Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Джем Йоздемир получавал смъртни заплахи от Турция, като дете му се подигравали, че е имигрант.

Той е кошмарът на Ердоган, защото е негов остър критик. Джем Йоздемир е най-мразеният немски политик в Турция, защото не се свени да осъжда Анкара.

В почти всичките си интервюта от последните години Йоздемир откровено обижда президента. Нарича го “диктатор” и “похитител” заради арестите на германски граждани по политически причини. Сценарият обаче именно той да бъде новият външен министър на Германия става все по-вероятен и тревожи турските власти.

“Ердоган не е президент, а похитител. Той тъпче с краката си достойнството на кабинета. Ситуацията е толкова сериозна, че не мога да кажа на никого с чиста съвест, че в момента се намира в безопасност в Турция.

Финансовите потоци към турските джамии в Германия трябва да бъдат прекратени незабавно. Вече не можем да стоим спокойно, тъй като Ердоган се опитва да изгради в Германия паралелно общество”, казва в едно от последните си интервюта пред немско издание Джем Йоздемир.

Той е лидер на “Зелените” и почти сигурна номинация за външен министър в новия кабинет на Ангела Меркел. Това обаче предизвиква скептицизъм в управляващата Партия на справедливостта и развитието в Турция. Страната не приема Джем като представител на Германия.

Ако Йоздемир действително получи поста, той ще бъде първият външен министър на Германия със статут на емигрант. Немският политик е роден в Западна Германия. И макар да е етнически турчин, описва себе си като немец. Бащата му е гастарбайтер, принадлежащ на етническото малцинство на черкезите. В началото на 60-те години родителите на Йоздемир се местят от Турция в малко градче в Баден Вюртемберг, където се установяват.

През последните години Йоздемир на няколко пъти е поставян под полицейска закрила Получава смъртни заплахи след приетата резолюция от германския парламент, обявяваща за геноцид масовото избиване на арменци от османските турци през 1915 г. Немският политик е един от вносителите на предложението и това му донесе унищожителна критика от страна на Ердоган. Джем Йоздемир беше подложен на непрекъснати заплахи за посегателство срещу живота, като се наложи полицията да му осигури персонална охрана.

Още шестнадесетгодишен, Джем Йоздемир става член на “Зелените”. От 1989 до 1994 г. е част от ръководството на партията в провинция Баден-Вюртемберг. Националната политическа кариера на Йоздемир започва с избирането му в Бундестага през 1994 г. Като говорител по въпросите на вътрешната политика Йоздемир става част от “тежката артилерия” на парламентарната група на “Зелените” в края на 90-те години.

През 2002 г. неочаквано се въвлича в скандал, след като става ясно, че е получил нерегламентиран заем от PR консултанта Мориц Хунцингер в размер на 80 000 евро. Аферата го принуждава не само да се оттегли от поста си на говорител на групата, но и да откаже мандат в Бундестага.

Две години след началото на изолацията Джем Йоздемир получава втори шанс от “Зелените” и бива номиниран за кандидат за евродепутат. От 2004 до 2009 г. той е член на Европейския парламент, като влиза в профила на говорител на фракцията на “Зелените” по въпросите на външната политика на ЕС.

През 2008 г. Йоздемир се кандидатира за наследник на тогавашния лидер на партията Райнхард Бютикофер. На 15 ноември 2008 г. получава над 79% подкрепа за съпредседателското място заедно с Клаудия Рот.

Детството и младежките години на бъдещия политик са белязани от нередки сблъсъци с негативни стереотипи спрямо произхода му. В началото на 70-те години Джем Йоздемир е сред първите мигрантски деца в германските училища.

Днес той е на 51 години. Спомня си, че като ученик трябвало да седи най-отзад заедно с едно дете от Португалия. Когато бил в четвърти клас и учителят задал въпрос кой иска да учи по-късно в гимназия, Джем вдигнал ръка. Учителят и съучениците му се запревивали от смях. “Това никога няма да го забравя”, споделя Йоздемир.

Той все пак не отива да учи в гимназия, а в друго училище. По-късно става социален педагог. Политикът разказва, че навремето, докато другите четели по време на отпуска кримки, той носел със себе си Гьотевия “Фауст”, за да наваксва.

По-късно получава професионална квалификация като възпитател в Ройтлинген, а впоследствие и диплома по социална педагогика от Евангелисткото висше училище за социални дейности.

Взима паспорт като пълноправен германски гражданин през 1983 г., когато навършва 18-годишна възраст. Докато следва, работи като възпитател в местния младежки център и като журналист на свободна практика. Описва себе си като “светски мюсюлманин”. Женен е за журналистка от аржентински произход и има две деца.