Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Родителите свикнаха да обвиняват системата и учителите, казва жената, която мрази да я наричат първа дама, но харесва “Генерал Деси”

"Липсва ми онази сладка анонимност, която усетих, когато дойдох от Бургас в София да следвам. Анонимността да седна сама в кафене и да наблюдавам хората.” Това казва Десислава Радева в интервюто си за списание “Ева”.

Публичните ѝ изяви са винаги “без коментар”, а медийните се броят на пръстите на едната ръка - внимателно подбира аудиторията. За сметка на това е активна в социалните мрежи. “Аз съм открит човек, а фейсбук е място, където можеш да кажеш какво мислиш без маска и без грим”, обяснява тя.

Първото си интервю въобще съпругата на президента даде за Дарик радио с обяснението, че не иска хората да я гледат и за пореден път да обсъждат облеклото ѝ, а да я чуят. Второто бе за лайфстайл списанието “Ева”. “Лесно давам доверието си, но ако някой го загуби веднъж, трудно го давам отново, да не кажа почти никога”, откровена бе в разговора Радева. “Сега повечето новини нямат нищо общо с истината, а хората като че ли губят чувството си за хумор и стават все по-негативни. Което ме натоварва”, казва първата дама.

Ето и един портрет на Радева, в който тя сама се разкрива чрез двете си интервюта.

Последните месеци имах чувството, че съм най-голямото зло в тази държава, че съм най-голямата пречка тя да се развива”. Това изповяда насред първата година от мандата на президента Румен Радев съпругата му Десислава Радева.

Харесва ѝ или не, където и да отиде, винаги я сочат с пръст, след като от неизвестна за публиката дама се превърна в първата дама. Всъщност тя не обича и определението “първа дама”. Обяснява, че няма юридически или законов статут за такава, а е само съпруга на президента и като такава ще изпълнява всички функции по протокол. “България отвикна да има съпруга до президента през последните 5 г. А една съпруга просто допълва човека, мъжа”, казва Десислава по повод на това, че стана едно от най-обсъжданите лица в държавата.

За личния ѝ живот обаче продължава да се знае малко. Освен за нещата, за които тя решава да повдигне завесата. Открита и пряма е, не понася предателствата. “В душата си съм вечното дете. И сега, като влязох в толкова различна от досегашната реалност, най-много се страхувам да не загубя тази непосредственост, тази чистота на възприятията. Да не се променя. Или поне не много”, пожелава си Радева. Обича свободата в измерението ѝ “бъди какъвто си”.

“За мен да си свободен, означава да казваш истината. Смятам себе си за свободен човек, защото казвам истината. Всъщност своята истина. Така съм възпитана. Така съм възпитала и детето си. Теорията за благородната лъжа ми звучи страхливо и неоправдано. Ако се придържаш към истината, си по-силен. Животът ти едва ли ще е по-лесен, но комуникацията с такива като теб става по-лесна. Хората, които казват истината, си мислят, че събеседникът им е като тях.

Е, аз искам да имам и в голяма степен имам такива събеседници. Животът е прекалено кратък, за да го прахосам във фалш и лицемерие. И нещо важно за мен - не спестявам критика, нито бягам от нея. Говоря за критика с аргументи, с фактология, която прокарва дискусия. И може да развие мен или теб. Другото е празнословие, нищоговорене и чиста проба лицемерие.”

Има чувство за хумор, демонстрира самоирония и казва, че от всички прякори най-много си харесва “Генерал Деси”. “След като Румен е двузвезден генерал, аз би трябвало да съм тризвезден - генерал-лейтенант”, шегува се тя.

В интервюто Радева разкрива, че познава настоящия си съпруг от 30 години. “Запознахме се в Бургас. Докато бях ученичка, се подвизавах за кратко като модел, защото парите никога не стигаха... Запознахме се на едно от ревютата, свързано с някакъв празник. Аз съм Румен, представи се той. Аз съм Незабравка, отговорих...

Станахме приятели, започна да идва вкъщи. Помагаше ми по математика... През годините сме се виждали не повече от два-три пъти. Но това не пречеше срещите ни да са много топли и пълни с доверие. Нали знаеш, има такива приятелства, които годините не могат да разрушат... Разговорите вървяха така, сякаш сме се разделили вчера”, казва тя. А на въпрос как все пак се стига вече да е г-жа Радева, свива рамене: “Просто се случи. Сигурно е карма освен любов - явно е трябвало да се случи.”

“В любовта човек няма как да прави планове и сметки. Някои казват, че това е болестно състояние. И може би са прави. Притъпява се инстинктът ти за самосъхранение. Губиш егото си. Живееш за другия. И не можеш да си представиш света без него”, разсъждава Десислава. Определя се като моногамна и казва, че “изневярата, последвана от лъжа, е предателство”.

Обича да чете, сочи за любими Достоевски и Хемингуей. “Достоевски е вселена. Той прави ужасяващо прецизна и гениална дисекция на човешката същност, разкрива в пълнота психологията на противоречията, които бушуват у всеки”, казва Радева. А за Хемингуей споделя: “Той ми подсказва, че съществува само и единствено “сега”. И то трябва да се живее. Без планове за “после” и жалби по “преди”.”

Синът ѝ Страхил е студент в САЩ. За него казва, че е “най-добрият ми учител”. Детето има нужда от 3 неща - любов, доверие и уважение, гласи нейната теория за възпитанието. Категорична е, че ценностите трябва да се задават от семейството в първите 7 г. “Родителите свикнаха да обвиняват системата и учителите. И отказват да поемат своята отговорност. Общо взето, ние, българите, обичаме да обвиняваме системата. Но не учим децата си на уважение към учителите.”

Тези ѝ думи разкриват и защо организира срещи с ученици в цялата страна за будителите и будителството. Направи гражданско сдружение “Живата вода на България” с цел да предаде на децата българските традиции - народни и духовни.

Успех за нея е “да си щастлив независимо от всичко и да не губиш себе си по пътя”.

Напуска училище заради шамар от учител

Заради шамар от учител Десислава напуска елитната английска гимназия в Бургас и завършва средното си образование в близкия град Камено.

“В последния срок на последната година подадох молба за напускане заради учителя по физкултура, който пред целия клас ми удари два шамара. Боят за мен никога не е бил средство за каквото и да е... Завърших средното си образование в град от селски тип, както беше модерно да се казва тогава - Камено. Попаднах в среда на роми и етнически турци и бях единствената, която можеше да напише сложно съставно изречение без грешки”, разказва тя.

За Чарли и неразбрания пост във фейсбук

Един от първите скандали около Радева бе с неин пост по повод прайда. Тръгвайки от историята как завела котарака си Чарли на ветеринар и той поискал да го изследва за СПИН, тя се опита да обясни на гей хората, че много се жалват от отношението срещу тях, а не показват съпричастност към съдбата на другите.

“Чарли е в отлична форма и изобщо няма идея в колко важна фигура го превърнаха моите критици. Истината е, че те прочетоха във въпросния статус това, което искаха да прочетат. Имитираха първосигналност, като се вкопчиха в котарака ми. Не искаха да обърнат внимание на същностното послание. Но това не е мой проблем, мисля”, казва Радева.