Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Вертолетни площадки, ски писта, бесейни, тенис корт, футболно игрище - вилата на руския премиер Дмитрий Медведев в старинния град Пльос на брега на Волга прилича на приказно имение от царски времена.

От пътя обаче този разкош не се вижда, а само камери през няколко метра, от които охраната следи какво става навън.

Най-известният жител на идиличното място живее зад шестметрова зелена ограда и едва ли някой го е виждал на това място, описва пътуването си до Пльос журналистката Бетина Сенглинг от сп. "Щерн". Но за всички местни хора то е известно като "резиденцията на Медведев" или "вилата на Медведев".

Имението с голям парк е разположено на високия десен бряг на р. Волга, на територията на с. Миловка, близо до град Пльос. За първи път завесата около него повдига опозиционният политик Алексей Навални през 2016 г. С дрон на Фонда за борба с корупцията, на който той е основател, е направена въздушна разходка над имението, което започва от брега на Волга.

Първоначално на кадрите в канала на Навални в ютюб се вижда огромна затревена поляна под наклон, която през зимата служи за ски писта, минава се покрай станция за ИКТ и дома за прислугата, за да се стигне до границата на имението с гора. В този участък на просторното имение, потънало в зеленина, има хотел за персонала, друга комуникационна станция и вертолетни площадки.

Накрая дронът стига и до двореца - историческата сграда "Миловка" от 1775 г. Край нея има две къщи за гости, едната с каскаден басейн, другата с голям бесейн, който не се вижда, но съществува по документи, според Навални, а помежду им - дом за патици върху огромното езеро и гигантска шахматна дъска. Имотът има и яхтено пристанище с излаз на Волга, както и плаж. Близо до имението има ловно стопанство.

Общата площ на имението е над 800 дка, което е три пъти повече от "Кремъл" и 30 пъти повече от "Червения площад". Трудно може да се оцени пазарната стойност на имението, но се предполага, че е 25-30 млрд. рубли (около $396,2 - $475,4 млн.).

"Миловка" е принадлежала на дворянския род Горбунови-Черньови и е била конфискувана от болшевиките през 1918 г. След това запада, но според руски медии от 2008 г. тук редовно започва да идва на почивка Медведев със семейството си.

Твърди се, че имението му е показано за пръв път от бившия кмет на града, предприемачът Алексей Шевцов. По-късно започва реставрацията на имота, която е струвала около 90 млн. евро, според "Щерн". Мястото става строго охраняван държавен обект, известно като "вилата на Медведев".

Според говорителката на Медведев имотът в Пльос не принадлежи на министър-председателя. "Посочените обекти, както и другите обекти на временно местожителство, не са собственост на Дмитрий Медведев и не се използват от него или от семейството му на друго правно основание, например под наем", казва Тимакова.

Първоначално приказният имот е регистриран на името на фондацията за регионални проекти "Дар", свързана със съпругата на премиера Светлана Медведева. Учредител на "Дар" е компания "Левит", която има дял в ОАО "Новатек", един от най-големите производители на газ в Русия.

Председател на Надзорния съвет на фондацията е състудентът на Медведев от Юридическия факултет на Ленинградския университет Иля Елисеев, който е и зам.- председател на борда на Газпромбанка. По-късно имението е предадено на Фонда за съхранение на културно-историческото наследство. След като е реставрирано за Медведев, към Пльос потичат държавни пари Повече, отколкото в Пльос се финансира в района на имението на Путин, пише "Щерн". Скорострелно се асфалтират улици, строят се музеи, открити са три плажа.

През 2013 г. губернаторът на Ивановска област Михаил Мен казва, че интересът на Дмитрий Медведев към Пльос довежда до мащабно развитие на туристическия клъстер и свързаната с него инфраструктура. Започва богат културен живот и се организират много събития.

Пльос става привлекателно място за московския елит и според "Файнешъл таймс" - руският Лонг Айлънд. С имоти тук се сдобиват губернатори и влиятелни високопоставени чиновници. Бившият кмет на града Алексей Шевцов, който напуска поста през 2012 г., днес е собственик на почти всички курортни имоти в Пльос.

Първоначално той купува старинно имение и го ремонтира, изгражда и хотел. След това купува пъстри дървени къщи в центъра на града. Техните собственици му ги продали с радост, защото в историческата част на Пльос и до ден днешен няма прокарана канализация, пише "Щерн".

Предприемачът реставрира къщичките, прави в тях бани и отопление и ги дава под наем срещу 400 евро на нощ на богати руснаци, които идват тук в събота и неделя.

От Пльос се заинтересуват и други. Новият кмет на града Тимербулат Каримов е мултимилионер и зет на Игор Сечин, влиятелния шеф на най-голямата нефтена компания в страната "Роснефт". Каримов, син на народния поет Мустая Карим, освен собствения си бизнес ръководи и няколко фондации за подкрепа на литературата, културата и традициите, една от които е и спонсор на музикален фестивал на името на Шаляпин в Пльос. Година след като заема поста начело на градския съвет, е основана нова фондация -

Корпорация за развитието на Пльос. Парите за града се инвестират от самия Тимербулат Каримов и неговата съпруга, дъщерята на Сечин - Инга Каримова. Освен това член на фондацията на Пльос става и депутатът и бизнесмен Кирил Игнатиев, а генерален директор - Георги Шебаев.

Недвижимият имот, на чийто адрес е регистрирана фондацията, е на Инга Каримова, която купува земята под имота още преди назначаването на съпруга й за председател на съвета на Пльос. Каримова придобива този имот от бившата съпруга на бившия кмет на града - Алексей Шевцов.

Някои местни жители на селото, повечето от които живеят на хълма в блокове, далеч от зелената идилия, се радват на богатите.

"Желая на всеки такъв съсед като Медведев" - казва местна жителка, тъй като в града се ремонтират пътищата, а някои хора успяват да решат личните си проблеми.

Един от местните успява да проникне през охраната на премиера и да го помоли за водопровод в стар жилищен дом и това е направено. Но други жители са възмутени.

"Никой от елита не е заинтересован да направи нещо за местните или за обикновените туристи. Закриха дори обществената баня на брега, а туберколозният санаториум бе трансформиран в кардиологически", казва пред "Щерн" журналистката Ирина Малцева.