Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Плажовете в Гърция са държавна собтвеност и със свободен достъп.
Плажовете в Гърция са държавна собтвеност и със свободен достъп.

Изследвания ги класират като по-корумпирани, но почти по всички показатели те имат по-дълъг, по-качествен и по-охолен живот от българите

Наистина не е за вярване, но една доста по-уредена от България държава ни изпревари по корупция. Гърция винаги ни е водила почти по всички икономически показатели и индикатори за качество на живот, но този път, изненадващо за всички, ние се оказахме в по-благоприятна позиция. Съседите здраво се пуснаха надолу в международната класация на „Прозрачност без граници", заковавайки незавидните 49 пункта – това е възприятието на гърците, че в страната масово се дават пари под масата. Макар че тук също не се колебаем дълго по този въпрос, все пак сме малко по-добре с нашите 45 пункта.

Тоест усещанията ни за корупция леко са се подобрили или пък така сме свикнали с нея, че вече не я забелязваме. Каквато и да е истината, факт е, че от 27 страни в Европейския съюз (ЕС) Гърция изпадна до незавидното 24-то място, а ние, както никога, сме няколко места преди комшиите.

Да, трудно е за вярване, но освен че делим една територия на Балканите и очевидно ни е в кръвта да решаваме важни въпроси по „втория начин", разликите между нас и тях са толкова фрапиращи, че на моменти са направо потискащи. Започваме с факта, че там територията е малко по-голяма – 132 хил. кв. км, а тук 110 хил., но населението при съседите е 10 млн., а у нас между 6 и 7 млн. души.

Въпреки тези дадености, в икономически план Гърция е сила, която трудно ще догоним скоро. Комшиите генерират като машини брутен вътрешен продукт от 256 млрд. долара годишно, докато нашият е доста по-скромен – по прогнозни данни вероятно ще е под 90 млрд. долара за 2023 г. И ако ключов икономически показател бъде разделен на населението, сравнението също не ни е от полза – в Гърция надминава 41 590 долара, а у нас според МВФ в края на миналата година е бил над 14 хил. долара.

Както и да го въртим и сучем, разликата е три пъти и е добре да се намери някакво що-годе логично обяснение. Започваме да го търсим в данъчното облагане. Ставката върху доходите у нас е 10%, а в Гърция – 42 на сто, корпоративният налог тук е 10 на сто, а там 28%. Тоест това, че сме данъчен рай, май почти никого не го интересува, знаем си го ние и толкова.

Иначе защо тук данъците са от 3 до 4 пъти по-ниски, а чуждестранните инвестиции пак препускат към съседите? Факт е, че там се влагат 4 пъти повече средства, отколкото у нас - над 4 млрд. долара годишно.

Разбира се, една от причините е, че Гърция привлича значително повече туристи – на моменти те надхвърлят 30 милиона годишно, докато у нас са 3 - 4 пъти по-малко, но и за това си има причини. Комшиите ни вече десетилетия се рекламират като Люлката на европейската цивилизация, макар че това е само един период от 10 - 11 века между 500 г. преди Христа и 600 г. от новата ера.

Срещу това България може да покаже доста по-любопитен и впечатляващ микс - останки от динозаври, живели тук преди 65 млн. години, точно преди астероидът да удари Земята. Но също така имаме и 43 000 археологически паметника от 7 различни епохи. Разнообразие, с което находчивите ни съседи дори и да искат, не могат да се похвалят.

Примерно в пещерата край Дряново наш екип заедно с този на Нобеловия лауреат Сванте Пайебо откри най-ранните следи от Homo sapiens преди 45 - 47 хил. години. Във Варна бе намерено най-старото обработено злато в света отпреди над 6400 години, Пловдив е най-старият град в Европа на възраст над 8 хил. години, като през целия този период е бил постоянно населен.

Подобно изумително разнообразие от археологически паметници от всички възможни епохи от зората на човешката цивилизация едва ли може да се срещне някъде по света. И причината е, че България, Гърция и Италия са страните в ЕС с най-богато културно-историческо наследство.

И въпреки това ние дори това ключово предимство не можем да изтъкнем. За разлика от нас Гърция акцентира предимно на достиженията на Древна Елада – да, те безспорно са спиращи дъха шедьоври на културата и духа, но те не могат да обяснят абсурда защо ние имаме 3 - 4 пъти по-малко туристи.

За съжаление, причините са до болка познати – макар да сме третата страна в ЕС с най-богато културно-историческо наследство, много често нашите археолози са обречени на бездействие – те или са „спъвани" от чиновници, или от кметове, или от многобройните процедури в Закона за културното наследство.

И докато нашите дори не могат да се подпрат на лопатите, гръцките им колеги системно полагат грижи за разкриване на нови паметници. Като паралелно с това експонират миналото си с вкус, по модерен и интригуващ начин, осигурявайки достатъчно финансиране за археолозите. През това време у нас десетки артефакти все още продължават да стоят заровени под земята в очакване на по-добро бъдеще.

Разбира се, тук има още един фактор, който, искаме или не, влияе на приходите от туризъм. В Гърция бреговата ивица е над 13 хил. км, а нашата едва 354 км. Но дори нея и плажовете така сме ги застроили и превърнали в бетонна джунгла, че прогонихме дори българите да летуват в южната ни съседка.

Всички, които са пътували в Гърция, знаят колко добре уредена е пътната им инфраструктура. И правилата работят и шофьорите не се избиват по пътищата като в България.

Но качеството на живот се измерва и с чистотата на въздуха. Примерно таксите за нашите вредни емисии стигат до 14% от брутния национален доход, а в Гърция размерът им е минус 3%, тоест комшиите не само че не генерират подобни замърсявания, а при желание могат и да печелят от това „спестяване". Друг индикатор, който не се улавя от данните, но е ключов за качеството на живот, са хранителните продукти. Всеки нашенец в южната ни съседка поне веднъж за себе си е правил това кошмарно сравнение - по-ниски цени, отколкото в България, за продукти с чувствително по-високо качество. И вероятно точно този фактор допринася за голямата разлика в продължителността на живота – ако у нас тя е средно 74,8 години, в Гърция е 81,4 г. За по-спокойния и качествен живот говорят и данните за броя на самоубийствата. Ако у нас на 100 хил. души 11,5 човека избират доброволно да си отидат от този свят, при съседите ни те са над два пъти по-малко – едва 5. Отново в наш ущърб е и разликата при умишлените убийства, тъй като тя е едно към две. Ако тук на сто хиляди души 1,5 души загиват по този ужасяващ начин, в Гърция те са 0,7. И тъй като всичко взе да става много черногледо, в наша защита трябва да отбележим, че безработицата у нас е четири пъти по-ниска от тази в Гърция и е 5,3%. Освен това дългът ни в процентно изражение е 9 пъти по-нисък. Някой може би ще посочи и че територията ни е покрита с над 20% повече гори. Неприятният въпрос обаче е: Какво от това? Тези индикатори осигуряват ли ни по-дълъг, качествен и охолен живот? Категорично не! Така че дали гърците наистина са по-корумпирани от нас, не е сигурно. Но без съмнение живеят по-добре.