Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Венцеслав Караджов посрещна с усмивка доживотната си присъда.
Венцеслав Караджов посрещна с усмивка доживотната си присъда.

- Той е осиновен, ро̀ден син не може да екзекутира така родителите си, казва прокурорка

- Венци е “сготвен”, няма нито едно доказателство, че е убил майка си и баща си, твърди защитата

Да чуеш най-тежката присъда - затвор до живот, и да я посрещнеш с усмивка! Или си мазохист, или краен оптимист.

Бившият полицай Венцеслав Караджов е убеден, че даденият му доживотен затвор е крайно несправедливо наказание. И смята, че рано или късно ще бъде оправдан.

“Невинен съм.

Ще се боря

докрай

Има и други инстанции, да не забравяме”, отсече той. За разлика от него съпругата му Каля едва не се разплака, когато чу решението за мъжа си. Предишния ден двамата си размениха “Обичам те”. А Венцеслав държа защитна реч до полунощ. “Нямам нищо общо с това грозно деяние”, кле се той.

В продължение на 2 г. в съдебните зали Караджов се държа нахакано, води си подробни записки, взема отношение, задава въпроси, надсмива се на показанията срещу него и често повтаря: “Нямате доказателства!”

“Такива думи обикновено изричат хора, извършили престъпление, за да се прикрият”, разсъждава прокурор Стефани Черешарова. Тя дори си помислила в началото на разследването, че бившият служител на Икономическа полиция е осиновен от застреляните си родители Божура и Цветан Караджови. “Ро̀ден син не може да убие майка си и баща си с такава ярост и ожесточение. Било е екзекуция”, твърди обвинителката. И добавя, че Караджов е изстрелял в майка си 5 куршума, а в баща си - 3. Според нея смъртта на двамата е можела да бъде постигната с по-малко изстрели.

Оръжието, с

което е

извършена

екзекуцията,

не е открито

Няма преки доказателства - нито видеозаписи, нито свидетели, които да твърдят, че са видели Венцеслав Караджов да посещава дома на родителите си във фаталния ден. Не са открити барутни частици по ръцете му, няма и негови отпечатъци по вратата, където са живели Божура и Цветан.

Телата им бяха открити на 17 май 2016 г. в къщата им на ул. “София” 68А в Пловдив. Убийството е станало два дни по-рано. На страшната гледка се натъкнала 79-годишната съседка Анка Петкова.

“Предния ден звънях упорито да ги търся. Не се обадиха. На следващия продължих. Учудих се, че не отговарят. Една комшийка ме накара да отида да видя какво става. Влязох откъм ранчото. Вратичката беше отворена, а тя обикновено винаги е заключена със синджир и катинар.

Казах си: “Тук е станало нещо”. Надникнах в стаичката. Божурка лежеше окървавена и безжизнена на леглото, а Цветан - проснат между масата и стола”, описа баба Анка.

Тя е сред ключовите свидетели и твърди, че

родителите са

очаквали

смъртта си от

собствения им

син

Споделяли, че не ги чака нищо добро, след като спечелили дело срещу Венцеслав за имота на ул. “София” 68А. Той държал да му го припишат, а те настоявали синът да го наследи, когато си отидат от този свят.

Според прокуратурата единствено Венцеслав е имал мотив и полза от смъртта на родителите си заради въпросния имот. Съседи допълват, че отношенията син - родители били силно обтегнати. Често полицаят заплашвал майка си и баща си. Комшии и близки описват Цветан и Божура като кротки хора, които живеят в мизерия, а синът им ги подлагал на тормоз. Дори имало случай, когато насочил оръжие към майка си.

Адвокатката на Караджов Зоя Тошкова не отрече, че отношенията между сина и родителите са били лоши. Но упрекна възрастните, че и те не са направили нищо да се помирят с единственото си дете. Според защитата основната теза на прокуратурата се гради само на косвени доказателства, а голяма част от тях се тълкували неправилно. По думите на Тошкова Венцеслав поддържал добри отношения с майка си. С баща си имал конфликт, защото се държал зле с жена си Божура.

В годините на прехода младият Караджов

забогатял след

обмен на валута.

Вложил парите в

имота,

заради който впоследствие възникнал конфликт с родителите му. При изповядане на сделката при нотариус синът не си носил паспорта и вписали баща му като собственик. Разбрали се впоследствие да прехвърли имота на Венцеслав. Подписали декларация. В един момент синът поискал да си върне собствеността. Възрастните отказали, а бащата скъсал декларацията. Започнали да се съдят. Родителите пускали жалба след жалба срещу сина заради заканите, отправени от него.

“Върху тези писмени доказателства се гради обвинението”, посочи адвокатката. И отхвърли тезата на прокуратурата за користната цел на убийството с аргумента, че преди това Венцислав и съпругата му Каля са си купили друг, по-голям имот.

Според прокурор Черешарова доказателства има.

В жалбите си той

назовавал

родителите си

“лицата”,

а не “майка” и “татко”

В деня на погребението им не пожелал да се прости с тях, както подобава, а само слязъл за минутка от караулката и предпочел да се види с жена си. Бившият му шеф Христо Разсолков заяви, че не видял грам тъга в очите на Венцеслав, когато му съобщили, че майка му и баща му са открити разстреляни.

От дългогодишния си опит в полицията той знаел как се извършва разследване и затова успял да заличи следите. В компютъра му били открити сайтове със статии за различни видове убийства. Според прокуратурата той е търсил най-изгодния за него начин да сложи край на живота на майка си и баща си. “Приложил е този, защото е бил сигурен във възможностите си”, изтъкна обвинението. В двора на родителите му са открити следи от полицейските му кубинки.

“Всичко това е косвено”, отсича защитата. Тя оборва и още едно твърдение - че екзекуцията е извършена с патрони, произведени през 1983, 1984 и 1986 г. Прокуратурата е категорична, че те съвпадат с времето, през което Венцеслав е бил в МВР и лесно се е сдобил с тях.

“Никъде в документите на производителя “Арсенал” не е посочено кога са продавани тези патрони. Те може да са предоставени на МВР мног, след като клиентът ми е напуснал системата”, отговори Тошкова. Тя е категорична, че всичко в обвинението са хипотези, а целта била Караджов да бъде “сготвен”. Оставила е

“резерви” за

следващите

инстанции

Към нея се присъединява още един топ адвокат в наказателното право - Васил Василев. Тошкова се надява, че процесуални нарушения, които не е успял да види Пловдивският окръжен съд, ще бъдат забелязани от по-горните състави. Клиентът ѝ също смята, че ще бъде оправдан. На всяко заседание той повтаряше, че е невинен. Може би затова посрещна с усмивка думите на председателя на състава Михаела Добрева: “Осъжда на доживотен затвор Венцеслав Цветанов Караджов”.

Според юристи вариантите са два - или да бъде оневинен напълно, или присъдата му да бъде потвърдена. Защото става дума за жестоко убийство на двама души.