Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Каузата ни не трябва да е отменяне на ветото, а укрепване на външните граници. Ако това стане - ще паднат и вътрешните, казва дългогодишният дипломат от кариерата и посланик с профил по европейските въпроси Бисерка Бенишева

България има две суперзадачи, за да влезе пълноценно в Шенген, и за реализацията на първата остават буквално дни.

"Укрепването на външната граница е свързано с допълнително финансиране, а на 1 февруари предстои ревизия на бюджета на Европейския съюз (ЕС) - обясни пред "24 часа - 168 истории" Бисерка Бенишева, която от 1991 г. е дипломат от кариерата и посланик с профил по европейските въпроси, член на екипите на България по преговорите за присъединяване. В момента тя продължава да следи всичко, свързано с тази тематика, като директор на "Европейски въпроси" в "ПанЕвропа България".

"Еврокомисията е предложила 2 млрд. евро за укрепване на външните граници, но те все още не са одобрени от държавите членки - допълни Бенишева. - Именно

затова се бори и Австрия,

тъй като ако бъдат укрепени външните граници, ще паднат и вътрешните, но ако не се постигне първото, много трудно ще убедим Виена, че трябва да направи жест към нас."

Според Бенишева в момента най-важното е всички да осъзнаем каква национална кауза трябва да отстояваме: "Тя не е да свалим ветото на Австрия, а на европейско ниво да се реши въпросът с укрепването на външните граници, защото това и нас ни засяга".

"Вдигането на сухопътните граници както за нас с Румъния, така и между членките на Шенген, ще зависи от допълнителното финансиране за външните граници - обясни още дипломатът. - Ако те не се укрепят, няма да се постигне съгласие за вътрешните сухопътни граници."

Втората суперзадача според нея е да "извоюваме сухопътното си влизане в Шенген преди периода 6 - 9 юни, когато са насрочени изборите за Европарламент". "Предстоят избори за Европарламент и

темата миграция е на първо място

сред тревогите на ниво ЕС според последния Евробарометър - аргументира се Бисерка Бенишева. - Неминуемо това ще е част от предизборната кампания. От тази гледна точка ЕС трябва да побърза с този въпрос, а ние с Румъния да продължим да договаряме дата за свободно преминаване през сухопътните граници паралелно на решението за външните граници."

Мнозина се опасяват, че с наближаването на вота крайнодесни формации могат да истеризират темата с мигрантите и това да минира за неограничено време сухопътното ни приемане в Шенген.

Но освен това според Бенишева трябва да се бърза договарянето да стане в рамките на белгийското председателство, което е от 1 януари до 30 юни, тъй като след евровота

общата енергия ще се разпилее

основно за избор на нови комисари, на хора на различни позиции в Еврокомисията и Европарламента и темата Шенген по естествен начин ще изостане от дневния ред.

Според Бенишева, ако успеем да привлечем на наша страна и Гърция, от това и трите страни ще имат голяма полза. Причината е, че южната ни съседка до момента също няма сухопътна граница с Шенгенската зона.

"На практика Гърция членува само по въздух и вода - отбелязва Бенишева. - Но това ще се промени след вдигането на сухопътните граници с България и Румъния."