Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Авторът на проекта проф. Станислав Константинов (вляво) показва скици.  СНИМКА: ВАСИЛ ПЕТКОВ
Авторът на проекта проф. Станислав Константинов (вляво) показва скици. СНИМКА: ВАСИЛ ПЕТКОВ

Проектът е още от 1988 г. с разрешително за строеж и направена първа копка, но замразен от цели 15 министри

Да бъде построен паметник на героя, подобен на разрушения при строителството на НДК, но не пред Двореца на културата на мястото на разрушения мемориален комплекс "1300 години България", а в Южния парк зад Музея "Земята и хората".

По този начин ще се избегне закриването на самото НДК с три огромни стени, високи по 11 и широки по 21 метра, и мемориалът за отдаване почит на загиналите български войници ще бъде вдигнат на по-подходящо място с повече пространство както за поставяне на вечен огън, така и за възпоменателни церемонии с военни части. За това настоява архитект проф. Станислав Константинов, който още през 1988 г. заедно с архитект проф. Атанас Агура и скулптора проф. Тодор Върджиев са автори на проекта за "войнишни паметник" в Южния парк.

"Идеята ни още тогава беше

стените с имената на тези 3500 български герои

да не стърчат,

както сега смятат набързо да ги направят пред НДК - разказва проф. Константинов. - А да бъдат естествено вградени в три съществуващи в парка могили, които да гледат една към друга, а в центъра да има метален монумент с вечен огън и по една скулптура на войник на пост, който гледа към всяка от стените.

Този проект е отдавна одобрен, съгласуван е с военните, с техните ритуали, с начина и местата, където се строяват ротите при церемонии. Проектиран е за място в Южния парк, в което се вписва хармонично благодарение на съществуващите и в момента там три хълмчета. Има в близост огромен паркинг и

лесен подстъп откъм

бул. “Арсеналски”

за моменти, когато там се организират големи събития." Проектът за мемориал в парка зад НДК е не само одобрен от съответните институции в столичната община.

Военният министър от кабинета на Иван Костов - Бойко Ноев, дори прави първа копка на обекта, а голямата строителна фирма "Главболгарстрой" се ангажира да завърши със свои средства като дарение грубия строеж на обекта.

Веднага след първата копка работата е спряна

Оттогава се сменят общо 15 военни министри и нищо не се случва. През 2008 г. тогавашният главен архитект на София Петър Диков преиздава ново разрешително за строеж, но проектът остава замразен.

"В момента зам.-кметът на столицата с ресор "Култура" Тодор Чобанов се опитва да прокара този проект пред НДК - обяснява проф. Костантинов. - Първият проблем е, че по този начин огромните стени, които ще вдигнат на мястото на разрушения паметник, буквално ще закрият гледката към НДК откъм бул. "Патриарх Евтимий", защото става въпрос за 3 стени, всяка от които висока 11 метра и широка 21 метра.

Също така според представената вече идея имената на загиналите войници ще бъдат отпечатани със ситопечат върху стъкло и изобщо няма да могат да се четат. Да не говорим, че това пространство пред националния дворец, в което е

пълно с млади хора, не е подходящо за подобен мемориал,

който изисква да се усамотиш, за да отдадеш почит на героите."

Колко ще струва строежът и откъде ще се съберат парите, четете в хартиеното издание на "168 часа"

Проектът за Пантеон на героя. СНИМКА: ВАСИЛ ПЕТКОВ
Проектът за Пантеон на героя. СНИМКА: ВАСИЛ ПЕТКОВ