Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Президентът Румен Радев покани парламентарните партии на консултации заедно с кандидата за служебен премиер Димитър Главчев, който представи министрите в кабинета.
Президентът Румен Радев покани парламентарните партии на консултации заедно с кандидата за служебен премиер Димитър Главчев, който представи министрите в кабинета.

Европейците ще си говорят какъв съюз искат, а ние - за скандали, пари и сглобки, докато всъщност си мислим какви политици НЕ искаме

Ако софиянци и туристите, които снимат историческата бяла сграда на площад “Народно събрание” са се питали какво ли става вътре, след като депутатите вече не заседават там, тези дни най-после има отговор - реди се новата власт.

Посоченият за служебен премиер Димитър Главчев е получил там офис, в който ще работи до сряда, когато се очаква да влезе в Министерския съвет. Това се наложи, защото президентът вече не отговаря за подбора на служебните министри и съответно няма как кастингът за тях да тече при Румен Радев. Нито по партийните централи.

А къде се пише целият сценарий за държавата за месеците до 9 юни и след това? И най-вече какво е заложено в него - ето този въпрос няма толкова простичък отговор.

Иначе хронограмата е ясна: във вторник сутринта излизат указите на Радев за насрочване на евровота и едновременно с него на предсрочния, както и за назначаването на служебния кабинет.

Може би астролозите ще кажат има ли някаква особена символика в това, че

точно в 100-тния ден на годината ще бъде посочена официално датата на изборите за 50-ия парламент на България

и съставът на правителството, което трябва да я управлява през следващите 100 дни.

Политолозите обаче отсега предупреждават, че най-вероятно временният кабинет ще остане доста по-дълго от 100 дни. Затова и имената в него наистина са важни.

По вече установена политическа традиция има нещо старо (досегашни министри и заместници), нещо ново (звезди от спорта и изкуствата) и нещо назаем (от предишни кабинети на Румен Радев, а и не само).

Може би е неволен лапсус на бъдещия премиер Главчев, че е търсен балансът между политическите сили. По дефиниция в един служебен кабинет следва да се търси не баланс, а равна отдалеченост от тях.

А може би няма защо да се правим, че днешната ситуация не изисква точно това - опит за мостове между силните партийни играчи, в това число и самият президент, през балансиращ интересите на всеки от тях състав на кабинета, който може да управлява и неочаквано дълго.

В тази конструкция някои побързаха да посочат сглобяването на нов кабинет “Беров”. Т.е. такъв с размита политическата отговорност.

Това всъщност напълно устройва партиите в момента - всеки може да си хареса “враг” за изборите и публично да води кампания на гърба му, като в същото време запазва собствените си лостове за влияние в останалите ресори или дори в същия този, който се е заел да громи.

Контра на тезата, че имаме безличен кабинет ала “Беров”, са имената на много от министрите. Фигури, които сами по себе си и с предишни свои участия във важни управленски и/или икономически процеси изобщо не са безлични и безвластни играчи.

А защо се стигна дотук? След първия в историята ни опит отявлени противници да сглобят коалиционно управление, сега

за целите на имиджа и електоралната си цялост всички страни имат нужда от отдръпване от този токсичен брак

През това време новите баланси следва да бъдат договорени, така че следващото редовно управление - след предстоящите или след още едни избори през септември, да не повтаря истерията и грешките на сглобката. А да си напишат истински брачен (коалиционен) договор.

В този ред на мисли в сценария, който политическите играчи са ни подготвили за следващите месеци, следва да очакваме и повече от едни предсрочни избори тази година. Но това ще проличи от тона на кампанията и първото събиране около масата за преговори през юни.

Жалкото в този сценарий е и че за първи път няма да имаме абсолютно

никаква кампания за европейските избори. Те просто ще бъдат погълнати

от парламентарните.

В период, в който и Европейският съюз е пред сериозни сътресения и риск несистемните партии да получат голямо представителство в ЕП, България не е в състояние да проведе смислен разговор за бъдещето му.

Когато хората тук са объркани от родните си политици, от подадени и оттеглени оставки, арести, контрабанди, подписани споразумения, скъсани споразумения, уж договорено правителство, а после взривени преговори и тежки обиди между довчерашните партньори, те просто не могат да вдигнат поглед към Брюксел.

Много по-важно им е да знаят с какви пари ще посрещнат Великден, ще имат ли бюджет за море, ще поскъпват ли ток и парно, общините ще си получат ли средствата по проектите, какво става с ремонтите по пътищата. Или

положението е: “Абе кажете ми какво ще става с нас!”, а не “Какво ли е бъдещето на Зелената сделка?”

В подобна ситуация формация като “Възраждане”, чиито избиратели са готови да накажат “онези от НАТО и ЕС”, може отново да избухне с внушителен брой депутати в Народното събрание. Местните избори миналата есен показаха, че техният възход сериозно се забавя, но вотът 2 в 1 сега може пак да ги напомпа.

А този, който окончателно взе решението двата вота да се съчетаят - президентът Румен Радев, за първи път от последните 5 години днес не изглеждаше като много угрижен и мрачен държавник, а като много освободен човек.

Той се усмихваше (на моменти с доловима ирония) на представителите на политическите партии, които седнаха около масата му на “Дондуков” 2. Подхвърляше им, че с направените от тях конституционни промени са го освободили от всякаква отговорност както за подбора на участниците в служебната власт, така и за това какви ще ги свърши тя. Изобщо не съм се месил на Димитър Главчев, подчерта Радев. А камерите хванаха любопитен кадър, когато кандидат-премиерът даде на президента списъка с министрите - той го грабна и с явно нетърпение хвърли поглед върху имената. Дори се видя как бързаше да стигне до някои от тези на втората страница.

Пускаше и малко стрели, основно към двигателите на тези промени от ПП-ДБ, но пък те бързо си тръгнаха и останалата част от консултациите премина в приятелски тон. (За избора на вътрешния министър, заради който напуснаха ПП-ДБ, виж долу). Такава ведрина в президентството не бе демонстрирана отдавна.

Само по една тема Радев остана в обичайната си сериозна, укорителна поза - финансите на държавата. Разказа как всеки ден е във връзка с БНБ и силно се притеснява, че “тези 3% дефицит в края на миналата година са резултат на особени финансови гимнастики и на насилствено натискане на дефицита с изпразване на фонда за сигурност на енергийната система, с декапитализация на енергийни дружества в огромни размери, с игра с ДДС, игра с парите за общините и още много други неща”.

Тук президентът даде и единствения си съвет на Главчев - служебното МФ да направи “щателен анализ” на финансите на държавата. И дефицитът, и инфлацията може да избият тази година нагоре, предупреди Румен Радев.

Така в сценария, който политиците написаха за пролетния и летния сезон,

пак ще се говори за пари и поскъпване

И ако ПП-ДБ явно ще развяват темата за честността на изборите, ГЕРБ и ДПС вече зададоха като своя основна тази на прахосаните от бившите им партньори средства.

“В последно време се извършват разходи на публични финанси в особено големи размери, което е силно притеснително”, обясни Теменужка Петкова. Посочи като риск ликвидността на системите и особено социалната, което би се отразило на дефицита на бюджета, а оттам и на целта ни - еврозоната. Веднага бе подкрепена от шефа на бюджетната комисия Йордан Цонев.

Ден по-рано ГЕРБ и ДПС развиха тази теза и в парламента и прокараха решение, което лимитира извършването на разходи от кабинета в оставка.

В същото време всеки момент парламентът ще гласува 40 млн. лева за великденски надбавки на пенсионерите, като тук всяка партия без ПП-ДБ наддаваше за още.

С което стигаме и до друг ключов момент в сценария - това ще е първата кампания, през която парламентът не е разпуснат. Конституционните промени отмениха правомощието на президента да го направи, старите депутати вече ще заседават до клетвата на новите. А това означава

агитация без правила от трибуната на парламента

дотогава, докато партиите сами не решат да излязат във ваканция.

Впрочем агитацията вече си тече - и с наддаването за пенсионерите, и с взаимните обвинения за контрабанди, наркоканали, купени избори, комисии и контракомисии за “Турски поток” и “Лукойл”.

Изобщо - пак сценарий, който предвещава само политическа какофония с елементи на трагикомедия. Дано поне сериалът няма такова продължение и след юни.

Ивайло Иванов - експертът, който знае, че не се правят резки промени при пенсиите

Ивайло Иванов.
Ивайло Иванов.

Ивайло Иванов познава добре нуждите не само на всеки пенсионер, но и на всеки работещ, майка, болен или безработен. Вече 21 години в социалната система се е доказал като експерт. От 2017 г. отговаря за държавното осигуряване на всички българи - изключително трудна задача. През това време не само смяташе всяко преизчисление на пенсиите, но успя да електронизира услугите на НОИ, да затегне контрола при болничните и обезщетенията за безработица.

Той обаче познава не само осигурителната система, а и всички проблеми при помощите за най-бедните и уязвимите, защото между 2003-2016 г. работи в Агенцията за социално подпомагане. До септември 2009 г. е зам. изпълнителен директор, а след това и неин шеф.

Именно богатата експертиза му донесе номинацията за служебен министър на труда и социалната политика. А това ще и най-сложната задача, защото всеки иска по-високи пенсии, заплати, помощи, обезщетения. Иванов подкрепя далновидните стъпки на върха на държавното осигуряване, а една от тях е да не се правят резки промени в пенсионната система. Т.е. да се запази плавното нарастване на възрастта и стажа за пенсиониране по сегашните правила.

А министерството му е добре познато, защото от юни 2016 г. до септември 2017 г. е зам.-министър. При това на този пост остава при трима министри - Зорница Русинова, Гълъб Донев и Бисер Петков. Тогава отговаря за политиките за защита при безработица, насърчаване на заетостта, пазара на труда, обществено осигуряване.

Виолета Коритарова наследява Андрей Цеков, който я уволни от кадастъра

Виолета Коритарова
Виолета Коритарова

Отново Виолета - Коритарова, а не Комитова, поема служебно Министерството на регионалното развитие.

Коритарова бе начело на Агенцията по геодезия, кадастър и картография от 2018 до 2023 г. За почти петте години начело на агенцията покритието на България с кадастрални карти се вдигна от дотогавашните 40 на 97%. Това е нейната основна заслуга, припомнят хора от бранша.

Занемарената цяло десетилетие преди това кадастрална реформа се ускори през 2019-а, след като година преди това тогавашният регионален министър Николай Нанков назначи за шефка на агенцията дългогодишната служителка в нея Коритарова.

Част от мандата ѝ премина под знака на пандемията, но въпреки това услугите на агенцията, които са важни за имотния пазар, не спряха в нито един момент. Дори напротив - възползвайки се от ситуацията, агенцията направи електронни повечето си услуги.

Другият принос на инж. Коритарова е, че даде възможност на един куп институции да предлагат най-разпространената услуга на агенцията - ваденето на имотна скица. Това са браншови организации на геодезисти и много общини, а всичко това спести разходи на самата агенция да отваря допълнително гишета из цялата страна.

Коритарова бе уволнена тихомълком през юни миналата година от настоящия регионален министър в оставка Андрей Цеков, когото сега наследява на поста.

Преди да отиде в кадастъра, Виолета Коритарова е работила в министерствата на земеделието и на образованието.

Непознат дори за колеги, Ивайло Ценов във Външно ще е връзката ни към Шенген

Една от най-загадъчните фигури в служебното правителство, предложено от Димитър Главчев, се оказа тази на министъра на външните работи.

Номиниран за поста е Ивайло Върбанов Ценов. Той е дипломат от кариерата, но е непознат, включително за голяма част от работещите в МВнР.

В продължение на 15 г. Ивайло Ценов е бил консул в австрийската столица Виена, “с много добри връзки с австрийското правителство” - това посочи при представянето му на “Дондуков” 2 Димитър Главчев.

“Ръководил съм се от това, че това е единствената държава, която е против приемането ни в Шенген и по земя”, обяви избраният за служебен премиер. Припомняме, че Австрия вдигна ветото си за влизането на България в Шенген по въздух и море, което стана от 31 март.

Не главен прокурор, а правосъден министър става Мария Павлова

Заместник главният прокурор Мария Павлова
Заместник главният прокурор Мария Павлова

Заместничката на Борислав Сарафов Мария Павлова е предложена за служебен министър на правосъдието.

Тя не за първи път ще влезе във ведомството като част от служебен кабинет. Мария Павлова е заемала длъжността служебен министър на правосъдието в периода 27 януари - 4 май 2017 година (в кабинета начело с проф. Огнян Герджиков).

В две други служебни правителства, назачени от Румен Радев - тези на Стефан Янев, пък беше заместник-министър на правосъдието.

Павлова е била повече от 10 години следовател в НСлС, а преди това и в Столичната следствена служба. Няколко години е работила и като прокурор в Софийската районна прокуратура. Завършила е право в Пловдивския университет.

На 19 юни м.г. изъппйлняващият функцията главен прокурор Борислав Сарафов я покани в екипа си и Прокурорската колегия я назначи за негова заместничка. Павлова дълго време беше и единствения заместник на Сарафов.

Любопитен детайл е, че името на Павлова се върти и като евентуален кандидат за главен прокурор.

74-годишният генерал Атанас Запрянов първи в отбраната, след като замества 3-ма министри

Атанас Запрянов
Атанас Запрянов

Генерал от резерва и настоящ заместник на Тодор Тагарев е предложеният да стане военен министър Атанас Запрянов.

“Аз съм навътре в системата, участвал съм в цялостното отбранително планиране, което върви досега. Единственият сектор, който не е бил на моето внимание в непосредствен контрол, е на инфраструктурата и договорите за доставки”, коментира пред журналисти назначението си Запрянов днес. Вероятно генералът ще свикне бързо с новия пост, тъй като три пъти е бил зам.-министър - във второто и третото правителство на Бойко Борисов и в сегашното на акад. Николай Денков, бил е и съветник на военния министър в първото правителство на ГЕРБ. Често е в ресорната комисия в парламента заедно с Тагарев и взема отношение по важни за отбраната въпроси. През последните месеци работата му бе пряко свързана с модернизацията на армията - активно участва в сделките за самолетите F-16 и за бойните машини “Страйкър”.

На 16 април Запрянов ще навърши 74 г. Бил е в Свързочни войски, а образованието си завършва в НВУ “Васил Левски” и Военната академия по свръзките “Будьони” в Санкт Петербург.

След столичната хематология д-р Галя Кондева поема и цялото здравеопазване

Д-р Галя Кондева от НЗОК Кадър: БНТ
Д-р Галя Кондева от НЗОК Кадър: БНТ

Досегашният директор на Специализираната болница за активно лечение на хематологични заболявания в София д-р Галя Кондева е номинирана за служебен министър на здравеопазването. Тя ще заеме мястото на проф. Христо Хинков.

Кондева е специалист по вътрешни болести и хематология и има над 30 години опит.

Завършила е Медицинския университет през 1987 г. Работила е в здравната каса, най-голямата спешна болница у нас - “Пирогов”, както в “Аджибадем Сити клиник УМБАЛ Токуда” и ДКЦ “Вита”. Досега името ѝ не се бе появявало в списъците с потенциални министри на нито една от политическите сили.

Маестро Найден Тодоров за втори път ще “дирижира” културата

Найден Тодоров СНИМКА: ВЕЛИСЛАВ НИКОЛОВ
Найден Тодоров СНИМКА: ВЕЛИСЛАВ НИКОЛОВ

Маестро Найден Тодоров отново ще бъде служебен министър на културата в кабинета на Димитър Главчев. Той заемаше този пост миналата година, когато министър-председател бе Гълъб Донев.

Маестрото обаче е в Италия, където днес представя концерт и дирижира симфоничния оркестър на Сан Ремо. А на 8 април има юбилей - става на 50 години. От 2017 година той е директор на Софийската филхармония, с която гостува на някои от най-престижните сцени в Европа. Найден Тодоров е работил с всички български държавни оркестри и оперни театри, както и с много чужди оркестри.

Когато беше на поста миналата година, той виждаше министъра на културата като просяк, който иска пари от финансовия. Според него проблемите в тази област са трупани с години, а културната политика се прави с идеи, подплатени с пари.

Два тежки поста за експерта с лично мнение Людмила Петкова - финансите на държавата и единствено вице на Главчев

ЛЮДМИЛА ПЕТКОВА
ЛЮДМИЛА ПЕТКОВА

Дама ще бъде единственият вицепремиер в служебния кабинет “Главчев”. Освен това Людмила Петкова ще поеме и финансовото министерство.

“Безспорен капацитет във финансите с над 30 години опит в областта на данъчната политика и управлението на публичните финанси” - така Главчев я представи на партиите и президента.

Петкова е признат от всички политически партии, браншови организации и синдикати финансист. С лично мнение, което не се притеснява да заяви. Води спорове с аргументи. С лекота обяснява популярно сложни казуси. Трудно “излиза от кожата си”. Така колеги от финансовото министерство и извън него определят новия служебен финансов министър.

С избора на Людмила Петкова продължава традицията силният дамски екип от шефове на дирекции във финансите да заема по-високи постове в “своето” министерство. Тя има и скромен опит на върха - през 2013 г. бе зам.-министър на финансите в служебното правителство на Пламен Орешарски, а след това оглави надзорния съвет на здравната каса.

Петкова нерядко може да бъде забелязана и в парламента, където винаги идва за обсъждането на държавния бюджет и промените в данъчните закони, за да представлява министерството.

Родена е на 28 септември 1968 г. и е завършила УНСС. Започва работа като счетоводител в частния сектор. От 2010 г. досега е в структурите на финансите и НАП - била е данъчен инспектор и данъчен експерт в Главно управление “Данъчна администрация” към Министерството на финансите, зам.-шеф на дирекция “Големи данъкоплатци и осигурители”, директор на “Средни данъкоплатци и осигурители”, началник на отдел “Данъчна методология” в НАП и директор на дирекция “Данъчна политика”, каквато е и в момента.

Росен Карадимов направи ББР прозрачна, сега поема иновациите

Росен Карадимов - председател на Надзорния съвет на Българската банка за развитие
Росен Карадимов - председател на Надзорния съвет на Българската банка за развитие

Изненада за мнозина бе Росен Карадимов да стане министър на иновациите и растежа.

Но като председател на Надзорния съвет на Българската банка за развитие той показа, че познава механизмите за функциониране на икономиката и нуждата ѝ от свеж финансов ресурс. Карадимов успя да направи една от оспорваните финансови институции в държавата прозрачна.

Не просто добър юрист, а преподавател в правния факултет на Софийския университет “Св. Климент Охридски” още от 1991 г. Карадимов е бил народен представител във Великото народно събрание, участвал е в приемането на конституцията от 1991 г. Като депутат в 36-ото НС е участвал в приемането на Закона за БНБ през 1991 г., Закона за банките и кредитното дело следващата година, Търговския закон.

Бил е правен консултант и процесуален представител на редица кредитни институции, както и на чуждестранни компании. Бе и съветник в МС при тройната коалиция, когато премиер бе Сергей Станишев.

Шефът на “Булгартрансгаз” Владимир Малинов ще се справя с тока и тецовете

Владимир Малинов, изпълнителен директор на “Булгартрансгаз”, бъдещ министър на енергетиката в служебния кабинет "Главчев".
Владимир Малинов, изпълнителен директор на “Булгартрансгаз”, бъдещ министър на енергетиката в служебния кабинет "Главчев".

Управляващият цялата газопреносна система на България Владимир Малинов оставя за малко газопроводите и поема цялата енергетика като служебен министър в кабинета на Димитър Главчев. Малинов пое директорския пост в “Булгартрансгаз” през 2018 г. след смъртта на тогавашния шеф Георги Гегов.

Той всъщност е човекът, който реализира идеята България да е газов хъб и фактор в транзита. По негово време бе изграден оспорваният сега от ПП-ДБ “Балкански поток” и “Булгартрансгаз” стана акционер в терминала за втечнен газ при Александруполис. Скоростно бе направена газовата връзка със Сърбия. Тръгна проектът за разширяване на газовото хранилище в Чирен до 1 млрд. куб. м, а ЕК прие 250 км газопровод за пренос на водород между Гърция и България.

Като министър Малинов има задачата да приключи и стартира нови процедури по плана за възстановяване като тази за големите батерии, както и разширяването на електропреносната мрежа. Има да управлява и проекта за нови блокове в АЕЦ “Козлодуй”.

Заместникът от кабинета “Денков” Валентин Мундров поема е-управлението, бе и в папката на Габриел

Зам.-министърът на електронното управление Валентин Мундров
Снимка: Архив
Зам.-министърът на електронното управление Валентин Мундров Снимка: Архив

Заместникът на Александър Йоловски - Валентин Мундров, е предложението на Димитър Главчев за министър на електронното управление.

Това не е първата номинация на Мундров, тъй като бе номиниран и в състава на проектокабинета “Габриел”, което тогава разгневи ПП-ДБ и се оказа, че е било проблем още при преговорите.

Той е магистър със специалност “Индустриално инженерство” в Техническия университет - София, завършил е и “Електронен бизнес и електронно управление” в Софийския университет “Св. Климент Охридски”.

Бил е IT консултант в Националната здравноосигурителна каса. В периода между 2013 и 2022 г. е работил като директор в дирекция “Софтуерна интеграция” в “Информационно обслужване”.

Мундров е бил и експерт в Агенция “Митници”, както и в Министерството на здравеопазването.

Дългогодишният шеф на КЗК Петко Николов - в икономиката

ПЕТКО НИКОЛОВ
ПЕТКО НИКОЛОВ

13 години Петко Николов е шеф на Комисията за защита на конкуренцията. Заради това той става най-дългогодишният председател на антимонополния регулатор, като е избиран от две различни правителства - на НДСВ и на ГЕРБ. От днес той е предложен за служебен министър на икономиката в кабинета на Димитър Главчев.

Николов е юрист и финансист по образование, а през годините е заемал различни постове в държавни институции.

Преди да стане шеф на КЗК, е бил председател на надзорния съвет на Агенцията по приватизация от 2001 до 2003 г.

Заемал е и поста директор на Патентното ведомство до средата на 2021 г., а след това и ръководител на Национална компания “Индустриални зони”.

Николов е завършил право в Софийския университет, има и докторантура по интелектуална собственост в УНСС.

Петър Димитров над 20 години отговаря за водите, от сряда - вече и като министър

Петър Димитров СНИМКА: МОСВ
Петър Димитров СНИМКА: МОСВ

Предложеният за служебен министър на околната среда и водите Петър Димитров в момента е зам.-министър във ведомството. А от сряда в ще запише и министър в биографията си.

В продължение на 20 години работи в най-голямата по териториален обхват басейнова дирекция в България - Дунавски район. Заемал е различни експертни и ръководни длъжности, над 5 години е оглавявал басейновата дирекция.

Участвал е в разработването на стратегически и нормативни документи в областта на управлението на водите на национално и европейско ниво. Представял е България в експертни групи към Международната комисия за опазване на Дунав. Участник и ръководител на редица национални и международни проекти по опазването и устойчивото управление на водите.

В периода май - декември 2021 година и от август 2022 до началото на юни 2023 г. също е бил служебен зам.-министър в екоминистерството. Роден е през 1973 г. Магистър е по хидромелиоративно строителство със специализации в България, Япония, Германия и Италия, докторант е в УАСГ - Хидротехнически факултет.

С 207 см Глушков е най- високият министър

Комунистите му отпускат 800 долара заплата в НБА, всички му се чудят

Георги Глушков
Георги Глушков

Едва ли България е имала или пък ще има по-висок министър от Георги Глушков. Със своите 207 см бившият капитан на националния ни отбор по баскетбол и настоящ шеф на федерацията от 2011 г. насам безспорно е най-звездното попълнение в МС.

Всички знаят, че е първият българин в НБА, въпреки че там изкарва само един сезон.

“Той не бе съвсем лош. И можеше да даде много на отбора. Но по това време България имаше изискване да не се получава по-голяма заплата от тази на посланика. Нали си представяте как се е чувствал Джорджи, когато около него играят баскетболисти, които получават стотици хиляди, и той със своите 800 долара”, спомни си след години тогавашният му наставник Джон Маклеод.

Наистина така се действаше по времето на Народна република България. Остатъкът от парите се превеждаше в агенция “Интерспорт” към БСФС и уж по-късно трябваше да им се даде. След промените обаче нейният шеф духна с милиони в зелено в Испания и така доведе до сериозни проблеми на всички наши, които са играли в чужбина.

Георги Глушков е роден на 10 януари 1960 г. в Трявна. До 7-и клас учи в СПУ “Петко Рачев Славейков” там, после в спортно училище в Ямбол.

На 17 г. е вече национален състезател, а в средата на 80-те години на миналия век се нарежда сред 5-имата най-добри баскетболисти на Европа. През сезон 1984/1985 печели шампионската титла в състава на “Академик” (Варна) и записва 33 точки и 23 борби средно на мач.

На 25 септември 1985 година е изтеглен в драфта на НБА под номер 148 от “Финикс Сънс” и става първият играч от Източна Европа в лигата. В САЩ събитието е отбелязано със специален комплект за журналисти, който съдържа история на България и разговорник на български език. През сезона изиграва 49 мача (16 като титуляр), в които играе средно по 15 минути и записва средно 4,9 точки и 3,3 борби.

“Вероятно Тодор Живков е разрешил трансфера ми в САЩ”, признава в интервю за “24 часа” Глушков.

По-късно играе в Италия, където е съотборник с Джон Брайънт - бащата на един от най-великите баскетболисти Кобе Брайънт, после в Испания и отново за “Академик” (Варна).

С националния отбор по баскетбол Глушков взима участие на 4 европейски първенства от 1979 до 1991 г.

Изненадата Евтим Милошев - продуцентът на най-успешните сериали поема туризма

Евтим Милошев
Евтим Милошев

С добро име и заради доброто си име - пазил съм го през целия си живот, влизам за 2 месеца в правителството и вярвам, че ще го запазя. Идвам от частния бизнес и дължа успеха си на средата и на страната си. Сега е дошъл моментът, в който трябва да поема и своята отговорност към държавата - така го чувствам и разбирам аз. Но повече мога да говоря, след като правителството бъде конституирано, каза Евтим Милошев пред “24 часа” малко след като бе обявен за туризма.

Той е със статута на звезда в служебното правителство, тъй като вероятно е най-разпознаваемото лице в него. И стана причина президентът да намигне към ИТН по време на консултациите с партиите при обявяването на кандидат-министрите. Бившите му колеги замълчаха, но дадоха да се разбере, че май завинаги са скъсали отношения.

Милошев не се занимава с туризъм, но е помогнал Смолян да стане едно от най-посещаваните места през последните години заради успешния сериал “Дяволското гърло”, продуциран от него. Действието му се развива в и около града.

Същото е на път да се случи и с Велико Търново - не че старата българска столица не е достатъчно популярна, но “Есента на демона” - вторият сезон на “Дяволското гърло”, който се излъчва по Нова тв в момента, я представя по съвсем нов начин.

Едва ли филмите са причината Милошев да бъде избран за министър на туризма, но е факт, че той е популярен именно заради сериалите, на които е продуцент, режисьор и автор на идеите. Прави ги с компанията си “Дрийм тийм груп”.

Роден е на 2 май 1968 г. в София. Завършва Строителния техникум, а след казармата следва геодезия в Университета по архитектура, строителство и геодезия. Няма и ден стаж по специалността си, защото още през 1990 г. става един от създателите на легендарната студентска програма “Ку-ку” по БНТ. После работи за “Каналето” и “Хъшове” и естествено, преминава с екипа на “Седем осми” в “Шоуто на Слави”, когато то стартира по bTV.

През 2006 г. Милошев напуска екипа на Слави Трифонов, за да стане независим продуцент. Мажоритарен собственик е и в двете си продуцентски компании - “Дрийм тийм прадакшънс”, в която е с актьора Любомир Нейков и сценариста Иван Спасов, и “Дрийм тийм филмс” (с Габриел Георгиев и Иван Спасов), чиято основна дейност е в областта на филмопроизводството. Той е и сред основателите на Асоциацията на филмовите и телевизионните продуценти в България (АФТП).

През 2016 г. получи най-високото и престижно отличие на Министерството на културата за принос в развитието на българската култура и национална идентичност - “Златен век”. През последните години е изпълнителен продуцент на благотворителната кампания под патронажа на президента “Българската Коледа”.

Личният живот на Милошев също е любопитен, но и достатъчно известен на публиката - негова жена е актрисата Христина Апостолова, която е сред най-добрите български сценаристи на тв сериали (“Столичани в повече”, “Дървото на живота”, “Откраднат живот” и др.), всичките продуцирани от Милошев. Имат син - Петър Милошев, който се снима в “Откраднат живот” и в новия сериал на продуцента - “Всичко за сина ми”, който предстои да бъде излъчен по БНТ. Впрочем в него главен герой е актьорът Димитър Рачков, бившият съпруг на Христина Апостолова, от когото е и първият ѝ син - Димитър Рачков-младши.

"Промяната" изключва Гвоздейков - избра поста пред партията

  • Транспортният министър иска да довърши сделката за германските жп вагони
  • В образованието остава проф. Цоков, за да няма трус при матурите
  • В земеделието Кирил Вътев трябва да продължи промените в полза на местните производители

Изборът да остане министър на транспорта ще струва на Георги Гвоздейков партийния билет в "Продължаваме промяната". Той заедно с Калин Стоянов, Кирил Вътев и Галин Цоков ще продължат да бъдат министри в служебния кабинет на Димитър Главчев.

След представянето на имената съпредседателят на "Промяната" Кирил Петков заяви, че Гвоздейков е бил предупреден - ако влезе в кабинета, ще бъде изключен от партията си. А няколко часа по-късно премиерът в оставка Николай Денков обясни, че няма да смесва позициите, "но който се интересува повече, може да отвори устава на "Продължаваме промяната" и да разбере за какво става дума".

Гвоздейков, Цоков и Вътев са се обадили на Денков, за да го предупредят,

но премиерът не разкри какво са си говорили.

Преглед на устава показа, че всеки член на ПП е длъжен да не встъпва без предварителното съгласие на Изпълнителния съвет в политически длъжности в правителства, формирани от други политически партии или коалиции, или в служебни правителства, в това число и като министър, заместник-министър, съветник в политически кабинет, областен управител или заместник областен управител.

Изключването става с решение на Изпълнителния съвет, което подлежи на обжалване пред Контролния съвет в 14-дневен срок.

Включването на Георги Гвоздейков е координиран и жалък опит това правителство да бъде представено като балансирано и всички негови провали да се пишат и на ПП-ДБ, написа депутатът от "Промяната" Йордан Терзийски.

Причината Гвоздейков да избере поста пред партията е, че има недовършена работа - финалът на важната сделка за доставка на обновените 76 вагона от Германия. Това разказа бъдещият служебен премиер Димитър Главчев на срещата при президента.

Предстоят и преговори с испанската фирма "Талго" за нови 20 вагона за дълго разстояние, които са за над 1,2 млрд. лв. Процедурата за новата обществена поръчка за доставка на 35 електрически мотриси трябва да бъде възобновена. Търговете за доставка на нови влакове за близо 3 млрд. лв. по плана за възстановяване пък трябва да приключат с договори, за да не се изпусне срокът за усвояване на парите - краят на 2026 г.

Освен това трябва да стартира и процедурата за избор на нов превозвач за обществени услуги с железопътен транспорт за 15 години напред. В края на 2024 г. изтича договорът на БДЖ.

Министърът на транспорта вече посрещна първия медицински хеликоптер, но остава да пристигнат останалите 5, както и да стартира самата система за Спешна помощ по въздух. Той беше и директор на авиокомпанията, която щеше да е оператор на хеликоптерите, но служебният министър Христо Алексиев я закри и предаде дейността ѝ на правителствения авиоотряд. Като министър Гвоздейков я възстанови.

Проф. Галин Цоков е консенсусна фигура като министър на образованието, работи в диалогичен режим с всички парламентарно представени сили. Той остава на поста си, за да няма трус на матурите и външното оценяване. В четвъртък Денков за първи път каза, че Цоков е бил номинация на Мария Габриел.

Мисля, че е добре познат на всички. При разговорите с него ми каза, че предстои оценяване в средното образование, и прецених, че една смяна би утежнила процеса по тази оценка, мотивира избора си Главчев пред президента.

Кирил Вътев също остава като министър на земеделието и храните, за да продължи работата си по законодателните промени в полза на местните производители. Негов приоритет е и модернизацията на хидромелиоративните системи. Той влезе в политиката,

за да накара всички в земеделието да си говорят открито с властта,

защото разединени няма да постигнат нищо.

Така създаде за всеки бранш консултативен съвет, на който всеки месец фермерите обсъждат проблемите си с него и екипа му. Посвети се и на идеята "От фермата до трапезата", за да покаже, че по-хубаво от българското няма.