Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

НАСА използва сондажни ракети за различни изследвания, защото са мобилни и оборудването им се сменя според целите.
НАСА използва сондажни ракети за различни изследвания, защото са мобилни и оборудването им се сменя според целите.

На 9 ноември от полигона в Аляска Poker Flat бе изстреляна сондажна ракета на НАСА към горните слоеве на атмосферата. Мисията бе повече от интересна - Beam-Plasma Interactions Experiment.
Освен Геофизичния институт в него участваха Wallops Flight Facility на НАСА и Националната лаборатория на САЩ в Лос Аламос. Трите институции искаха да проучат поведението на заредените частици, движещи се надолу по линиите на магнитното поле на Земята, за да разберат може ли да се „обеззарази околоземното пространствослед ядрени събития". И по-точно дали може да се „почисти атмосфератаслед ядрена детонация".

Сп. „Космос" веднага зададе въпроси на водещите учени в експеримента от Института в Аляска, от НАСА, както и на ръководителя на екипа Джеф Рийвс какво всъщност са „почиствали", но до редакционното приключване на броя не получихме отговор.
Самият Рийвс е от отдела за разузнаване и космически изследвания в Националната лаборатория на САЩ в Лос Аламос. Освен че това е „домът" на проекта „Манхатън", там се развива фундаментална наука на изключително високо ниво в областта на термоядрения синтез, енергетиката и медицината.

Какви са възможните версии на български учени, четете в 11 брой на сп. "Космос"

Сондажната ракета, която бе изстреляна в началото на ноември, за да почисти атмосферата. 
СНИМКА: НАСА
Сондажната ракета, която бе изстреляна в началото на ноември, за да почисти атмосферата. СНИМКА: НАСА