Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Домакините загубиха само една битка в организацията на световното - облаци комари и мушици се пренесоха на стадиона, за да смучат от потта и кръвта на играчи и фенове.

По улиците ще се леят реки от кръв. Зли и тежко въоръжени хулигани ще се състезават кой повече скалпове ще закачи на колана. Още по-лошите шерифи ще бият без съд и присъда и много невинни ще се окажат зад решетките, където ги дебнат плъхове и болести.

Това в общи линии бяха прогнозите на свикналите да правят от мухата слон английски таблоиди за това какво ги очаква запалянковците, престрашили се да пътуват до Русия за световното. Лаладжийте с модерни лаптопчета натрапиха на своите читатели картинка от Дивия запад. Местните племена очакват с наточени томахавки пристигащите кораби с английски заселници, а в баровете на малките градчета каубоите стрелят без предупреждение и бесят жертвите си под камбанарията на местната църква.

Десетките материали за кръвожадните руснаци се четяха на един дъх и печелеха още и още читатели. Само дето се оказаха пълна измислица. Със сигурност мнозина английски фенове се уплашиха да пътуват за страната домакин на мондиала, но сега жестоко съжаляват.

Защото техните роднини или приятели им обрисуваха съвсем друга картинка, която е истинската и която няма нищо общо с развинтеното въображение на английските драскачи.

Руснаците много се постараха да направят перфектното световно, за да изчистят имиджа си пред останалия свят и явно им се получи. Гостите на най-голямата по територия държава в света видяха красиви градове с впечатляващи археологически забележителности, опитаха екзотични местни специалитети, купонясваха в модерни барове. И всичко това беше само на една ръка разстояние с удобния и редовен транспорт. Дори големите шефове от ФИФА този път кривнаха от високомерното си поведение, прехласвайки се по свършеното от руснаците около организацията на световното по футбол.

"Всички от ФИФА се влюбихме в Русия и често ще идваме тук, за да следим за това как се развива футболът в страната. Русия стана истинска футболна държава", заяви президентът на световната футболна централа Джани Инфантино.

По-интересното е, че още по-сочните похвали дойдоха от английските журналисти, които преди световното плашеха публиката си с мрачни репортажи за изостаналата бивша комунистическа държава, в която цари хаос и беззаконие. Сега същите тези глашатаи напълниха вестниците си с хвалебствени материали за руската действителност.

"Силно впечатление ми направиха любезните домакини. Навсякъде се намираше човек, който ако не знае английски, със знаци ме упътваше накъде да вървя. Полицаите също бяха изключително внимателни, както и шофьорите на автобуси и таксиметрови шофьори.

Всички се усмихваха, сякаш сме се събрали на музикален фестивал и всеки момент ще излезе любимата ни група. Музиката!

Да, музика имаше навсякъде!

Видях много пеещи и танцуващи хора, които прекрасно осъзнаваха какъв шанс имат в тяхната страна да се организира световно първенство по футбол. Руснаците се възползваха максимално от своето домакинство", написа след завръщането си от Санкт Петербург популярният английски журналист на свободна практика Лени Ранкъл.

Негови колеги бяха принудени да признаят, че това е може би най-миролюбивият мондиал в историята на световните футболни финали.

Никой не хвърли бутилка по врага, никой не се сети да запали кошче за боклук или да замери с камък някой от тежко въоръжените полицаи. Респектирани от репортажите за лошо биещите руски ченгета, английски, хърватски или полски хулигани прибраха саморъчно направените оръжия и развяха знамената. На световното се видя, че хората не се вълнуват особено от боричканията на своите лидери. Многобройната английска група много бързо се почувства като у дома си и заседна в баровете в компанията на руските ултраси. Какво от това, че тяхната първа дама Тереза Мей обвинява върхушката на Владимир Путин за атаките с бойното отровно вещество "Нивичок" на английска територия.

И не само англичаните се почувстваха като у дома си. Не се намери чуждестранна туристическа група, дошла специално за световното, която да се оплаче от градските условия, в които е попаднала.

"Руснаците чак са се престарали. В Москва много от булевардите са прясно асфалтирани, а по широките им тротоари отдалеч бият на очи чисто новите велоалеи. Навсякъде свежи цветя и новопосадени дръвчета. По улиците чистота и ухание на прясно измито. Тези дни руската столица е много по-приветливо място от Париж, Лондон или Рим", описа ситуацията друг английски журналист.

Няма как обаче. Намериха се хейтъри да подскажат, че това е лъскавата обвивка, зад която се крият и някои нелицеприятни факти за организацията на световното. Местните власти рисуват велоалеи там, където никога не са се карали колелета. Всичко се прави, за да бъдат впечатлени чужденците, а после дъждът и снегът бързо ще заличат ненужните маркировки. Много от гостите на големите руски градове се възхитиха, че центърът не е задръстен от просяци, както на много други възлови места на Стария континент. Не че в Русия няма бедни хора, които живеят на улицата. Специално за световното те бяха тихомълком изнесени от центъра на събитието.

По същия начин бяха респектирани и желаещите да протестират за по-високи доходи или за повече човешки права по време на мондиала. И най-непримиримите протестъри бяха посъветвани да си стоят у дома, ако не искат да им се случи нещо лошо. А как беше решен въпросът със задръстванията ли? Много просто. Обитателите на градовете-домакини дадоха жилищата си под наем на чужденците и се пренесоха на вилите, докато трае първенството.

Старателните домакини обърнаха внимание дори на популацията на кръвосмучещите обитатели на големите руски градове. Санитарните власти поведоха невиждана война с насекомите, атакувайки техните местообитания с най-различни отровни вещества, които действаха на насекомите като "Новичок" на хората. Само че точно тази битка руснаците не успяха да я спечелят.

Зрителите пред телевизорите с интерес наблюдаваха рояците от досадни кръвопийци, които кръжаха около главите на играчите в някои от първите мачове на турнира. Русия е необятна страна с огромно растително и животинско разнообразие, което нямаше как да се подчини на всеобщата мобилизация за световното първенство по футбол.

Но няколко болезнени ухапвания в повече едва ли могат да развалят настроението на средностатистическия запалянко. Той е дошъл да се забавлява и да гледа качествен футбол. Защото от нивото на мачовете също зависи дали един мондиал може да бъде определен за успешен или не. В това отношение домакините могат да са спокойни.

Вкараха се красиви голове, имаше инфарктни моменти и много сълзи. Малко бяха зрелищните излагации като тези на Франция и Дания, които играха откровено за нула на нула, навличайки си гнева на собствените си привърженици.

Драматично беше и отпадането на домакините, но именно този мач сякаш още повече наля блясък в руското домакинство.

Целият свят съжали руснаците, които изгубиха след изпълнение на дузпи. Снимките на разплакани красавици по трибуните обиколиха световните медии. "Сборная" прие загубата с много емоции, но и с достойнство, както подобава на голям отбор.

Точно това е идеята на организаторите. Да демонстрират достойнство и да респектират останалия свят със своите постижения. Независимо от цената и усилията. Неслучайно Владимир Путин още преди да е свирен последният съдийски сигнал на мондиала обяви, че това е един от най-успешните турнири в цялата история на световния футбол. Путин има навика сам да се хвали, но този път противниците му просто не успяха да намерят достатъчно солидни аргументи, за да му се противопоставят.

Четете още:

Президентката, която летя икономично, разходи се без охрана и скочи в скута на Медведев

Как спор за 1 млн. долара за малко да провали българското чудо на на САЩ ’94