Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Международна класация: България поддържа въоръжени сили, адекватни на населението и икономическия си потенциал

Колкото и да са песимисти военните експерти, оказва се, че не само не сме толкова зле като въоръжени сили, но дори сме на 60-о място в света и на 4-о на Балканите по военна мощ.

Нещо повече - в последните години отбелязваме значителен прогрес във военно отношение.

През настоящата 2018 г. една от най-престижните световни класации "Глобална огнева мощ" (Globalfirepower) ни отрежда 60-то място от изследвани общо 136 държави. И това не е никак малко, особено като се вземе предвид, че по население сме на 93-то място, а по територия на 95-о. Трябва да се отбележи и че в класирането по въоръжение зад нас остават някои страни с далеч по-големи икономически възможности от нашите. 17-и сме по въоръжение в НАТО, а в отделното класиране на страните членки на ЕС

България заема

15-о място,

като изпреварваме държави като Белгия, Португалия и Австрия.

Освен това напоследък явно сме отбелязали и значителен напредък, тъй като през миналата 2017 г. в същата класация от общо представени 133 държави България е била на 67-о място.

В същото време парадоксално, но у нас преобладават негативните оценки.

"Съседните на Република България страни заделят значителен финансов ресурс за осигуряване на програмите за превъоръжаване и модернизация на армиите си, като същите са в процес на ускорено изпълнение."

Това е един от основните изводи от публикуваната позиция на КСНС през миналата седмица по отношение на

програмите за превъоръжаване и модернизиране

на армиите на съседните на България държави, както и модернизацията на нашата армия.

В нея се казва още, че "... Българската армия може да изпълнява част от задачите си по посочената мисия в ограничен обем поради две основни причини: неокомплектованост с личен състав и остаряла и неизправна техника". Също така се констатира и че все още не бил овладян напълно процесът по

напускане на военнослужещи,

а предприетите мерки не давали желания резултат за справяне с това. "Като цяло, тенденцията е към увеличаване на некомплекта от личен състав във Въоръжените сили."

В тази връзка президентът Румен Радев възложи да се направи проверка какво е състоянието на модернизацията на въоръжените сили на съседните страни спрямо нашето. Родните експерти вероятно в скоро време ще докладват на държавния глава своите заключения, но истината е, че в световен мащаб постоянно се правят такива сравнения. Освен това те са достатъчно подробни и постоянно се актуализират, така че всеки може да се информира за военната мощ на една или друга страна.

Традиционно България винаги се е гордяла с армията и въоръжението си. В миналото често сме се хвалели и като държавата с най-голяма военна мощ на Балканите. Освен по време на войните от първата четвърт на ХХ век, завършили с национални катастрофи, тези щедри самооценки бяха характерни и за епохата на тоталитаризма. Тогава в условията на пълно информационно затъмнение се носеха митове за силата на армията на НРБ. Парадоксално, но с идването на демокрацията и членството ни в най-могъщия военен съюз НАТО се заговори за разруха и недостиг във въоръжените ни сили.

Но дали тези

оценки са верни?

Чужди източници сочат по-скоро обратната тенденция - нормализиране и постепенна модернизация на военните ни сили. А истината е, че специално спрямо съседите ни на Балканите България не стои чак толкова зле. Особено ако си даваме сметка за разликите в броя на населението и големината на териториите. Пред нас, разбира се, са съюзниците ни в НАТО Турция, Гърция и Румъния, а след България са Сърбия и Македония. В това отношение е интересна съпоставката със западните ни съседи, които по големина са много близки до нас (със 7,1 млн. население и 77 400 кв. км територия (без Косово), Сърбия е 92-а по население и 106-а по територия).

И макар че бившата югорепублика отделя по-големи суми за въоръжение от нас - с военен бюджет от 830 млн. долара срещу 700 млн. долара отпускани годишно за отбрана у нас, тя се нарежда едва на 78-о място в класирането по сила на армиите. На четвърто място сме и на Балканите - доста след нас са Хърватия, Словения, Албания и Босна и Херцеговина. Доколкото в класацията се отбелязва и напредъкът или изоставането на отделните страни, за отбелязване е още, че според авторите му в региона само ние и румънците се намираме във възход на въоръжените сили.

Според данните, събрани от чуждите експерти в нашата армия служат 52 650 души, от които 19 500 резервисти.

Имаме общо 73 единици

във ВВС - 20 бойни и

32 щурмови самолета,

25 транспортни, 15 тренировъчни и 24 хеликоптера.

На въоръжение у нас са 531 танка, 1103 бронирани машини, 150 самоходна артилерия, 350 оръдия и 100 ракетни установки (бойни машини на пехотата), а флотът ни включва 4 фрегати, 3 корвети и 10 миноносеца. В логистично отношение у нас са отбелязани 2 основни пристанища и 68 използваеми летища.

В тази връзка е важно да се отбележи, че ранглистата се изготвя на базата на 55 фактора и ползва данни от някои от най-добре информираните организации по света, между които са ООН и ЦРУ. Огромният брой модификатори под формата на плюсове и минуси позволяват прецизно да се определи

съответното място на държавите в класацията

Това става по уникална формула, която дава реална представа за възможностите на по-малките, но по-напреднали в технологично отношение страни да се конкурират с по-големи, но по-слабо развити нации. И при отчитането на отделните фактори

не се взема предвид само механичният сбор

на отделните видове оръжия, а множество други важни компоненти, като наличие на енергийни ресурси (особено нефт), разнообразие на оръжейните системи, както и общото икономическо състояние на съответната държава. Не на последно място – отчита се и модернизацията, за която напоследък толкова много се говори у нас.

Съвсем логично най-висока позиция от съседите ни - 9-о място в света, се пада на Турция. Втората по численост армия в НАТО разполага със 710 000 души военен персонал (от тях 360 000 резервисти). Турците притежават и значителните 1056 военни самолета - 207 бойни, 207 изтребители, 445 транспортни и 287 тренировъчни. Към военновъздушните сили на южната ни съседка трябва да добавим и 475 хеликоптера, от които 54 щурмови.

Внушителни са цифрите и при сухопътните сили. Към 2018 г. на въоръжение в турската армия са 2446 танка, 9031 бойни машини, 1108 самоходни оръдия, 872 оръдия и 418 реактивни установки. По море

турците също разчитат

на значителни сили

- общо 194 бойни кораба, от които 16 фрегати, 10 корвети, 12 подводници, 34 патрулни кораба и 11 миноносци.

В логистично отношение могат да разчитат на 31 млн. работници, 1285 търговски кораба, 9 големи пристанища, 98 летища. Военният бюджет се изчислява на цели 10,2 млрд. долара, но страната има и външен дълг от 429,6 млрд. долара, се отбелязва още в изследването.

Гърция, която е с население 10,768 млн. души и територия от 131 957 кв. км разполага с общо 413 000 военни, от които 252 000 резервисти, е класирана на 28-о място в света. Отбранителният й бюджет е 6,540 млрд. долара.

Военновъздушните й сили се състоят от 567 военни самолета, в това число 189 бойни и 189 щурмови, 196 транспортни, 146 тренировъчни и общо 225 хеликоптера, от които 29 щурмови.

Гърците имат 1345 танка и 4209 бронирани машини, 547 самоходни и 463 обикновени оръдия, както и 152 реактивни артилерийски установки.

По море разполагат с общо 115 военноморски съда – 13 фрегати, 11 подводници, 33 патрулни кораба и 4 миноносеца. Имат 5 пристанища и 77 обслужващи летища.

Румъния (21,529 млн. население и 238 000 кв. км площ) е със 177 хил. души военен персонал, от които 105 хил. резервисти и отделя за военни цели 2,190 млрд. долара.

Северните ни съседи имат общо 135 въздухоплавателни средства с военно предназначение – 34 бойни самолета, 34 щурмови, 75 транспортни, 27 тренировъчни и 68 хеликоптера.

Румънските въоръжени сили включват и 827 танка, 1456 бронирани бойни машини, 413 оръдия и 188 ракетни артилерийски установки.

Военноморският им флот се състои от 48 бойни единици – 3 фрегати, 4 корвети, 6 патрулни кораба и 5 миноносеца. Според данните Румъния не притежава подводници.

Сръбската армия наброява 90 000 души, от тях 50 000 резервисти. Има общо 104 самолета – от които бойни едва 9, щурмови – 26, транспортни – 12, тренировъчни – 36, и 40 хеликоптера.

Танковете й са 805 и 575 бронирани машини, 72 самоходни артилерийски установки, 144 оръдия и 82 бойни единици на ракетната артилерия. Въпреки че няма излаз на море, страната притежава общо 19 бойни кораба, от тях 7 патрулни плавателни съда и 5 миноносеца.

На фона на другите балкански страни доста

скромни са военните възможности

на Република Македония (118-о място). Тя поддържа армия от 24 000 души, от които 16 000 резервисти. Има и 20 самолета, но нито един от тях не е боен, а от 14 хеликоптера само 4 са щурмови.

Любопитното е, че въпреки че през 1999 г. българското правителство направи подарък на македонците от 100 танка Т-55 и значително количество буксирни гаубици, явно те не влизат в сметките. Така в класацията за македонските въоръжени сили са записани само 31 танка, 330 бронирани машини, 144 оръдия и 24 ракетни установки. Нямат ВМФ и отпускат за отбрана 108 млн. долара.

Според последните анализи с най-силни въоръжени сили е САЩ. Армията на Русия заема второ място, а на трето е Народната освободителна армия на Китай. В десетте най-силни армии в света влизат още тези на Индия, Франция, Великобритания, Южна Корея, Япония и Германия.

При това авторите на изследването уточняват, че ядреният потенциал на съответните държави няма водещо значение, но се взема предвид, а страните членки на НАТО получават т.нар. "бонус", който анализаторите обясняват като "теоретично разпределение на военните ресурси" в държавите, които са част от организацията.

Четете още:

Сега въвеждат доброволната казарма, но вижте цялата 130-годишна история на военната служба у нас и кои са най-прецаканите набори

Доброволната служба ще се плаща