Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Докато Китай, Русия и САЩ спорят за надмощие в региона, тронът на младия лидер е сигурен.

Той предварително е изчислил, че западните военни експерти бързо ще се досетят, че експериментите му са чудесна реклама за новите севернокорейски ракети. Както и че терористите от Близкия изток ще направят всичко, за да ги имат. Голямото им предимство е, че те могат да бъдат изстрелвани от мобилни остановки, дори от центъра на Пхенян.

Снимката на Ким с генералите му нарочно бе режисирана така, че всички много ясно да разчетат посланието – а то е, че Северна Корея има ново оръжие, към което първи ще проявят интерес групировките от Близкия изток и ИДИЛ. Възможността да бъдат изстрелвани от всяка точка със сигурност ги превръща в неустоими за терористите от цял свят.

Затова експерти по сигурност официално предупредиха, че ако Западът прибегне до санкции срещу Северна Корея, само ще стимулира бедната страна да излезе още по-агресивно на близкоизточните пазари с ракетни и ядрени технологии. Има достатъчно данни, че тя и сега присъства на тях, но в по-скромни мащаби. Още преди няколко години специалистът от Харвард Греъм Алисън попита кога Северна Корея може да се изкуши да печели от износ за групировки като “Ал Кайда”. Да не говорим за сега, когато оръжейният пазар в Близкия изток е в пъти по-голям от преди. През 2014 г. Федералният съд в САЩ постанови, че Иран и Северна Корея подпомагат с оръжия и ракети “Хизбула”, която след това ги изстрелва срещу мирното население на Израел. Според съдия Ройс Ламбърт Иран финансира Северна Корея и подпомага износа на оръжия за Близкия изток.

В книгата си експертът Стивън Иверсън описва два случая на заловени оръжейни доставки от Северна Корея. Първият е докладван от Франция през 2012 г. Според информацията до комитета по санкциите в ООН се съобщава, че военни материали са транспортирани в Сирия през ноември 2010 г., като произходът им е Северна Корея. Вторият е също през 2012 г., когато Сеул съобщава, че с китайско карго в Сирия се доставят севернокорейски графитни цилиндри, използвани при балистичните ракети.

Истината е, че с всички тези новини Ким Чен Ун си осигурява солидна “Застраховка живот” за себе си и за режима си, давайки знак на Запада, че не е нито Саддам, нито Кадафи и че е най-добре да го оставят на мира и да не го принуждават да активира оръжейните си продажби.

Той показа, че е добър математик и с ходовете си спрямо Китай и Русия. Той провежда с тях такъв шахмат, че те са в непрекъснато съревнование кой да е по-големият и влиятелен брат на малката комунистическа страна.

“Ако Пекин охладнее към Северна Корея, тя веднага търси подкрепата на Москва и обратно и това продължава десетилетия”, казва генералният директор на Руския съвет по международни отношения Андрей Кортунов. Според него сега отново

Москва е изкушена да се възползва от изолацията на Северна Корея и да се превърне в нейн главен лобист и партньор. Кортунов е убеден, че това не е в интерес на Русия, която ще минира отношенията си не само със САЩ, но и с Китай. Въпреки това изкушението остава и именно на това разчита Ким Чен Ун – за него най-важното е, че и Пекин, и Москва в момента са на негова страна.

Причините - големият страх на Поднебесната империя е, че ако Америка превземе малката комунистическа страна, тя ще се утвърди като лидер в района, а за Китай ще останат десетките хиляди бежанци и бягащите с тях севернокорейски военни и учени, които ще изнесат през негова територия целия ядрен арсенал. Затова Пекин прави всичко възможно, за да крепи статуквото и да продължи да е най-влиятелният партньор на Северна Корея, докато не открие начин да я превърне в свой протекторат. Като там никога не забравят разузнавателна информация, че режимът на Ким е поискал да се разработят ракети, които да достигат всяка точка на Китай. Вероятно с цел изнудване, ако някога в Пекин се изкушат да предадат лидера Ким.

Интересите на Русия са подобни. Тя смята този регион за своя сфера на влияние и няма да го отстъпи доброволно на никой. Затова тя предупреди, че военно решение на въпроса със Северна Корея е изключено, а санкции няма да решат проблема.

От тази гледна точка Ким Чен Ун правилно е изчислил своите ходове – той знае, че на думи всички искат мир, но реално големите играчи са заинтересовани от ескалацията на напрежението, преследвайки своите цели.

САЩ едва ли някога са продавали толкова скъпи противоракетни комплекси за толкова кратко време, а пазарът на военни технологии в района тепърва ще расте. От което ще се възползват и Китай, и Русия, докато търсят начин да надделеят в битката за надмощие в района.

Затова никой от големите играчи не е заинтересован да прекрати напрежението, напротив – всеки смята, че чрез ескалацията и чрез рестартирането на студената война ще изиграе по-добре своите карти. Историята е доказала, че в подобни ситуации, докато големите се карат, малките обикновено печелят. Така че царуването на Ким Чен Ун изглежда гарантирано, но за целта той трябва да продължи своя ракетен театър, напомняйки, че е доста по-сложен играч от Саддам и Кадафи.