за да бъде изнесен по-лесно от сградата, посочва "Коркусуз". "Дали след като е бил убит, са били направени някои неща, за да бъде изнесен по-лесно, не знаем", добави Ясен Актай.

През есента на миналата година саудитските спецслужби бяха заподозрени в следене на опозиционери в емиграция, пишат турски медии. За това е бил отделен ресурс, като например през лятото са подслушвали 27-годишния активист Омар Абдулазиз, който критикува управляващата от Канада династия.

Президентът на Турция Реджеп Таип Ердоган нарече изчезването на известния журналист Хашоджи "много, много разочароващо". Държавният глава заяви, че следи отблизо разследването, но няма потвърждение на новината за убийството му в консулството.

"Ако той си е тръгнал, трябва да го докажете със снимки", твърди Ердоган. Турският президент заяви, че ще изчака резултатите от разследването и се надява на благополучен изход.

Според Би Би Си Турция ще се надява на подкрепата от съюзника си в НАТО - САЩ, но Саудитска Арабия може да стане най-близкият партньор на Доналд Тръмп в Близкия изток и Вашингтон може да не желае да се бори срещу Рияд на този етап.

САЩ са запознати с репортажа на "Вашингтон пост" за Хашоджи, но не могат да го потвърдят и не знаят къде е журналистът, съобщи старши американски служител в пощата в събота.

"Ако информацията за убийството на Джамал е вярна, това е чудовищно и необяснимо действие - каза в изявление Фред Хайт, директор на "Вашингтон пост". - Джамал беше - или, както се надяваме, е - смел, смел журналист. Той пише от любов към своята страна и дълбока вяра в човешкото достойнство и свобода. Уважаван е в Саудитска Арабия, в Близкия изток и по целия свят. Ние сме изключително горди, че публикуваме неговите авторски материали."

Сенатор Крис Мърфи, член на Комисията по външни работи, каза в туитър, че инцидентът с Джамал Хашоги може да засегне отношенията между Саудитска Арабия и САЩ.