Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Напуска училище на 16 г. заради хиперактивност и дислексия, на 24 г. измисля как да “хакне” социалната мрежа

Над 90 милиона профили във фейсбук са "обрани". Събраните данни са използвани неправомерно, и то не за статистически цели, а за целенасочена и дори подвеждаща политическа реклама. Това е причината в САЩ и Европейския съюз да започнат безпрецедентни разследвания.

Обвинена в това е "Кеймбридж аналитика", а мозъкът зад гениалната идея как тази схема да бъде осъществена, е ексцентричният гений Кристофър Уайли - едва на 28 години, с розова коса и вече със закрит профил във фейсбук.

"Аз съм канадецът, гей, веган, който изобрети психооръжието на Стив Банън за промиване на мозъци", разкрива Уайли пред "Гардиън". В последните месеци той стана световноизвестен с факта, че е

дал идеята за гениално, но и опасно приложение Чрез него се прави задълбочен психологически профил на потребители в социалните мрежи единствено по оставените от тях дигитални следи.

Именно благодарение на него се смята, че е събрана информацията от почти 90 милиона профили във фейсбук, използвана за политически цели – в някои случаи като таргетиране на реклами, в други – за разпространение на подходящите фалшиви новини. Уайли обаче е и първият, който разкрива, че "Кеймбридж аналитика" е допринесла за увеличаване на гласовете за Тръмп именно чрез такава схема. Факт е, че повечето от засегнатите профили са на потребители в САЩ, но недоволство се разрази по цял свят, като мнозина дори изтриха профилите си в социалната мрежа и настояха тя да бъде бойкотирана.

28-годишният канадец поема своята отговорност и разкрива истината с риск да бъде съден, но сам признава, че се е изплашил от "чудовището", което е създал.

След смелата му постъпка обаче срещу него започва да се води война. Профилът му във фейсбук веднага е закрит, ограничен е достъпът му и до инстаграм. Уайли сам разкрива това в туитър и обяснява, че от фейсбук много добре знаят за схемата, и то от години. Той призовава, че е време и някой друг освен него да поеме отговорност за това "психооръжие за промиване на мозъци".

Според някои изследователи това наистина е изключително мощно оръжие, защото на практика може да даде достъп до милиони потребители и да промени нагласите им малко по малко, без те дори да си дадат сметка за това. Смята се, че гениалната идея на Уайли е използвана и при така дебатираното гласуване за Брекзит.

Някои дори обвиняват Уайли, че малко или много е повлиял на тези две изключително важни събития в съвременната история и може би е насочил световната политика в доста рискова посока. Въпреки това Кристофър категорично е признат за гений.

Днес е ценен заради изключителните си възможности, но детството и тийнейджърските години съвсем не са били лесни за него. Още в ранните класове той преживява сериозна травма в училище – нападнат е от психично нестабилен възрастен. Родителите му – и двамата лекари, правят всичко възможно той да преодолее травмата. Водят го на различни терапии, а освен това и завеждат дело срещу училището, където се е случил инцидентът. Въпреки това Кристофър никога не преодолява напълно тази шок.

В ранните тийнейджърски години е подлаган на тормоз в училище и става обект на подигравки, включително за това, че е хомосексуален. Всекидневно се сблъсква с проблеми и е обвиняван, че пречи в час. Диагностициран е със синдром на хиперактивност с дефицит на вниманието. По-късно е открито, че страда и от дислексия, затова има затруднения да покрива стандартни тестове. Заради всичко това Кристофър напуска училище още на 16 години без каквато и да е диплома.

На 17 обаче започва да се занимава с писане на кодове и управление на данни, и е поканен в ИТ екипа, работещ за Либералната партия на Канада. На 20 години е приет в специална програма в London School of Economics. Там попада на лекция, че компютърното изследване на личността е много по-достоверно от каквито и да било тестове, осъществявани от хора.

Именно тогава за първи път Уайли стига до убеждението, че дигиталните следи на даден човек говорят много повече за истинската му същност, отколкото реалните му контакти във всекидневието. Тогава му хрумва, че личният компютър или профил в социална мрежа "ни познава" по-добре, отколкото родителите, приятелите, дори партньорът.

Това, прибавено към опита му, придобит в Либералната партия на Канада, ражда невероятната идея, че правилното анализиране на дигиталните отпечатъци на всеки човек може да се използва изключително ефективно за политически цели и най-вече по време на избори.

Хора, с които е работил тогава, днес го защитават, че той е един наистина обсебен от науката човек, който просто е искал да докаже, че теорията му е вярна. Според някои Уайли е типичният гений, който понякога не си дава реална представа за последиците, до които може да доведе една на пръв поглед брилянтна идея. Факт е, че Уайли днес се разкайва и всъщност затова и признава за използваната схема.

Други обаче са категорични, че той напълно съзнателно е създал уникална "машина" за промиване на мозъци. Просто защото е бил достатъчно умен да го направи.

Тя се оказва наистина успешна, когато Уайли се запознава със Стив Банън – съветник на Тръмп, и започва да работи за него.

Младежът впечатлява шефа си с идеята за алгоритъм, който да е в състояние да изследва профили в социалните мрежи и на базата на тези данни да се създава необходимото съдържание, което да повлияе на хората за едно или друго решение. Банън от своя страна убеждава милиардера Робърт Мърсър да финансира "Кеймбридж аналитика".

Така едва на 24 години Уайли не просто има гениална идея, но и възможност да я осъществи – той създава план как да "хакнат" фейсбук. Благодарение на приложение, създадено от учения Алекзандър Коугън, те създават любопитен тест, при който обаче, за да видят крайния резултат, потребители дават съгласие приложението да получи достъп до данните им.

Нещо, на което се съгласяват почти 90 милиона, дори без да помислят. А събраната информация се използва съвсем целенасочено за политическа реклама. Огромният скандал, който се разразява, е точно за това – дори и потребителите да са дали съгласие за достъп до лична информация, легално ли е тя да бъде използвана?

Според специалисти това е напълно незаконно. Основният въпрос сега е доколко вина има и самата социална мрежа. Кристофър Уайли твърди, че специалисти на фейсбук са били наясно със схемата най-малко в продължение на две години.

Факт е, че Уайли напуска "Кеймбридж аналитика". Самият той твърди, че осъзнава, че е създал чудовище. Първоначално не разкрива публично истината, но се решава на тази стъпка, когато разбира, че дъщерна компания на бившата му фирма кандидатства за договор с Пентагона.

Според Уайли това означава събиране на информация за милиони потребители и то единствено с политически и военни цели. А това вече му звучи прекалено опасно и водещо до една реалност на пълен контрол над населението на планетата.

Oще четете:

Кървавите хватки в клетка спасиха Скалата от смъртта

Желяз Андреев: Аз съм затворник заради червената бюлетина в Интерпол