Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Социалният министър Бисер Петков и шефът на НОИ Ивайло Иванов ще участват в сряда в дискусия за премахване на тавана на пенсиите.
Социалният министър Бисер Петков и шефът на НОИ Ивайло Иванов ще участват в сряда в дискусия за премахване на тавана на пенсиите.

Таванът на пенсиите да отпадне напълно от началото на следващата година, а не само за новоотпуснатите пенсии. Това ще обсъжда социалната комисия на парламента с организации на пенсионери, социалния министър Бисер Петков и Националния осигурителен институт, съобщи председателят на комисията Хасан Адемов.

Според сегашните текстове в Кодекса за социално осигуряване след 1 януари 2019 г. няма да има таван за новите пенсии, но за старите той само се увеличава от 910 на 1040 лв. Така около 30 000 пенсионери пак ще останат ограничени в максималния размер на пенсията си.

Дискусията се организира, след като пролетта в комисията бе внесена петиция на пенсионерски организации, обясни Хасан Адемов. Депутатите не можели да вземат сами решение дали таванът да отпадне напълно. “В резултат на обсъждането обаче е възможно в бюджета за следващата година правителството да предложи промяна в Кодекса за социално осигуряване. Или това да бъде направено от народен представител”, коментира Адемов.

Пълното отпадане на тавана на пенсиите вече бе подкрепено от осигурителни експерти като бившия социален министър Иван Нейков. Според него парите, нужни за плащане на реалните пенсии, били пренебрежимо малко.