Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Според мнозина наблюдатели настоящият лидер д-р Айман ал Зауахири няма потенциала да ръководи тази групировка, която наследи след ликвидирането на основателя Бен Ладен.

Навремето експертите посочваха, че той няма нужната харизма, с която се отличаваше Осама бен Ладен. Освен това Ал Зауахири загуби подкрепата на талибаните, на която се радваше Осама заради личната си дружба с бившия им лидер молла Омар. Освен това Ал Зауахири е по-възрастен от Бен Ладен с близо 10 години.

Самият Бен Ладен поради сложните географски условия в Афганистан бе принуден да се приюти в съседен Пакистан,

което се оказа фатална грешка за самия него,

докато Ал Зауахири избегна това. Самият факт, че Бен Ладен приживе имаше заместник, позволи на "Ал Кайда" да просъществува и след смъртта му. Оттогава няма претендент за мястото на Ал Зауахири, ако той също бъде убит.

От своя страна в дългата си война срещу "Ал Кайда", САЩ се опитаха да разбият единството на тази групировка, като насърчиха появата на алтернативната тогава "Ислямска държава". ДАЕШ на свой ред съумя да привлече над 30 малки групи, които напуснаха хората на Бен Ладен.

Въпреки това организацията не изчезна, а Ал Зауахири съумя да съхрани групировката, използвайки балансиран подход и преодолявайки обстоятелствата, които не бяха в негов интерес.

Така че въпреки отцепванията, както и продължаващите вече 14 години американски бомбардировки той продължава да ръководи остатъците от "Ал Кайда".

Тя включва клона в Йемен, в арабския Магреб, организацията "АлШебаб" в Сомалия, "Джебха ал Нусра" в Сирия и някои други. Всички те възстановиха своята дейност, доказвайки, че оригиналната "Ал Кайда" все още е жива и има своите планове. Те имат за цел не само противопоставяне на американците, но и на ДАЕШ, която е другият им смъртен враг.

Тази хипотеза предвижда засилване на

терористичните акции

на "Ал Шебаб" в Сомалия, както и на клона на "Ал Кайда" в Сирия и "Джебха ал Нусра", която вече владее цялата област Алепо. Освен това активност проявява и йеменската група на Бен Ладен. Особено в южните части на страната, където контролира области около самия Аден, смятан за южна столица на страната.

Африка във фокуса

на джихадистите

Най-важен за Ал Кайда" обаче се оказва африканският театър на джихадистките действия. В тази континент се наблюдава нарастващо съперничество между организацията и "Ислямска държава".

Докато “Боко Харам” се обвърза с ДАЕШ, провеждайки терористични акции в страни като Нигерия, Мали и други, тази организация срещна неочакван съперник в лицето на "Ал Кайда" в арабския Магреб, чийто лидер е Мухтар Белмухтар.

Последният извърши два големи терористични атентата в рамките на два месеца. Първият бе в Буркина Фасо, а вторият в Кот д'Ивоар. И двата доведоха до множество човешки жертви, сред които и чуждестранни туристи. Освен това в Северна Нигерия бе извършен самоубийствен взрив сред мюсюлмански граждани, в резултат на който загинаха двадесет души.

По такъв начин съперничеството между двете терористични организации в Африка вече е факт, и то в момент, когато "Ислямска държава" укрепва позициите си в Либия. Преориентирането й към Либия обаче се налага преди всичко заради загубите от пораженията, които претърпя Абу Бакр ал Багдади в Ирак, както и в някои райони на Северна Сирия.