Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Може да има усложнения дори след година

Жените все по-често зачеват след 30-35 г., когато организмът не е така силен, както на 20-25 г. Обменните процеси са по-бавни, а при две бременности с интервал 1-2 г. натоварването за майката е огромно, ако ражда по-късно. Тогава има клетъчен глад, ако храненето не е било пълноценно, казва хомеопатът д-р Весела Попова.
В основата му са качеството на храните, динамичното ежедневие и модерните диети. Когато се създава нов живот, и двамата родители трябва да се хранят пълноценно поне 3-6 месеца преди зачеването, да избягват токсични вещества, цигари и алкохол.
Важно е майката да е с висок имунитет през зимата, а той е свързан с храненето. В менюто да има достатъчно белтъчини, есенциални мастни киселини, витамини и минерали. Това са нужните съставки за силна имунна система и здрави лигавици. Набавят се с много фрешове, смутита, месо и риба 2-3 пъти седмично. При бременните е нужен и допълнителен прием на омега-3. При две бременности една след друга количеството й не може да се възстанови в тялото на майката и второто дете страда. Следродилните депресии също са причинени от дефицит на тези киселини, казва д-р Попова.
За бременната,
особено през зимата,
е важна и грижата
за бъбреците
Това означава, че краката и кръстът винаги трябва да са на топло. Добре е да се пият топли течности и сок от моркови, червено цвекло, ябълки. Да се ядат оранжеви плодове – райска ябълка, тиква, портокали.
Комбинация от мед, орехи, лимон, пчелно млечице, тинктура от ехинацея засилват имунната система. Препоръчва се и прием на коластра, която дава пасивен имунитет. Синьо-зелените водорасли съдържат лесно усвоима комбинация на витамини от група В. Важен през зимните месеци е и витамин D, който се набавя от рибеното масло. Над 60% от градските хора страдат от недостиг на този витамин, включително и децата. В бебешка възраст той се дава профилактично, но за по-възрастните се пропуска. Д-р Попова съветва при всеки удобен случай бременните да излизат на слънце.
При първите признаци за настинка и грип се почва с много чай с мед и лимон.
Хремата може
да се тушира
с воден разтвор на морска сол. Ако гърлото заболи, се правят гаргари с лайка и сода, може да се смуче и карамелизирана захар. Чай от джинджифил също помага.
За кашлица д-р Попова препоръчва вместо сироп сок от черна ряпа с мед, който действа безотказно и при грип. Ряпата се издълбава, слага се лъжичка мед и след няколко часа се отделя сок, който се пие, после отново се допълва. На следващия ден се издълбава нова ряпа.
Препоръчително е да се намали храната и да се остане предимно на прясно изцедени сокове и чай. Температурата, ако е до 38,5 градуса, не бива да се сваля, за да унищожи вирусите. Когато се сваля до 37–37,2 градуса, се създават идеални условия за развитие на болестотворните микроби.