Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Вождът иска да избегне предателство и изтичане на информация преди срещата с Тръмп.

За мистериозния “Г-н Канг” не се знае нищо - дори малкото му име.

За година са вербувани и изчезват няколко ключови разузнавачи.

Десет дни преди историческата среща с Доналд Тръмп севернокорейският лидер Ким Чен Ун уволни трима висши военни - министъра на отбраната, началника на Генщаба на народната рамия и директора на Генералното политическо бюро. Те са над 75-годишни и са заменени с по-млади офицери.

Мотивацията на лидера на Северна Корея остава неясна, но според анализатори тези действия му позволяват да затегне контрола над армията в момент, в който предприема реформи и в страната и я отваря към света.

На преден план севернокорейският лидер поставя по-млади военни, лоялни към него, но с опит в отношенията с чуждестранни делегации.

"Ако Ким Чен Ун се стреми да постигне мир със САЩ и Южна Корея и прекрати поне част от ядрената програма, той ще трябва да държи по-здраво юздите на армията", изтъква Кен Гаус, директор на групата по международни въпроси в CNA, неправителствена изследователска и анализаторска организация.

Севернокорейският лидер затвърди властта си през последните години, като се заобиколи с лоялни поддръжници и поръча отстраняването на противниците си. Ким Чен Ун често прави рокади във висшето военно ръководство, откакто дойде на власт след смъртта на баща си Ким Чен Ир през декември 2011 г.

Според японски експерти целта на тези чести смени е да се поддържа строг контрол над върхушката на въоръжените сили. Смята се, че

Ким Чен Ун е наредил екзекутирането на повече от 100 висши ръководители. Режимът му е не по-малко жесток и към войниците. И те, както и обикновените граждани или политически опоненти, могат да бъдат жестоко наказвани.

През 2015 г. севернокорейският лидер разстреля военния си министър със зенитно оръдие, защото просто задрямал по време на военен парад. Разстрелът бил извършен пред погледите на стотици офицери.

Въпреки строгите наказания за предателство, в Северна Корея обаче често се случва високопоставени представители на разузнаването да се поставят в услуга на Запада. Това е и най-големият страх за вожда на КНДР. През последните години са вербувани няколко важни за Ким Чен Ун севернокорейски разузнавачи, запознати с тайните на страната.

Все по-често в режима се появяват пукнатини. През последните месеци много севернокорейци от върхушката, включително дипломати, избягаха от страната. Само преди няколко седмици от Северна Корея изчезва и шефът на контраразузнаването, който е отговорен за събирането на информация и репресиите над обикновени граждани

Западът го нарича "Г-н Канг" и не знае дори малкото му име, толкова е конспиративно. Смята се, че вече е на територията на Великобритания.

Другите избягали най-често са хора от елита на страната, а не обикновени работници. Те търсят по-уреден живот, но голяма част от тях имат проблеми с интеграцията в богатия Юг. Други бягат, страхувайки се от разстрел.

Повечето дезертьори пътуват дълго и мъчително през границата на Северна Корея с Китай в трета страна, преди да пристигнат със самолет в Южна Корея. На летището са задържани и държани в изолатор в продължение на 180 дни в удобни стаи и ги проверяват, за да е сигурно, че не са шпиони или самозванци. После ги преместват в комплекс за заселване, който не могат да напускат още 12 седмици, за да им помогнат да се приспособят към живота в Южна Корея.

Някои дезертьори сменят имената си от съображения за сигурност, за да защитят свои близки, останали в страната им, или за да изглеждат по-малко севернокорейски. Повечето бегълци остават извън публичното внимание.

Рокадите по върховете в Северна Корея са предприети, за да се предотврати предателство от тяхна страна по време на срещата на Ким Чен Ун с американския президент Доналд Тръмп.

Историческата среща ще се състои на 12 юни в Сингапур. Тя ще е първата такава среща в историята между вожд на Северна Корея и действащ американски президент. Правителството на Сингапур обяви един от централите райони на града за "зона на важно събитие" от 10 до 14 юни. Тя обхваща кварталите, където се намират външното министерство, американското посолство и няколко големи хотела, включително луксозният "Шангри-ла", споменаван като възможно място на разговорите.

Предвиждат се редица срещи между представители на двете страни.

Полицията ще извършва по-строги проверки на лица и имущество, ще има пунктове за оглед на автомобили и граждани в района.

Целта на срещата е постигане на евентуална сделка за ядрената програма на Пхенян.

Доналд Тръмп вече намекна, че ще "напусне масата", ако преговорите не бъдат продуктивни или ако Северна Корея не действа добросъвестно.