Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Писателката Людмила Филипова и предприемачът д-р Нели Симеонова за първи път след 30-ина години възобновиха производството на космически храни.

СНИМКА: ЛИЛИЯ ЙОТОВА
Писателката Людмила Филипова и предприемачът д-р Нели Симеонова за първи път след 30-ина години възобновиха производството на космически храни. СНИМКА: ЛИЛИЯ ЙОТОВА

След 30 години чакане сега има шанс да достигне до трапезата на любителите на здравословни и полезни продукти

Звучи невероятно, но мечтата на поколения българи да се докоснат до полезните и витаминозни храни за астронавти е на път да се сбъдне. Досега бяха правени десетки опити известното ни в цял свят космическо меню да достигне до пазара, но по ред причини те бяха неуспешни. Този път две амбициозни дами с изявен приключенски дух и подчертана склонност към различни сфери в науката се заеха да “превъртят” играта, започвайки изненадващо

сътрудничество с Европейската космическа агенция

Но заедно с това те влязоха в контакт не само с НАСА, а и със SpaceX - компанията на милиардера Илон Мъск, която в момента е основният превозвач в Космоса.

Разбира се, тази впечатляваща история не започва сега, а далеч назад в миналото. Тогава страната ни е не само шестата държава в света, изпратила двама космонавти в Космоса - Георги Иванов и Александър Александров, но и родните учени от Института за космически изследвания и технологии към БАН са първите, създали космическа оранжерия.

Оттогава досега един от най-големите ни и безспорни успехи, с които ставаме известни в цял свят, си остава производството на космически храни. Началото му е поставено през 1979 г., когато по оригиналния метод на лиофилизация на акад. Цветан Цветков от Института по криобиология и хранителни технологии е създадено т. нар. Българско космическо меню, съпътстващо съветско-български космически полети в рамките на

проекта “Шипка”

Веднага след САЩ и СССР България се нарежда на трето място в света по производството на космически храни, доказани във времето с високото си качество не само в аеронавтиката, но и като част от първата българска антарктическа експедиция и първата българска експедиция до Еверест. През последните 30 години обаче производството е почти преустановено поради липса на инвестиции и държавно финансиране.

Именно това провокира известната писателка и дипломиран астрофизик Людмила Филипова да постави началото на собствена компания за високотехнологични продукти с

революционната мисия

да върне България на челните места в сферата на космическите нововъведения. “Aнтарта”,която Филипова основава рамо до рамо с утвърдения предприемач и инвеститор Нели Симеонова,възобновява изцяло производството на оригиналната българска космическа храна. В тясна колаборация с Института по криобиология и хранителни технологии, пионер в областта с 50-годишна история, екипът цели да наложи широк асортимент от висококачествени продукти, както за кратки и дълги пътувания в космоса и екстремни експедиции, така и за масова консумация на Земята.

До момента “Aнтарта” е единствената компания, която е лицензирана да произвежда космически храни в България.

Лиофилизирани храни

се срещат на пазара и днес под различни форми, но те не са годни за употреба в Космоса, тъй като не включват всички необходими технологични процеси, задължителни за производството на космически храни. Така се създава прецедент в тенденциите за производство на подобни продукти, тъй като до момента космическата храна се предлага по-скоро като бутикова стока или екзотичен сувенир, но не е разглеждана като нещо, което може да присъства на масата ни ежедневно.

Поради дългия си срок на годност от поне 5 години, изключителната компактност и максимална лекота и радиационната защита на опаковките храните са предназначени за консумация от въоръжените сили, от спортисти, алпинисти, от хора, подложени на екстремни физически условия, и др. Но заедно с това продуктите са подходящи в случаи на природни бедствия, пандемии, аварии и катастрофи, включително и ядрени. Освен за специализираните сегменти тези храни са много удобни за всеки със забързано и натоварено ежедневие, както и за хора, стремящи се към здравословен начин на живот, нуждаещи се от определени диети или от калкулиране на калориите, за диабетици, за хора с хормонален дисбаланс и др.

Причината е, че лиофилизираните космически ястия са приготвени от екологично чисти компоненти, висококачествени органични продукти като телешко месо, зеленчуци, екстракти, млечни продукти, билки, плодове, подправки и други, като се запазват напълно хранителните им качества и биологична стойност с всички витамини, минерали и полезни вещества без добавяне на консерванти. Основните ястия от менюто са лесносмилаеми, силно абсорбиращи и имат отчетлив вкус. Според вида си те могат да се консумират директно след отваряне на пакета или чрез добавяне на малко топла или студена вода.

Освен множеството лабораторни тестове,

през които са преминали продуктите, пилотното производство на “Aнтарта” вече е използвано успешно в реални условия по време на ветроходни плавания, на височинни и полярни експедиции, включително и от учените и изследователите, участващи в 31-ата българска антарктическа експедиция.

Затова Антарктида става част не само от името, но и от историята на компанията, която започва точно на Ледения континент. През 2016 г. Людмила Филипова за втори път се включва в родна експедиция до Южния полюс и престоят там се превръща в истинско

предизвикателство за ума и тялото

- няколко дълги седмици на интензивна работа със специализирана апаратура в сурови условия, които завършват с турбулентно пътуване, белязано от трагичен инцидент. Вероятно затова, след трудното, но все пак успешно завръщане у дома, Филипова с още по-голям хъс се заема със своята магистратура по астрономия към Физическия факултет на Софийския университет “Св. Климент Охридски”, където се задълбочава в сферата на астрофизиката и в богатата история на българските космически изследвания и технологии. Проученото, както и споменът за екстремното преживяване на Антарктида, постепенно оформят концепцията за българската космическа храна 2.0.

Човекът, който веднага откликва на идеята на писателката, е предприемачът Нели Симеонова - доктор по медицина от Медицинския университет в София, магистър по история в направление тракология от Софийския университет “Св. Климент Охридски” и инвеститор в областта на недвижимите имоти, агрокултурата, здравето и медицината.

Така, със солиден научен бекграунд,

двете дами влизат в контакт с Института по криобиология и хранителни технологии и в лицето на неговия директор проф. д-р Илиана Начева срещат основния си партньор. Но това съвсем не е всичко - идеята за рестарт на българските космически храни вдъхва нов живот и на института, защото след модернизиране на амортизираната техника и на фабриката, масовото производство най-накрая е възобновено.

“Национална кауза”, така Филипова и Симеонова определят работата си по проекта “Антарта”, който трансформират в развиваща се компания, а българската космическа храна - в собствена запазена марка. В името на амбициозния и патриотичен замисъл двете дами смело се впускат в основната си мисия - България отново да бъде неотменна част от световната космическа индустрия. Ето защо разрастващият се екип работи в контакт с НАСА и SpaceX, но заедно с това реализира мечтите си в тясно сътрудничество с Европейската космическа агенция.

В момента компанията се подготвя да отвори първия си голям цех, a първата официална продукция се очаква в края на октомври, когато българските и чуждите любители на полезни и витаминозни храни ще могат да се докоснат до менюто, съхраняващо здравето на астронавтите, подложени на жестоките условия в Космоса.

Експедициите, в които участва Людмила Филипова на Антарктида се оказват повратна точка за възобновяването на българските космически храни.
Експедициите, в които участва Людмила Филипова на Антарктида се оказват повратна точка за възобновяването на българските космически храни.