Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

"Последната година и половина бяха трудни за мен и моето семейство - коментира пред "168 часа" Желяз Андреев, който бе задържан в родния си Добрич по искане на прокуратурата в Маями. - Това, което ми се случи, не се описва с думи, защото след него всеки проблем ти се струва малък. Искам само всичко да мине благополучно и обвиненията срещу мен да паднат, защото в момента аз не мога да изляза от страната си и съм като неин затворник заради червената бюлетина, с която ме издирват.

Обвиняват ме, че съм нарушил американските закони. Ако отида някъде, веднага ще ми щракнат белезниците, въпреки че нямам никаква вина."

Арестът на Желяз бе във връзка с водено разследване във Флорида срещу 11 души, които са обвинени, че са нарушили ембаргото за търговия на САЩ със Сирия.

Желяз споделя, че неговите задължения във фирмата били да провежда ежедневни телефонни разговори с клиенти. Той бил координатор на сделките между САЩ и Сирия за военно електронно оборудване - различни части за самолети, които фирмата, за която работи,

продавала на

Сирийските авиолинии

Въпреки че Желяз и останалите четирима българи, които също работели там, няма да бъдат задържани, мъжът споделя, че докато не паднат обвиненията срещу него, няма да се успокои.

"Пътувал съм по различни места - разказва мъжът. - Ходил съм в Италия, Германия и други държави, но никъде не ми харесва, както тук. Невъзможността да излизам извън България всъщност ми помогна да опозная още по-добре страната си и да посетя кътчета, които не съм подозирал, че има. Сега обаче, ако отида някъде в чужбина, ще ме хванат и осъдят. В САЩ законът за това, в което ме обвиняват, предвижда до 30 г. зад решетките."

По думите му, той разбрал за обвиненията срещу него от информационна бележка, пусната на сайта на Външно министерство. Прочел, че собствениците вече са задържани, но че се издирват и други хора. Казал веднага и на семейството си.

"В началото, когато им споделих, не се притесниха чак толкова - спомня си Желяз. - Един ден обаче майка ми отвори вестник, в който прочете за мен и видя моята снимка. Тогава самата тя осъзна, че нещата са много сериозни, и се появи паниката."

Желяз разказва още, че прекараните от него близо 4 дни в ареста са му дали шанс да помисли добре върху всичко, което се е случило.

"Зададох си много въпроси, питах се колко време ще ми отнеме сега да докажа своята невинност - спомня си той. - През тези дни нямах идея, че моето име вече е най-обсъждано в медиите, че навсякъде пишат за моята история и

това,

което преживявам,

че търсят близките ми и мен за коментар. Веднага след като излязох, имах няколко интервюта."

Родом Желяз е от Добрич. Там израства заедно със своята сестра, която е три години по-малка от него. Родителите му се разделят, когато той е в първи клас, но седем години по-късно отново се събират. Казва, че това по никакъв начин не е повлияло на детството му, тъй като се виждал и с двамата, а отношенията му с тях били прекрасни. Спомня си, че прекарвал своите летни ваканции в Балчик.

"Имаше фестивали, бяхме безгрижни, звънеше детски смях навсякъде", разказва Желяз. 

Нещо, което и до ден днешен изплува в съзнанието му, е как, слизайки към морето, винаги е изминавал един и същи стръмен склон. Изкачването му по него било трудно и отнемало дълго време, но той си представял, че когато стигне до върха, е победител в състезание с други хора.

"Играех много с останалите деца. След като пораснахме, с някои загубих връзка", споделя още мъжът.

След завършване на средното си образование в природо-математическа гимназия в град Добрич той заминава за София, където записва "Културология" в Софийския университет.

"Обожавах историята още от училище и поради това реших да запиша специалност, в която ще имам предмети, свързани с това", споделя Желяз.

Той владее и отличен английски, което пък бързо му позволява да си намери работа в колцентър. След известно време го напуска, за да учи за държавния си изпит. След като завършва успешно бакалавър, започва работа във фирмата, около която се заформи скандалът с обвиненията.

"Хубавото от престоя ми там беше, че се запознах с много интелигентни хора и открих приятели, но най-важното за мен беше, че срещнах половинката си - приятелката ми Милена - разказва Желяз. - Нещата при нас се случваха бавно. Близо две години бяхме само приятели, които излизат на обяд и си споделят, но в един момент предприех стъпката да й кажа, че искам нещо повече."

Така от девет месеца двамата живеят заедно в София на квартира. Казва, че още преди да се развие скандалът около фирмата, двамата правели планове за брак и деца.

"Настроен съм оптимистично и вярвам, че нещата ще се оправят - споделя Желяз. - Може да отнеме години, но аз вярвам в това. След като премине всичко, с приятелката ми ще си направим екскурзия. Нещо, за което мечтаем, за да си отдъхнем от всичко. Знам, че ще дойде и това време."

Четете още:

Няма да екстрадират в САЩ Желяз Андреев и другите българи! Не се касае за неотложен случай

Приятел на Желяз: Шефовете му може да са сключили сделка с прокуратурата в САЩ