Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Водят в Хасковския окръжен съд Науфал Захри.
Водят в Хасковския окръжен съд Науфал Захри.

Науфал Захри, който е задържан в Хасково, се придвижвал към Сирия с колан с експлозиви

30 г. зад решетките в марокански затвор за тероризъм може да лежи арестуваният в Свиленград Науфал Захри.

Африканското кралство поиска екстрадирането на 35-годишния мъж, а Хасковският окръжен съд го задържа за 90 дни. По споразумението между двете държави в този период съдът ни трябва да разгледа искането за екстрадиране.

Захри е обявен за международно издирване от Интерпол - Рабат. В документите от Апелативната прокуратура на Мароко пише, че Захри е издирван за “лоялно членство в терористичната организация ИДИЛ”. В Сирия мъжът работил към служба “Механизация към Главна дирекция “Военни лагери” на “Ислямска държава” в град Ал Маядин, област Дер Алзор. В изпълнение на тази дейност Науфал Захри се е придвижвал в Сирия,

носейки колан с

експлозиви,

ръчни гранати,

огнестрелно оръжие и боеприпаси. Набирал и обучавал терористи.

Румяна Арнаудова
Румяна Арнаудова
Близо месец службите ни проверявали кой всъщност е Науфал. Той бил задържан на 13 януари край граничното свиленградско с. Мустрак заедно с още 27 сирийци, главно жени и деца. 35-годишният мъж също се представил за сириец и дори показал такъв паспорт, който впоследствие се оказал фалшив.

“Платих 2200 евро на турски трафиканти, за да ме снабдят с фалшивия документ и да ме преведат през вашата граница. Нямах друг избор. Не съм терорист”, заяви пред Темида Науфал. Той твърди, че професията му е механик на тежка строителна техника, но в Сирия 4 г. се занимавал с търговия.

Там бил със

съпругата си и

шестте си деца,

които преди около месец успял да изпрати през Турция за Тунис.

“След лицево разпознаване е доказано, че именно Науфал е обявеното за издирване от родината му лице. От стъпването му на наша територия той е бил в центъра от закрит тип в Любимец, лагерът е на подчинение на МВР”, коментира прокурорът Павел Жеков. И той, и служебният защитник на мароканеца - адвокат Антон Попов, поискаха Науфал Захри да бъде задържан до 40 дни, за да се гледа по-бързо делото за екстрадиране.

“Заради степента на опасност на това лице по-добре е то да стои по-малко в България”, коментира прокурор Жеков. Съдът обаче счете, че трябва да определи максимално предвидения 90-дневен срок за задържане на Науфал.

“Ще обжалвам 90-дневното задържане пред Пловдивския апелативен съд и ще настоявам за 40 дни”, коментира пред “24 часа” адвокат Попов. Заседанието в Пловдив е насрочено за 20-и т.м.

“Не искам да ме връщат в Мароко. Искам да остана в България. Върна ли се в родината си, нямам бъдеще.

Там най-вероятно

ще ме убият

В Сирия имах други познати мои сънародници, всички те бяха арестувани, когато се прибраха в Мароко”, каза 35-годишният мъж.

Според запознати с историята му той държал на превод от арабски, а не на френски, който е официален език в родината му. С преводач от арабски Захри се яви и в залата на Темида. Мароканецът се възползва от правото си да получи писмен превод от протокола на заседанието.

Според юристи съществува и възможността България да откаже екстрадирането на мароканеца и той да бъде съден у нас. Предвиденото наказание в нашия закон по обвиненията, за които е издирван Науфал, е от 15 до 20 г. затвор.

Румяна Арнаудова: Бил е на високо ниво в организацията

Иван Захариев-Джон Терориста
Иван Захариев-Джон Терориста
Задържаният Науфал Захри е бил високо в йерархията на “Ислямска държава”, демонстративно е носил гранати и колан за самовзривяване и е използвал уменията си на механик, за да помага на радикалните ислямисти. Това са разказали двама негови съмишленици пред съда в Ал Рияд, съобщи пред БНТ говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова.

5 документа е носил у себе си ислямистът, разказа още Арнаудова. Това са сирийска лична карта, паспорт и шофьорска книжка, брачно свидетелство, както и испански документ за самоличност. Всички те са фалшиви, показали експертизите. Захри сложил снимката си на тях. Направена е и лицево-идентификационна справка на мароканеца, която показала, че той е обявен за издирване в Шенгенската информационна система и в Интерпол. Мароко го издирва за подготовка за атентати, притежание на оръжия, обучение, набиране на пари и уговаряне на големи групи от хора да се присъединят към “Ислямска държава”.

Задържаният има връзка с ИДИЛ. Вече получихме молба от Мароко за екстрадицията му. Работихме с ДАНС по случая. Опасен е, има специални знания. Влезе с група от 27 души, знаехме кой е и защо минава оттук към Западна Европа”, каза вътрешният министър Валентин Радев по Би Ти Ви.

Джон Терориста чака втора инстанция

Българинът с австралийски паспорт Иван Захариев-Джон Терориста, който е подсъдим по първото дело за тероризъм у нас, чака решение от апелативния спецсъд.

Джон и адвокатът му Христо Ботев оспорват 4-годишно наказание на 22-годишния младеж. Той е осъден, че през 2016 г. дошъл у нас да се учи да стреля с автомат “Калашников”, след което да се включи към “Ислямска държава”. Джон основно стрелял в клуб “Левски” в София и “360 градуса” в пловдивското село Войводино. Младежът влизал и в сайтове, в които имало статии и видеоклипове за терористичните групировки “Джабхат ал Нусра” и ИДИЛ, категоричен е първият съд.

И Джон, и адвокатът му не отричат, че младежът е бил в Сирия през 2013 г. Там обаче младежът контактувал с бойци от Свободната сирийска армия, която не е обявена за терористична организация за разлика от ИДИЛ.

Най-суровото наказание, което Джон може да получи, е 8 г. затвор.

Спонсор на “Даеш” търка нара от есента

Лидер на “Ислямска държава”, който пращал пари от контрабанден тютюн за наргилета на организацията, бе задържан в София на 29 септември м.г.

Ахмед Рафи Мусто е сириец по рождение, от 2008 г. има и българско гражданство. Той е обвинен от спецпрокуратурата, че през 2013 г. напуснал България и пътувал в Сирия, за да се включи в бойни действия на страната на “Даеш”. Останал там до 2015 г. Мусто имал висок ранг в терористичната организация. При задържането му бил открит автентичен документ, подписан от един от босовете на ИДИЛ. Свидетелството удостоверявало принадлежността му към организацията и му давало право да преминава свободно през територии на бойни действия. Документът е с партизанското му име Абу Мусат Шейхи.

Разследващите се натъкнали и на зловещи клипове с Мусто. На тях се виждат хора с отрязани глави. Видеата са над 10, обясниха за “24 часа” разследващи.

След като се върнал в България, Мусто създал банда за трафик на тютюн от наргилета. Той е обвинен за лидер на групата, а за нейни членове са посочени още 3-ма души. Разследващите смятат, че Мусто изпращал част от парите в Сирия, за да финансира дейността на “Даеш”. Хората му обаче нямат обвинения за тероризъм.

Мусто все още е в ареста.

Сирийци, осъдени у нас, искали да се бият за Свободната сирийска армия

Сирийците Алмохамад Абдулхамид и съмишлениците му Ал Абдалах Фади и Ал Фанди Ясим, които имат статут на бежанци в Германия, са осъдени у нас на по 6 г. за тероризъм. Те преминали през България с намерението да идат в Сирия и да се бият за Свободната сирийска армия (ССА) и принадлежащите ѝ фракции.

Това пише в мотивите си съдийката на първа инстанция Елена Попова.

Тя сочи, че чужденците са се обявили против режима на сирийския президент Башар Асад. Странното е, че ССА не е терористична организация. Попова обаче казва, че според българския закон всяването на смут и страх, както и заплашването, принудата на орган на власт или представител на чужда държава или международна организация “да извърши или пропусне нещо в кръга на неговите функции”, се наказва.

По време на делото спецпрокуратурата поддържаше обвинението, че тримата са искали да идат в Сирия, но да се бият за “Ислямска държава” и “Мюсюлмански братя”.

Папките вече са на вниманието на апелативния спецсъд. Казусът ще решава състав, чийто докладчик е съдия Галя Георгиева.