Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

“Ислямска държава” използва в пропагандните си материали в интернет юноши, които са показани в момент на стрелба срещу хора или по време на обучение, въоръжени с автомати.

Целта е да се докаже, че се подготвя новото поколение, въоръжено с ислямистка идеология, което е в състояние да гарантира приемствеността на това движение.

В един видеоклип например е показан младеж с пистолет, от който стреля в главите на двама коленичили пред него мъже с вързани на гърбовете ръце. След изстрелите младежът изправя дулото на пистолета нагоре, а обяснителният текст под картината възхвалява “младите джихадисти”.

Същият непълнолетен е показан и в друг видеоматериал, в който заявява, че като порасне, иска да бъде муджахид, т.е. боец за правата вяра.

Според Чарлс Листър, гост-изследовател в американския център “Брукингс”, през последния период Даиш засилва нивото на насилие, в което участват или пък собственоръчно извършват деца.

Видеозаписът, показващ убийство, представлява крайна форма на насилие, чрез която Даиш показва, че в борбата може да участва всяко дете, което е способно на това.

По такъв начин се насажда увереност, че дейността на организацията ще се запази и в бъдеще. В друг видеоматериал, публикуван в Ютюб, се показват юноши от Казахстан, облечени във военни дрехи и въоръжени с калашници. ИДИЛ ги възхвалява като “бъдещото поколение”, което понастоящем преминава курс на обучение за боравене с оръжие, както и религиозна индоктринация и арабски език. Един от младежите от видеофилма, самоназоваващ се Абдалла,

обещава да изколи неверниците

и да се превърне в мъченик на вярата, “ако е рекал Аллах”. Според говорителя на УНИЦЕФ в Ирак Джефри Бейтс идеологическата обработка или участието в насилствени акции нанасят трайни поражения върху душите на непълнолетните, които впоследствие създават големи проблеми в техните страни. Той посочва редица примери през последните десетилетия за влиянието на подобни деформации върху детската психика. Според Бейтс Даиш не само

използва този метод за набиране на бъдещи джихадисти,

но и за да ги превърне в бъдещия гръбнак на режима.

Още от средата на 2013 г. децата се използват в рамките на пропагандните акции на “Ислямска държава” в Сирия и Ирак. Целта е да се демонстрира силата на тази организация в Сирия.

При това според изследователя Айман ал-Тамими от Близкоизточния клуб Даиш не е единствената терористична организация, която прибягва до подобни пропагандни похвати, но уникалното е, че Даиш се представя като съществуваща държава, в която децата са залог за нейното бъдеще, т.е. за бъдещето на ислямския халифат.