Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

БИСЕР ПЕТКОВ
БИСЕР ПЕТКОВ

Гърция остави без пенсии 1841 българи, трудили се в южната ни съседка. Това съобщи социалният министър Бисер Петков по време на парламентарен контрол в петък.

На 908 българи гръцките институциите бавят потвърждаването на информацията за натрупан осигурителен стаж. „Гръцката страна обяснява забавянето на потвърждението за стаж с огромния брой напуснали служители в системата, а също и със започналата в началото на годината радикална реформа, която слива всички осигурителни фондове в един“, заяви Петков. На други 933-ма българи Гърция е спряла изплащането на пенсиите.
Спирането на вече отпуснати пенсии е регламентирано в закон от март 2013 г., който изисква наличие на гръцки осигурителен номер от всички граждани на ЕС, работили в Гърция. „Получаването му става лично или чрез пълномощник, но не и по пощата, а освен това се изисква и адресна регистрация на територията на Гърция“, обясни още социалният министър.
Общият брой на отпуснатите гръцки пенсии на български граждани е 4780, сочи още статистиката. В министерството няма данни за забавени пенсии, защото изплащането на пенсиите става по банков път.
През последните години в министерството са постъпили редица жалби свързани с отпускането и получаването на пенсии от Гърция. Най-често срещаните проблеми са два. На първо място е забавянето на потвърждаването на информация за наличието и продължителността на осигурителни периоди от гръцка страна. Вторият проблем е спирането и невъзобновяването на изплащането на вече отпуснатите пенсии.
Петков обясни, че в гръцката социална система се случила радикална реформа, която позволила сливането на всички осигурителни фондове в един. Временно всички преписки, свързани с удостоверяване на осигурителен стаж и за издаване на пенсионнирешения щели да се разпределят в бившия отдел за пенсии на граждани от ЕС - IKA и това довело до нови забавяния.
Социалният министър обясни, че гърците са отрекли да има каквато и да било дискриминация спрямо българите. В южната ни съседка обработват документите със закъснение и на самите гърци. Това е причината периодът за разрешаване за пенсионно обезщетение там да е 2 години. За българите срокът бил по-дълъг, тъй като сумирането и потвърждаването на документите става в повече от една държава на ЕС. Новата администрация щяла да има завършен вид в края на октомври. Тогава трябвало да се подобри значително времето за обработка на документите.