Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Кметът на Димитровград Иво Димов до култовия телевизор “Опера 3”,който успя да хване сигнал.
Кметът на Димитровград Иво Димов до култовия телевизор “Опера 3”,който успя да хване сигнал.

- За 70-годишнината на Димитровград обзаведоха бригадирско жилище, ще го дават под наем на любопитни туристи

- В трите стаи в началото живеели по две семейства

- Бял бюфет, жакардови килими и ковьорчета по стените - част от неизменния интериор

Култовият първи български телевизор “Опера 3” проработи и хвана сигнал. Ламповият черно-бял приемник, модел 1966 г., е произведен малко преди световното първенство по футбол в Англия, където участва и националният отбор на Народна република България. С настройките по хващането на програмата се зае кметът на Димитровград Иво Димов.

Телевизорът е

част от

обзавеждането

на атрактивен

ретроапартамент

от времето на социализма. Експозицията е за 70-годишнината от създаването на Димитровград. Жилището пресъздава времето след 1951 г., когато вече са построени първите блокове в новия град и хората се нанасят да живеят в тях по начин, който е по-различен от познатия им живот на село. Правят се първите опити за създаване на удобство и уют.

Дотогава пристигналите от всички краища на България бригадири били настанявани във временни дървени постройки и палатки. Преди преобразяването на жилището в различни години в него се помещаваха администрацията на ФК “Димитровград” и закритият вече Радиовъзел.

4-стайният апартамент се намира

в кооперация тип

сталински барок, а в съседния вход се намира Дом музей “Пеньо Пенев”. Там е било жилището на поета с ватенката.

Новооткритият соцапартамент е обзаведен с автентични предмети, събрани от дарения. Сред тях са например старите черни телефони ТА.

Поради недостига на жилища в началото в новопостроените комуналки се настанявали по две семейства. Тези, които имали деца, се разполагали в спалнята и още едно помещение, а семейството без деца - в отделна стая.

Кухнята, банята

и тоалетната

били общи

за всички обитатели на жилището. Имало е и перални машини.

“Атрактивна е кухнята, където бе изградена и мивка от тухли, типична за времето си. Тогава във всяка кухня е имало легло с пружина, дървена маса, на която са се хранели хората. Там е и традиционният бял бюфет и посуда - чинии, чаши, чайници и други”, разказа шефката на историческия музей в града Елена Георгиева.

Останалите стаи са спалня с гардероб от онова време, детско легло и кът за ръкоделие, съществувал във всички жилища, където жената шиела и бродирала. Моделите жените копирали от популярните за времето си списания - “Жената днес”, а по късно и “Бурда”. В този кът на една маса са наредени шевна машина, списания, различни ръкоделия и модели.

Гостната или всекидневната е стаята, в която се намира голяма

масивна

полирана маса

с тежка плюшена

покривка

и т.нар. полирован бюфет, където са се нареждали по-скъпите сервизи. Интериорът се допълвал от радио, грамофон и телевизор “Опера”.

“Когато се загубеше звукът, тате биеше един шамар на “Опера”-та и звукът тръгваше. При липсата на картина тя се появяваше с юмрук по горната част”, разказа преживяванията си от детството 52-годишният Никола Николов.

Във всички стаи има характерните за онова време жакардови килими и ковьорчета по стените.

Четвъртата стая е обзаведена като кабинет, предвидено да функционира в бъдеще като информационен център, където туристите ще могат да получават информация за забележителностите в общината.

Кметът на Димитровград Иво Димов уточнява, че идеята е апартаментът да се дава под наем на туристи и желаещи да се потопят в онова време. Тарифите още не са определени, защото предстои общинският съвет да гласува регламента за наемането на този апартамент.

“Годините, през които е изграждан градът ни,

ще стават все

по-атрактивни

за по-голяма част от хората. Трудно е сега да се обясни на младото поколение как Димитровград е строен с ентусиазъм и доброволно, с идея и мечта да се направи нещо различно”, сподели Димов.

От другата страна на булеварда срещу ретро апартамента са паметниците на Димитър Благоев и на легендарния български борец Еньо Вълчев, завоювал много медали за школата на Димитровград.

Кухня лукс за новодомците бригадири
Кухня лукс за новодомците бригадири