Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Напрежението между Русия и САЩ заради Сирия опасно нараства.

Турска експертиза потвърди използването на химическо оръжие на 4 април т.г. в сирийския град Хан Шейхун (провинция Идлиб в Северозападна Сирия). То отне живота на около 100 души, вкл. и 11 деца.

Заключението е на основата на патологоанатомична експертиза на телата на трима сирийци, починали в турския град Адана. Те били в група от 30 пострадали, транспортирани за лечение в Турция. “Експертизата е извършена с участието на представители на СЗО и Организацията за забрана на химическото оръжие", заяви правосъдният министър на Турция Бекир Боздаг. Според него е доказан фактът, че режимът на Асад е използвал химическо оръжие. Данните ще бъдат изпратени за допълнителна експертиза в Хага.

На 4 април сутринта военни самолети са нанесли удари по Хан Шейхун, като са използвани зарин и хлор. След това е бил уцелен и медицински пункт, в който са били настанени пострадали от химическата атака, твърди шефът на управлението за здравеопазване на провинция Идлиб Мусер Халил. Пострадали са над 200 души, повечето от които от задушаване. Арабски тв канали и социални мрежи разпространиха ужасяващи кадри на починали и страдащи деца.

Сирия отказва да поеме отговорност за използването на химическо оръжие. На 5 април руското Министерство на отбраната заяви, че сирийската авиация е нанесла удар в покрайнините на Хан Шейхун, провинция Идлиб. Но според Москва сирийските самолети са бомбардирали склад на терористите с боеприпаси и химическо оръжие. Те го доставяли в Ирак.

Външният министър на Великобритания Борис Джонсън заяви, че е получил доказателства, че атаката е извършена от силите на Асад, и отложи посещението си в Москва заради консултации с партньорите си преди срещата на Г-7.

САЩ, Франция и Великобритания внесоха в съвета за сигурност на ООН проект за резолюция, която осъжда престъплението в Сирия, но Русия заяви, че ще наложи вето върху приемането на документа. Москва е представила свой проект за резолюция по разследването за химическа атака в Идлиб.

Постоянният представител на САЩ в ООН Ники Хейли нарече президента на Сирия военнопрестъпник, който се ползва със защитата на Русия и Иран. Зам. постоянният представител на Русия в ООН Владимир Сафронков нарече по време на спешното заседание на Съвета за сигурност идеята за сваляне на Асад “параноидна”. “Още веднъж предупреждавам - дори не се опитвайте да ни скарате с арабския свят.”

Миналото лято експерти от мисия на ООН и Организацията за забрана на химическо оръжие подготвиха доклад за 9 случая, в които е използвано химическо оръжие. За шест от тях ООН не е успяла да установи виновния. В други два експертите на ООН обвиняват правителствените сили на Асад, а за един – бойци от "Ислямска държава". Според авторите на доклада вертолети на сирийските ВВС са пуснали контейнери с хлор в населеното място Талменес на 21 април 2014 г. и в град Сармин на 16 март 2015 г.

Според сайта "Нюзру" в документа пишело, че бойци на ИДИЛ са използвали отровния газ иприт. Сирия отхвърля отговорността за атаките с химическо оръжие в 6-годишната война. През 2013 г. властите в Дамаск заявиха, че всички запаси на химическо оръжие ще бъдат унищожени, но експерти подозират, че има запаси, оставени в тайни хранилища. Руското министерство на отбраната, от своя страна, твърди,че ислямските терористи неведнъж са използвали химическо оръжие. Военни експерти на Москва констатираха такъв факт м.г. в Халеп.

Горещ конфликт

На 7 април през нощта САЩ нанесоха удар с крилати ракети “Томахоук” срещу правителствената база на ВВС “Шайрат” в Сирия. След въздушния удар президентът на САЩ се обърна към нацията и обясни атаката със съчувствие към невинните деца. В обръщение от имението Мар-а-Лаго във Флорида Тръмп съобщи, че "във вторник по заповед на сирийския диктатор Башар ал-Асад е осъществено ужасно нападение на невинни цивилни. Като използва смъртоносно отровно вещество с нервно-паралитично действие, Асад отне живота на беззащитни мъже, жени и деца. За мнозина от тях това бе бавна и мъчителна смърт.”

По думите на амриканския президент това е причината да разпореди военен удар срещу летището в Сирия, от което е била осъществена химическата атака. “Воис ъв Америка” публикува видеобръщението на Тръмп със субтитри на руски.

В резултат на удара са били унищожени 6 сирийски самолета МиГ-23, оставени за ремонт, радиолокационна станция, склад, учебен корпус и столова. С този удар САЩ цели не толкова военно послание, колкото да постави Русия пред избор - или да поеме ангажимент, че може да контролира Асад да не използва химическо оръжие, или да признае, че не е в състояние да го контролира”, пише “Вашингтон пост”, цитирайки служебна справка на Белия дом.

Дамаск и Москва нарекоха удара акт на агресия. Според изказвания на руски анализатори атаката е насочена срещу влиянието на Русия и Иран в Сирия и цели отклоняване на вниманието, тъй като в момента в Мосул, където САЩ нанясат въздушни удари, има много жертви. Представителят на Министерството на отбраната ген. майор Игор Конашенков събщи, че ПВО системите, които защитават руската авиогрупа на летището "Хмеймим", са в провинция Латакия, а за руския ВМФ в Тартус.

При обстрела на авиобазата Шайрат в провинция Хомс американските ВВС са направили маршрута на ракетите си така, че да не попадат в зоната на действие на руските средства за ПВО, заяви пред "Интерфакс" генерал-лейтенант Айтеч Бижев, бивш заместник на главното командване на ВВС на РФ. Според руски източници руските ПВО комплекси не са насочвани срещу ракетите на САЩ, тъй като те защитават военни обекти на Москва.

“Използване на руските ПВО комплекси от сирийската армия в отговор на ракетен удар на САЩ би довело до ядрен конфликт, което не се случи само благодарение на хладнокръвието на руското Върховно командване”, заяви пред в. “Известия” Сергей Судако, член-кореспондент на Руската академия на военните науки.

Той допълни: “С този акт на агресия САЩ спират възможността за пълноценни преговори дори в рамките на Г-20, където трябва да има среща между Путин и Тръмп.”

“Това е голям удар срещу руско-американските отношения”, твърди и политологът Никита Смагин. Според него ако САЩ планират и в бъдеще да извършват такива удари, последствията може да бъдат още по-сериозни.

За Москва, която извоюва огромни победи заедно с армията на Асад срещу “Ислямска държава” и сирийската опозиция, американската намеса в конфликта в Сирия е нежелана. В отговор на ударите Русия изпрати военен кораб от Черно море към сирийски води.

В събота министърът на външните работи на Русия Сергей Лавров проведе телефонен разговор с американския си колега Рекс Тилърсън. Лавров е подчертал, че нападение над страна, чието правителство се бори с тероризма, помага само на екстремистите и създава допълнителна заплаха за регионалната и глобалната сигурност. Според руски медии, които се позовават на социалните мрежи,

“Ал-Кайда” и ИДИЛ са похвалили Тръмп за въздушните удари срещу сирийската правителствена база, от която излитат самолети срещу ислямската опозиция.