Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Александър Расторгуев, Орхан Джемал и Кирил Радченко пътували инкогнито с туристически визи.
Александър Расторгуев, Орхан Джемал и Кирил Радченко пътували инкогнито с туристически визи.

l Те снимали филм за руските наемници в ЦАР, но се отклонили към златна мина в опасен район

l Тя била дадена на частната петербургска фирма “Вагнер” срещу охрана на реда в района

Причините, поради които са убити тримата руски журналисти Александър Расторгуев, Орхан Джемал и Кирил Радченко в Централноафриканската република (ЦАР), остават неясни. Те са заминали с намерението да заснемат документален филм за дейността на руските наемници.

Според Си Ен Ен смъртта им хвърля светлина върху "мрачната" дейност на Русия в африканската страна. В края на януари тази година големият товарен самолет "Ил-76" се приземява на летището в столицата на ЦАР Банги. Това е първият от девет полета, доставящи тонове руско оръжие за крехкото правителство.

Полетите са разрешени от Съвета за сигурност на ООН, който се отказа от оръжейното ембарго, за да позволи на въоръжените сили на африканската страна да се подготвят по-добре в гражданската война. Освен мисия на ООН в ЦАР има и руски военни.

Москва е изпратила по молба на президента на ЦАР за пребиваване на

петима военни и 170 цивилни инструктори

в градовете Сибу и Бангасу, които за една година трябва да обучават и тренират по данни на ООН 900 представители на силите за сигурност.

От 2013 г. правителството воюва с мюсюлманската въстаническа групировка "Селека", чиито отряди свалиха президента Франсоа Бозизе и обявиха, че конституцията е невалидна. Според доклад на ООН през юни т.г. двама войници от правителствените военни сили и един от съпровождащите ги руски инструктори са били ранени при нападение от бойци на групировката "Съюз за мир в Централна Африка", част от "Селека".

Руските власти не признават присъствие в страната на наемници от частната военна компания "Вагнер". Михаил Ходорковски, основател на опозиционния Център за управление на разследвания (ЦУР) обаче написа във фейсбук, че Александър Расторгуев, Орхан Джемал и Кирил Радченко са заминали за ЦАР, за да заснемат с подкрепа на фондацията документален филм "Руски наемници".

Говорителят на Министерството на външните работи на Русия Мария Захарова коментира съобщенията за филма за руската паравоенна компания като "глупости".

Тримата журналисти

са Александър Расторгуев, режисьор и документалист, един от тримата създатели на документалния филм "Срок", посветен на опозиционните движения и протести в Русия; Орхан Джемал, военен кореспондент и изпълнителен директор на Агенцията за журналистически разследвания "Следствен комитет", ранен тежко в крака по време на боевете за Триполи, както и Кирил Радченко, млад оператор.

Екипът е трябвало да работи в ЦАР около две седмици и да се върне в Русия на 15 август. Според Си Ен Ен те са пътували през Мароко с туристически визи и не са казали за плановете си нито на руското посолство, нито на правителствената армия в ЦАР. Те са намерили гида си, оцелял при атаката, чрез човек на име Кристиан, представил се за служител на ООН.

Не е ясно дали има такъв човек. Може би не е учудващо, че на журналистите е отказано разрешение да посетят обект на юг от Банги, където руските инструктори се намират в полуразрушен дворец на бившия владетел на ЦАР Жан Бедел Бокаса. Вместо това руският разследващ екип е решил да се отправи на север към златна мина в Ндасима, охранявана от руснаци, съобщава Си Ен Ен.

Тя се намира на около 60 км от военния щаб на групировката "Селека". Според Центъра за разследване журналистите са се отклонили от планирания маршрут.

След Сибу те били спрени на КПП от военнослужащи от централноафриканската армия, които ги

посъветвали да не напускат града след залез слънце

Руснаците се обадили да се посъветват със свой сънародник и след това заявили на военните, че по пътя няма опасност и могат да продължат.

Тръгват около полунощ местно време на 31 юли. Според шофьора им на 32 км от Сибу екипът е бил нападнат от група бандити в тюрбани, които не говорели нито френски, нито местния език санго. Един от тримата загинали - Орхан Джемал, създател на Мюсюлманския съюз на журналистите в Русия, разбирал арабски и английски, твърди Андрей Конахин, главен редактор на Центъра за управление на разследванията.

Описанието на нападателите косвено насочва към въстаниците от движението "Селека", предимно мюсюлмани, нерядко идващи от съседни страни като Чад или Судан, пише "Монд". Ръководителят на една от групировките на движението "Селека" обаче казва, цитиран от в. "Монд": "Нашите хора не са в тази зона. На това място има войници от централноафриканските въоръжени сили и "Антибалака" (паравоенна християнска група, враждуваща със "Селека")."

Ален Нжило, журналист в ЦАР, който отразява нарастващото руско присъствие, обяви пред Си Ен Ен, че е

изненадан от мястото на засадата

През последните месеци бунтовническото присъствие в района е намаляло, там са разположени мироопазващи патрули на ООН, а военните са в Сибу.

Нжило смята също за странно, че шофьорът гид на екипа е бил пуснат на свобода, тъй като обикновено първите разстреляни са шофьорите. Простреляните журналисти са открити до направената на решето от куршуми кола.

Според министъра на информацията на ЦАР Максим Казаги не е открита нито техниката на снимачния екип, нито пари. Той разказва пред руската телевизия Росбизнесконсалтинг (РБК), че сънародниците им са се опитали да окажат съпротива, за което говори и фактът, че на предното стъкло на откритата кола има пробив от изстрелян куршум отвътре. Казаки предполага, че убийците може да са от групировката "Селека".

ЧВК "Вагнер", която според някои медии е свързана с близкия до Кремъл милиардер Евгений Пригожин, е известна с действията си в Украйна, където наемниците се сражават с войските на Киев през 2014 г., както и в Сирия, където компанията воюва на страната на сирийския режим. Според "Монд"

идването на

ЧВК "Вагнер" в Африка е тайна

Точният характер на дейността й там остава загадка. По данни на надежден източник компанията не само е била ангажирана с обучение, но може да е и истински собственик на находище за злато, което се разработва от южноафриканската компания "Лабае инвест".

Независимото сдружение на журналистите "Конфликт интелиджънс тийм" също така споменава за интереса на ЧВК "Вагнер" в добива на минерални суровини, което може да обясни евентуални контакти на тримата убити с въстаници от движение "Селека", обитаващи северната част на страната.

Според украински сайт, който цитира "Африка интелиджънс", златната мина е отдадена за разработване на ЧВК "Вагнер" в замяна на въстановяване на реда в региона.

Русия се ангажира с подкрепата на Съвета за сигурност на ООН за изпращане на оръжия и военни съветници в ЦАР. Някои руски журналисти обаче смятат, че част от помощта, която се предоставя на Централноафриканската република, е неофициална и е поверена на компанията "Вагнер", пише "Ел Паис".

Четете още:

Съдът обяви Савченко за виновна за убийството на руски журналисти