Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Корнелия Нинова трябва да затвори вратата на БСП към ГЕРБ.
Корнелия Нинова трябва да затвори вратата на БСП към ГЕРБ.

Другари искат разни услуги от Борисов,

той препраща SMS-ите им на Нинова.

В годината на избори лидерката трябва

да въведе партийна хигиена и да изясни

отношенията с президента

Една силна превъзбуда цари вляво от старта на есенния политически сезон. Може би защото БСП влетя в него направо от обора на баба Дора, където лично Корнелия Нинова бранеше козичките. Още отеква ехото и на Бузлуджа, където социалистите пяха с Горан Брегович. До два месеца трябва да тръгне новата червена телевизия, вече тече дори кастинг за репортери. Все паметни събития от

културния, аграрния и

политическия календар

на столетницата

Плюс няколко криминални щрихи в него - като сюжета с общинския съветник и червен милионер Бенчо Бенчев, возил Митьо Очите до Истанбул, и случката със сина на карнобатския кмет, в чиято сграда се произвеждали нелегални цигари.

Като връх на тази наситена програма бе и решението на лидера Корнелия Нинова в първия ден на новия сезон да изненада своите с намерението да пътуват сред народа, вместо да бездействат по парламентарните банки и да пият кафе в съседните заведения. Казват, че част от тях опитали да убедят лидерката, че могат да пътуват в “селските” лъчове, както ги нарекли, и от петък следобед, когато парламентът затваря, до сряда сутрин, когато отваря отново, без да напускат залата и без да се отказват от заплатите си. Но Нинова дала категоричен отказ с обяснението, че няма кой да забележи протеста, ако останат

с единия крак и едната

депутатска заплата

в залата

Очевидно лидерката не е много доволна от липсата на бурен ентусиазъм при своите да обикалят из страната, за да разясняват какво точно прави БСП.

Всъщност и самите депутати искали да знаят какво точно правят. Например, един от тях - Стоян Мирчев (внукът на Стоян Михайлов), попитал на заседание на групата дали социалистите са за предсрочни избори, или не, защото президентът, който е техен, обявил, че няма нужда. Защото предсрочни избори ще повторят днешното състояние на силите в парламента. Този иначе логичен въпрос неясно защо вбесил шефката.

Много тежки неща казала тя за работата на своите, но сред тях имало нещо наистина забележително - оказва се, че между Корнелия Нинова и Бойко Борисов тече SMS кореспонденция - премиерът препращал молбите на червени депутати по един или друг въпрос. В цялата тази история дотук дори нищо да не е вярно, то препращането на чужди SMS-и (което е любимо занимание на министър-председателя) си е симптоматично и дава основание за укорите на Нинова към “индивидуалните” игри на другари с ГЕРБ. Нещо повече - дни по-късно тя се оплака на червения електорат във Велико Търново, че едва удържа ентусизма на част от колегите си за широка коалиция с партията на Борисов.

Та зад всички тези емоции при червените текат

два важни процеса,

заради тях ври и кипи на повърхността. Първо, отношенията между “Позитано” и президента Румен Радев, заредени с въпроса ще направи ли генералът своя партия. И второ, наближаващите догодина избори с всички перипетии по пътя към тях.

Какво се случи в БСП и какво предстои с хоризонт местния вот?

Желязната лидерка успя да разчисти старите партийни влъхви, които над десетилетие бяха лицата на БСП. На мястото им успя да отгледа ново поколение партийци, чийто личен ментор е тя или най-тесният кръг членове на Изпълнителното бюро около нея. Това се видя още при подбора на настоящите депутати социалисти. Верни и основно подновени са членовете на групата. Дори постоянното присъствие на земеделеца Спас Панчев приключи - бе изключен от групата заради топли чувства към ГЕРБ.

Пенсионирането на старите знакови фигури бе нечувано за партия, която никога по същество не е била лидерска. Винаги е имала по няколко любимци, те са се карали, насъсквали са лобита, но на сложните баланси помежду им се е крепяло партийното единство. Сега то се крепи на лоялността към шефката. Което не е лоша новина. Изначално бе ясно, че Нинова в голяма степен е Бойко в пола, или поне иска да бъде по отношение на лидерството си в партията. И народът явно предпочита да вижда един лидер, твърда ръка - емпирично се доказа, че този модел у нас работи по-добре. И вероятно иска да го вижда близо до себе си - затова прословутата “Визия за България” не е лош маркетингов ход. Иначе БСП щеше да зацикли в разни международни теми като например кой е по-добър приятел на Виктор Орбан. Докато хората тук питат за сметките за парно и вода, за пенсиите, кога ще им поправят пътя до село и кога шивачките ще си вземат заплатите. И кой отговаря на тези въпроси - омбудсманът Мая Манолова. Тя говори за дребните, ежедневни проблеми и трупа едри проценти одобрение (най-високия рейтинг в държавата). А БСП говори за големите световни дела и не отлепя. Затова в крачка стратегията с визията бе доизбистрена. Нинова събра всички местни шефове и заръча за всеки град и село програмата да бъде дописана с конкретните проблеми на хората от конкретното място.

Да препишат от Манолова, така да се каже

А и когато дойде времето за редене на листи, Нинова ще провери в тефтера кой с колко хора се е срещнал и какви предложения е направил, за да заслужи номинация.

Като споменахме Манолова, това наред с фигурата на президента е другият много важен фактор за БСП. Ако Радев според партийци и анализатори има потенциала рано или късно да създаде някаква формация, то Манолова има потенциала да разбърка всякакви сметки. Говори се, че тя спокойно може да стане първата жена президент на България. И двамата със съпруга Ангел Найденов - един от безспорните дългогодишни авторитети в БСП, прогонен от Нинова, определено са фигури, от които на “Позитано” има защо да се опасяват.

Манолова не просто влезе в ролята на обществен защитник, а започна да прекроява по своя мярка тази длъжност и да надхвърля представите колко активен може да е той.

Докато добрият тон с БСП се спазва, на авторитета може да се гледа като на добавена стойност, от която столетницата взема назаем. Не е ясно обаче докъде ще се прострат амбициите на русата юристка.

Президентът е другата фигура, с която близкото бъдеще на БСП е тясно свързано. Отношенията с него са част от отговора на въпроса какво става в БСП. А те вече не са така безоблачни, както изглежда в очите на ГЕРБ и на общия електорат на Радев и социалистите.

Нинова не му е простила, че в обръщението към народа той отказа да припознае БСП като алтернатива. Именно тогава като на инат Нинова заговори още по-яростно за предсрочни избори, докато президентът ясно отправи послание, че такива на страната не са необходими сега. Напрежението пролича и около сезирането на Конституционния съд за драстично вдигнатите такси за обжалване с новия Административно процесуален кодекс. Направиха го в един ден, държавният глава изпревари социалистите с час. (Между другото, вчера за касациите към КС се обърна и Манолова.) Нинова тогава коментира хладно, че президентът, разбира се, има право да ги даде на КС, но БСП е тази, която цяло лято е работила по мотивите си.

Разбира се, не може да се говори за развод между “Позитано” 20 и “Дондуков” 2, но някакво охлаждане има. Още повече че между най-тесния кръг около президента и този около лидерката изначално няма горещи чувства. Прав е тук Бойко Борисов, като току намеква неща за съветниците на президента.

С което стигаме и до темата какво го съветват те по най-интересния политически въпрос у нас напоследък - ще прави ли в крайна сметка Румен Радев партия? (Виж анализите и интервюто с политолога Димитър Ганев)

Ако да, то какво ще спечели и какво ще загуби БСП от този процес - това е жизненоважно за столетницата и прави още по-нервно нейното ръководство. Ако продължат да гледат в една посока с президента, то социалистите ще получат шанс да се доближат до властта.

Засега обаче той остава все още химерен. Според Корнелия Нинова виновни за тази работа са... ГЕРБ. Поне така обясни преди седмица лидерката на срещата със симпатизанти в Търново. На въпрос от залата защо БСП не вдига рейтинга, тя обясни: “Нямаме рязък ръст нагоре, защото усещането у хората е, че всички сме едно и също и сме там за далавери. Боли ме, че положихме много усилия и реални действия при бой отвсякъде, а оставаме неразбрани”. И гневно продължи за червеното лоби, което работи за голяма коалиция с ГЕРБ (справка - есемесите на другари до Бойко Борисов).

Така че в БСП определено има да се случват интересни неща. Като начало - как Корнелия Нинова ще успее да прекрати това твърде близко общуване между социалистите и ГЕРБ на битово ниво, т.е. да почисти из основи червената къща и оттук нататък да се съблюдава по-добра партийна хигиена. После - как хем да си допишат визията, хем да се върнат в парламента, защото не е сериозно да правиш политика чрез епизодично разтуряне на кворума.

Следва търпеливо да се изчистят отношенията с президента и да се изчака неговата дума - ще стимулира ли раждането на ново движение, гражданско или политическо, доколко желае да съучаства в него и доколко е готов социалистите да му партнират в това начинание. Едновременно с това БСП трябва да се подготви първо за европейските, после и за местните избори. Нелека задача, нормално е изнервянето да личи.