Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Петър Витанов
Петър Витанов

Липсата на дата за приемането по суша на България в Шенгенското пространство прави въпроса много неясен. Това каза за БТА евродепутатът от Групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите в Европейския парламент Петър Витанов.

Според него приемането на страната ни в Шенген по въздух и море от март е половинчато решение. Стъпка напред, защото все пак след 12 години имаме някакъв пробив и, макар и символично, ни приемат в две от трите граници, добави Витанов. Символично, защото основният трафик и стоки, близо 96 процента, минават през сухопътните граници. Положителното е, че все пак имаме някакъв пробив в първоначалната позиция и че оставаме съвместно и заедно с Румъния, защото ако ни бяха отделили, щеше да бъде тежък удар по авторитета на България, отбеляза евродепутатът.

Защо половинчато – защото липсата на дата за сухопътното ни приемане прави въпроса много неясен, тъй като ние тук познаваме политическата динамика, коментира Витанов. Той припомни за случаите с държави, които са влезли на два етапа, но преди влизането в първия са имали конкретна дата за втория. Понеже случаят с България не е такъв, той изрази опасение, че страната може да стане жертва на политически обстоятелства. Витанов даде за пример възхода на крайнодесните сили в Европа и влизането им в правителствата в някои държави членки. Те са много чувствителни и много негативно настроени към всякаква форма на миграция, добави Витанов.

Според него следващата година не се очертава тази година България да бъде приета, тъй като първо има европейски избори. Темата миграция е много чувствителна, не се повдига, отбеляза Витанов. Той отбеляза също изборите в Австрия и унгарското председателство. Не виждам как Орбан ще реши този въпрос. Така че най-рано ми се струва реалистично да има някакъв пробив евентуално 2025 г., коментира Витанов.

Цялостно влизане

Цялостното влизане ще дойде тогава, когато имаме единодушие в Съвета, посочи той. Витанов отбеляза, че към момента поне Нидерландия няма никакви резерви. По думите му това нещо може да се случи, когато Австрия вдигне частичното вето. Той добави, че въпросът ще се реши, когато има единодушие в Европейския съвет.

Европейски избори и белгийско председателство

Ако не се лъжа вчера и белгийският министър-председател говори за приоритетите – Шенген не беше споменат като един от тях, отбеляза Витанов. Според евродепутата когато не е сред приоритети, не се търси консенсус по тази тема и тя не попада в дневния ред. Мисля, че такъв ще е случая, посочи той и добави, че миграцията, макар да не е основен въпрос, е един от важните за европейските граждани. И колкото и да ми е неприятно да кажа, компромиси по тази тема в полза на по-либерални режими дават възход на крайнодесните политически партии, посочи евродепутатът. По думите му по-голямата част от държавите не повдигат темата преди изборите.