Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Забранява на корпорациите да изнасят производства

Светът търси знаци каква политика ще провежда избраният за 45-и президент на САЩ Доналд Тръмп след зашеметяващата му победа над Хилари Клинтън.

"Надявахме се, че няма да пишем тези редове. Но Тръмп шокира всички, които правиха социологически допитвания, възседнал вълната, повдигната отчасти от гласуващите от селските и промишлените региони на САЩ. Скоро той ще оглави голяма федерална бюрократична система, сложна правосъдна система и спецслужби, а също и най-силната армия в света. Всички ние разчитаме, че Тръмп ще разбере: американската система за управление не се свежда до управлението на един човек."

Това написа в. "Ню Йорк таймс" след неочакваната победа на бизнесмена милиардер и непредсказуем популист, който убеди обикновените американци с думите: "Повярвайте, аз не съм политик и никога не съм го искал, но видях, че страната е в беда, и разбрах, че не мога просто да стоя и да гледам отстрани, че съм длъжен да се намеся. Моите интереси са свързани с вас, с американските избиратели. Влязох в играта заради всичко това."

Светът, вкл. и финансовите пазари наблюдават нервно първите стъпки на Тръмп.

Повечето прогнози са за политическа и икономическа нестабилност. Обявената от него нова политика -

Do Not Disturb

(Не безпокойте), фокусирането върху вътрешните проблеми и протекционизма, безразличното отношение към събитията в света и изоставане в известна степен на участието в редица конфликти отвъд американските граници са обект на редица тревожни анализи.

Тръмп се обявява срещу споразумението за климатичните промени и против преговорите по TTIP,

иска да преразгледа Северноамериканското споразумение за свободна търговия, транстихоокеанското партньорство и да обяви Китай за валутен манипулатор. Той планира да превърне Америка в крепост за американските работници, заети във въглищната, стоманената и автомобилната индустрия.

По време на кампанията си се срещна

с избиратели в най-бедните щати, където има голяма безработица, и апелира към автомобилните концерни да не изнасят производството си в Мексико и други страни, защото ще им се наложат големи данъци.

"Моят икономически план осигурява 25 милиона работни места за десет години. Но днес нашите работни места изтичат в чужбина, в Мексико или в други държави. А това движение е едностранно. Там получават работа, заводи, пари, а

за нас остават наркотиците и безработицата

Време е нещата да се променят - и те ще се променят", каза Тръмп.

Тази политика засяга пряко редица страни, в които американските компании изнасят производствата и услугите си. Свободната световна търговия, която доведе до ръст в експортни държави като Германия, може да стане история на срещата на върха на Г-20 през юли следваща година, пише "Ди Велт". Ако до момента Тръмп реализира всичко, което е обещал, ще бъдат застрашени работни места в Германия, и то в най-старата фаза на кампанията за изборите за Бундестаг, допълва изданието.

Протекционистката политика на Тръмп може да вкара

световната икономика

в хаос,

а след това ще последва разделение на Европа. След Брекзит мандатът на Тръмп може да стане смъртоносен удар по целия европейски проект. Ако в президентските избори Франция избере Марин льо Пен, крайнодесният политик може да изпълни заканата си за излизане от ЕС, коментира "Ди Велт".

Ангела Меркел ще се окаже на кормилото, обкръжена от националисти и популисти, при това в ситуация на провал на експортния пазар за Германия.

Европа трябва да се справя сама

с препятствията и намесата на Русия в изборите, които може да доведат до промени в оста на ЕС - Берлин и Париж. Меркел вече изрази това безпокойство. Освен това Германия се опасява, че след заканите на Тръмп в предизборната му кампания

да не се грижи повече за сигурността на партньорите си от НАТО ще й се наложи да дава много повече за въоръжения.

До момента Берлин харчи за отбрана сравнително малко, 1,19% от БВП. Сега ще се наложи вместо сегашните 37 млрд. евро на година да отделя около 80 млрд. евро, а може би дори и повече. Някои анализатори обсъждат дори хипотезата за разпад на НАТО, при която ще се стигне до нова надпревара във въоръжаването.

Тези процеси изглеждат изгодни за Кремъл.

"Победи човек, който ще промени Запада. Западът се промени. Той е разделен. След Брекзит това още не беше толкова очевидно. А днес единствената световна държава се оглавява от човек, който поставя идеите на американизма над идеите на глобализацията" - казва пред "Ди Велт" Дмитрий Дробницки, политолог, който пише за прокремълски издания.

Мария Катасонова, активистка от националистичната организация НОД в Русия, която позира на фона на три портрета: Владимир Путин, Марин льо Пен и Доналд Тръмп, също одобрява новия американски президент. Според нея Тръмп е готов да разговаря с Русия: "Той уважава руския президент. Това е важно за нас," казва тя пред "Ди Велт".

Има опасения, че Тръмп може да отиде на сделка с Москва: да остави Крим на Путин срещу това Америка да има право да нанася удари по ИДИЛ в Алепо Според експерта на Тръмп по Близкия изток Валид Фарес "Тръмп ще седне на масата на преговорите с Путин, но няма да се остави да бъде излъган".

С идването на власт на Тръмп засега редица въпроси от международната политика и икономика изглеждат неясни. Според агенция Стратфор през следващите месеци предстоят редица конфликти отвъд американските граници и

пламъци заплашват

да изгорят вратата

на САЩ,

ако те бъдат игнорирани.

Анализаторите предвещават ожесточена битка за разпределяне на територии, за реванш и надмощие след краха на УИслямска държаваФ в Ирак и Сирия.