Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Ал Багдади направи първото си публично изявление на 5 юли 2014 г. Тогава мюсюлманският радикал и духовен водач обяви началото на новия халифат.

Днес той е една от основните мишени на кюрдските и иракските военни части. “Халифът” ръководи всичко – от жестоките планове срещу местните жители до военните планове за отбрана. Неотдавна се появиха слухове за смъртта му и представители на разузнаването на съюзниците изразяват съмнения, че той е в Мосул. Хошияр Зебари, високопоставен кюрдски официален представител и бивш иракски финансов министър, казва пред Ройтерс, че според сериозни разузнавателни доклади Багдади и експертът по експлозивите на ИДИЛ Фаузи Али Нуиме са останали в града.

“Нямаме информация дали повече лидери са напуснали Мосул- допълва Баруари. - Знаем обаче, че много от чуждестранните им командири са се придвижили в районите между Сирия и Ирак.”

Преди да започне офанзивата в Мосул този месец, т.нар. “жени на халифата” са били евакуирани по заповед на водача на “Ислямска държава” Абу Бакр ал Багдади, за да не бъдат пленени от силите за сигурност на Ирак или от самите жители на Мосул след освобождаването на града.

Разузнавачи съобщиха, че лидерите на ИДИЛ са се изтеглили към планинските райони на Иран и Сирия.

По този начин са се подготвяли за битката и са разпореждали изкопаването на защитни окопи, прокарване на тунели и пътеки с бразди, които да ги защитават от въздушните удари, според разузнаването. Има данни, че командирите на ИДИЛ са утвърдили стратегия за организиране на самоубийствени атаки срещу иракските части от южния фронт и кюрдските сили на север.

След като бяха изтласкани в единия край на града, те започнаха да използват местните граждани като живи щитове и се предполага, че може да прибегнат и до химическа атака.

Кадър показва как в бойното поле около Мосул бивш военен от режима на Саддам помага на бойците на ИДИЛ да организират стратегията си.

След възхода на “Ислямска държава” през 2014 г. бившите баасисити, които имат разногласия с новото правителство, се съюзяват с ИДИЛ.

Те помагат на ИДИЛ във военното изкуство и в битките за превземането на територия в провинция Анбар и Северен Ирак.

В сунитската идеология на ИДИЛ виждат кауза, опозиционна на тази на шиитското правителство в Багдад. “Иракските лидери познават Мосул по-добре от чуждите командири и имат опит в боевете с иракските паравоенни” , казва Уатек ал-Хамиши, директор на иракската група за стратегически изследвания, която съветва правителството в Багдад. Сега бившите представители на партията БААС влизат в голямата игра, след като чужденците от ИДИЛ напускат града седмици преди офанзивата, допълва Хашими. “Tе дадоха на бившите баасисти техните чинове и преместиха чуждестранните командири и семействата им в други райони под техен контрол”, казва той. Бившите баасисти държат отчаяното население в Мосул под техен контрол и отприщват вълна от насилие. Хората на Саддам са много по-жестоки от чуждестранните командири.

Битката за Мосул става все по-свирепа.

Американски командири преудпреждават, че е

много вероятно да избухнат улични боеве между иракчани, кюрди, американци и дори представители на шиитското правителство. Ситуацията стана още по-сложна, след като бойците нападнаха Киркук. Докато се опитват да освободят Мосул, ИДИЛ откри втори фронт в богатия на петрол град, който се намира на 175 км югоизточно от Мосул и на 230 км от Багдад. Той бе обкръжен от ислямистите на 22 октомври. Бойците се опитват да прекъснат връзката на Киркук с Багдад. Градът се отбранява от кюрдските пешмчерга и тюркменски паравоенни сили. Междувременно американските ВВС атакуваха позициите на ИДИЛ.

Според DEBKAfile властите се опасяват, че ИДИЛ може да намери в Киркук амуниции и че там има спящи клетки на ИДИЛ и местни симпатизанти на сунитите. На 21 октомври, пет дни след началото на операцията в Мосул, терористите осъществиха най-сериозния си удар – самовзривяване на ислямистки бойци и терористи в координирани атаки в Киркук. Битката за Мосул и Алепо, за бъдещето на Ирак и Сирия, става все по-жестока. Турция не крие амбициите си и твърди, че не може да остане настрана от събитията в Ирак въпреки протестите на правителството в Багдад, че нейни военни части нямат място на територията на Северен Ирак.

Към Средиземно море

плава руска военноморска флотилия с ядрени миноносци. На борда на “Адмирал Кузнецов” се намират изтребители, разузнавателни и бойни вертолети и крилати ракети, които ще бъдат използвани за подкрепа на руските кампании по въздух и в подкрепа на Башар ал-Асад. Според в.“Индипендънт” Путин преднамерено рискува и се конфронтира със САЩ. Следващият етап от руско-американските отношения може де не бъде вербална, а военна конфронтация. В Сирия всяка искра може да доведе до пожар. Въпросът е в това как да се предотврати войната според “Ди Велт”.