Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Ирак разгроми терористите, но Интерпол все още търси 43 хил. души от групировката

За Ирак битката с терористите приключи. "Ислямска държава" е разгромена, а свещените територии са отнети от джихадистите.

Датата на свободата - 10 декември, ще бъде национален празник и всяка година ще се чества с военен парад и почит към стотиците загинали в борбата с бруталните престъпници.

Иракският премиер Хайдер ал Абади обяви края на ИДИЛ в обръщение по държавната телевизия.

"Това е една победа и празник за всички иракчани, но въпреки окончателната победа трябва да останем бдителни. Врагът ни искаше да унищожи нашата цивилизация, но ние спечелихме чрез нашето единство и решителност. Ние триумфирахме", заяви премиерът, който е и главнокомандващ въоръжените сили.

Иракското съобщение за победата идва два дни, след като руското военно командване обяви разгром на джихадистите в съседна Сирия, където Москва подкрепя правителствените сили.

Войната за свободата на Ирак се водеше близо три години. Тя започва през 2014 г., когато ИДИЛ е толкова могъща, че се превръща в най-богатата терористична организация в света, която някога е съществувала. От банда организацията се превръща в самоподдържащо се предприятие, което работи предимно чрез изнудване и престъпни мрежи, заложници, петрол и дарения.

През 2014 година в Мосул "халифът" Абу Бакр ал Багдади обявава създаването на Ислямска държава. Скоро след това групировката превзема една трета от Ирак и поставя в опасност самото съществуване на страната. Дълго време местната армия е принудена да отстъпва. С помощта на водена от САЩ международна коалиция иракските войски преминават в настъпление, за да си върнат изгубените територии.

Успяват да спечелят най-важните градове - Мосул и Рака. Последните сблъсъци са в пустинята на границата със Сирия. На финала е отвоюван от терористите и град Рава. Това е последната точка до рухването на "халифата" на терористичната групировка, провъзгласен през 2014 г., и днес Ирак е свободен.

Дори и да изглежда лесно, разгромяването на ИДИЛ става бавно и мъчително. Хиляди военни губят живота си, а десетки хиляди цивилни остават без домовете и близките си. Обратът в битката с "Ислямска държава" започва с отнемането на важни територии и драстично намалява икономическите лостове на групировката, което ускорява края й.

ИДИЛ се сдобива с голяма част от парите като добре организирана престъпна група - с грабежи, конспирации и отвличания. Смята се, че джихадистите имат и чуждестранни покровители в държавите от Персийския залив.

Най-важният източник на приходи за ИДИЛ е контрабандата на петрол от нефтените полета в Сирия и Ирак. Под неин контрол са били дузина нефтени находища заедно с няколко рафинерии. Смята се, че в разцвета си "Ислямска държава" е разполагала с почти 2 млрд. долара.

Групата обаче има и големи разходи. Тя плаща редовно заплатите на членовете си в зависимост от размера на семейството им. Ако даден боец бъде убит, фамилията му продължава да получава възнаграждението му. Групировката осребрява парите за наеми, лечение, купува оръжия и оборудване.

Щедрото заплащане се финансира основно от обири и престъпни схеми. В най-силния си период джихадистите дори ограбват централната банка в Мосул. Тогава придобиват около 429 милиона долара в брой. Така съвсем естествено "Ислямска държава" пристъпва към следващата стъпка - да има държавни структури - министерства, съдилища, дори елементарна система за данъчно облагане.

Със завземането на територии обратно от ръцете на джихадистите иракските войници отнемат и източниците им на средства.

Най-големият снабдител с пари в брой за групировката идва от контрабандата на петрол по границата с Турция. ИДИЛ продава черното злато за по-малко от $25 за барел, което е една четвърт от световната цена. Щом обаче ислямистите попаднат под засилен военен натиск, приходите им автоматично намаляват. Това моментално ограничава и възможностите им да набират нови бойци.

По данни на германското правителство обикновените бойци вземат месечно между 400 и 500 долара, а командирите – над 3000 долара. Излиза, че само за заплатите на войниците са необходими около 15 милиона долара месечно.

Сумата изглежда непосилна след разгрома на джихадистите, но не е изключено някой от богатите й саудитски спонсори ухабити да й помогне. Това много зависи и кой все пак е лидерът. Ако Абу Бакр ал Багдади наистина е мъртъв, кой е заел неговото място? Смяташе се, че то е предвидено за един от двамата му най-близки съратници. Това са Ияд ал Обайди и Аяд ал Джумайли - бивши офицери в армията на Саддам Хюсеин. Първият е 50-годишен и е "министър на отбраната" на обявения от ИДИЛ "халифат". Вторият е на около 40 г. и оглавява службата на "Ислямска държава" за сигурността.

Обявяването на лидер на този етап е доста рисковано, тъй като тепърва ще бъдат преследвани всички, свързани с джихадитската организация.

Интерпол разполага с база данни с 43 хил. имена, която позволява на страните, борещи се с тероризма, да засичат и задържат бойците при рутинни проверки или опит за преминаване на границата.