Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

От нощните клубове и рекета до контрабанда на петрол, пране на пари и убийства.

Василис Стефанакос, един от Кръстниците на гръцката мафия, бе убит на място с 29 куршума пред паркинг на собствената му компания в родния му квартал “Хайдари” на Атина.

Според полицията към 19,00 ч. двама души с краден мощен бял мотоциклет се приближили до бронираното БМВ на топмафиота, отворили вратата на колата и го разстреляли от упор с автомат “Калашников”. Престъпниците бързо избягали.

Убийството на 57-годишния гангстер е поръчково и е извършено изключително професионално. Офисите на компанията му са били наблюдавани дълго време от трето лице, съучастник на двамата убийци. Освен мотора властите издирват и

откраднат бял хеликоптер

Разследването работи по версия за разчистване на сметки и търси връзка на убийството с покушение срещу друг подземен бос, както и с дейността на Стефанакос след предсрочното му излизане от затвора през 2016 г.

Мафиотът е роден през 1961 г. в Хайдари, Атина. Носи прякора Царя на нощта – гръцките мафиоти по традиция са собственици или охрана на нощни клубове, но често развиват и друга престъпна дейност. Василис Стефанакос е държал и дял в контрабандата на петрол, цигари и дрога, както и рекет с цел охрана. Той ръководи престъпната си банда заедно с Аристидис Лакиотис и Йоанис Скафтурос след смъртта на техния лидер в началото на 2000-те години.

Известен с жестокостта си, Стефанакос не се колебае да разчиства конкурентите си. Разпорежда убийството на съперника в бизнеса с нощните клубове – “Кръстника на нощта” Темис Калапотаракос като отмъщение за убийството на трети подземен бос - Темистоклис Папамалис. В началото на 2000-те години Василис Стефанакос изнася престъпния си бизнес в чужбина и овладява “терена” в Африка. Той се обединява с Йоргос Цакоянис и купува от него оръжие, а също плаща 1 млн. евро на друг свой съперник в нощния живот – Александрос Космопулос, за да не му се пречка в бизнеса.

Според блог за гръцката организирана престъпност Стефанакос вкарва нелегално цигари от Кипър в Гърция през пристанищата, след което транспортира пратките до Тива, Централна Гърция, с помощта на двама полицаи.

През лятото на 2006 г. са издадени 44 заповеди за арест на Стефанакос за рекет, шантаж и контрабанда, но униформени му осигуряват фалшив паспорт и той успява да избяга. Имал информатори в полицията, които го предупреждавали за акции срещу него, съобщава блогът greekorganizedcrime. През декември 2006 г. Стефанакос е осъден на 14,6 г. лишаване от свобода за рекет и контрабанда. В хода на следствието прокуратурата го обвинява за десетки престъпления, свързани с подстрекателство за убийство и убийство. Бандата му нашумява с насилие и онзи, който отказва да плати, е пребиван или взривяват бизнеса му. Осъден е и за участие в убийство, извършено от албанския му подопечен Алкет Ризай през 2006 г. Докато е в затвора, Стефанакос помага на Василис Палеокостас и на Алкет Ризай, играл ролята на негов готвач и бодигард в затвора, да избягат на свобода.

До ареста си Ризай е един от нй-издирваните гангстери в Западна Африка. Той също е част от другите силни гръцки мафиотски кланове - на Властос и Скафтурос, до разпускането им.

След 9 г. в затвора Стефанакос е освободен предсрочно през август 2016 г. В интервю той се оплаква от условията в гръцките затвори и от заплахите за живота на задържаните, като дава примери със самоубили се и убити арестанти.

В затвора Стефанакос установява контакт с други задържани известни мафиотски босове, например Панайотис Властос, става ясно от анализа “Гръцката мафия отвътре”, публикуван в сайта venitism.wordpress.com през 2017 г. Той също е охранител на нощни клубове, които трябва да му плащат за "защита", ако не искат да бъдат взривени.

Властос влиза в затвора през юни 1998 г. и продължава да ръководи криминалната си дейност зад решетките, където четирима до осем други затворници са изпълнявали функциите на негови телохранители. Освободен е през 2007 г., но почти веднага застрелва собственик на магазин, който отказва да му плати таксата си за изнудване.

Попаднал в затвора отново, този път той се присъединява към босовете Василис Стефанакос и Йоанис Скафурос, които, въпреки че продължават да работят самостоятелно, си сътрудничат по много въпроси и дори обменят наемници за различни “работни” места. Партньорството между Властос, Стефанакос и Скафутрос остава стабилно през периода 2005-2009 г., когато други кланове водят битки помежду си, твърди venitism.wordpress.com.

Смята се, че тримата престъпни босове са отговорни за атаката срещу дома на съдия Калайци, председател на състав по дело, в което тримата са били обвинени в отвличането на богатия бизнесмен Периклис Панагопулос. Триото гангстери вероятно са бомбардирали дома на началника на затвора, където са били настанени, както и на дома на прокурора.

На 9 март 2015 г. след неуспешен опит да бъде измъкнат от затвора с хеликоптер, Властос е ранен в крака при избухнала престрелка между охраната на затвора и раираните. След това той се признава за виновен в отвличания, бомбени атентати и изнудване.

Друг небезизвестен гръцки мафиот - Александрос Ангелопулос, и в момента е в затвора. Макар че се занимава с трафик на кокаин от Южна Америка до Европа, “Гръцкия Ескобар” купува два футболни клуба и държи различни легитимни компании в Гърция, докато през 2002 г. не попада във фокуса на ДЕА след заловен край Гибралтар кораб с 5500 кг кокаин.

Предполага се, че корабът “Африка-1”, който плава под флага на Белийз, е закупен от “Гръцкия Ескобар”. Ангелопулос е арестуван през август 2004 г. в хотел до Щутгарт. Съдът го признава за виновен и на 22.12.2005 г. го осъжда на затвор за контрабанда на наркотици и пране на пари. През 2011 г. присъдата му е намалена на 22 г.

През 2013 г. той е осъден на 16 г. затвор за изпиране на 36 млн. евро чрез хазартна компания за футболни залагания, собственост на гръцката държавна ОПАП според venitism.wordpress.com. През 2014 г. съдът установява, че Ангелопулос трябва да получи обратно цялото си конфискувано имущество и пари. Година по-късно - през 2015 г., той е освободен от затвора заради обявената амнистия. Въпреки това малко след освобождаването му той отново е арестуван и осъден.

През 2017 г. в страната оперират 217 мафиотски босове според venitism. wordpress.com. Мнозина от тях са близки до корумпирани полицаи, депутати, съдии. Гръцката мафия действа основно в Атина и големите градове и структурно се състои от малки банди, често основани на семеен принцип. Сред най-често срещания им бизнес са нощните клубове, но също така гръцките мафиоти се занимават с рекет и контрабанда на оръжие, петрол, пране на пари и убийства.

При нелегалната продажба на на оръжие, нефт и марихуана гърците са в комбина с албанската и руската мафия от гръцките пристанища до Неапол и Антверпен. Извън градските центрове регионални семейни престъпни кланове има на остров Крит и Пелопонес, където те участват в отглеждането на марихуана в отдалечени ферми.

Гръцките организирани престъпни групи са активни и в Европа, където дейността им се фокусира предимно върху контрабандата на цигари и трафика на марихуана, хашиш и оръжия. През 2016 г. се появяват информации от европейски източници, че гръцката мафия използва в трафика на хора и проститутки емигранти от лагерите в Гърция.