Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

СНИМКА: Архив
СНИМКА: Архив

Гражданите няма да могат да бъдат съдени без да знаят. Това заяви омбудсманът Мая Манолова в парламента по повод промените в Гражданско-процесуалния кодекс, които депутатите гласуват днес.

"Пет от шестте цели, които си бяхме поставили от началото са постигнати. Това е един много добър резултат. Така, че свръхправомощията, които си бяха поставили частните съдебни изпълнители и натиска, който осъществяваха ще бъде прекратен. Шестата цел, която си бяхме поставили остава на дневен ред. С юристите от Обединение патриоти от утре ще изготвим механизъм, който да не товари длъжниците, но да дава възможност за проверка на претенциите на банките, които те в момента могат да направят по облекчена процедура", обясни Манолова.

"Вече граждани няма да могат да бъдат съдени без да знаят. Те ще могат да плащат и по време на съдебния процес. Защото често има хора, които биха си платили дълг от 50-200 лв., но просто не знаейки за него, в една хубава сутрин се събуждат със запорирано имущество и свръхразноски в изпълнителното производство. Третото много важно постижение е намаляването на таксите за ЧСИ, които бяха ужасно несправедливи. Дава се възможност длъжниците да оспорват оценките на имоти, когато се изнасят за публична продан. За да се прекратят практиките да продадат жилището ти на безценица и ти да останеш вечен длъжник. И се въвежда изрично изискване към частните съдебни изпълнители в тяхната дейност за съразмерност. Тоест да няма заплашени в случаите в който за малък дълг те запорират всичките ти сметки и суми по тях, жилища, земеделски земи, автомобили и др. Това бяха и най-сериозните оплаквания на хората до институцията. Всичко това нямаше да стане без правната комисия, на нейният председател Данаил Кирилов и депутатите", заяви омбудсманът по повод промените в ГПК.

Манолова обясни, че ако има предложения, които не работят, човекът, който ги е направил ще си понесе отговорността. Ако въпреки промените ЧСИ-тата заобикалят закона или текстовете не работят добре, омбудсманът ще направи анализ на действието и след шест месеца ще внесе отново предложения за промени. Тя бе категорична, че е време да се извади и разгледа и законът за частния фалит.