Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Евродепутатите протестират във Виена. СНИМКА: ЕКИП НА ИЛХАН КЮЧЮК
Евродепутатите протестират във Виена. СНИМКА: ЕКИП НА ИЛХАН КЮЧЮК

В Букурещ чертаят три сценария за влизане в зоната за свободно пътуване

Евродепутати от България и Румъния протестираха във Виена в понеделник срещу ветото на Австрия, което блокира София и Букурещ за Шенген. В демонстрацията се включиха и членове на австрийската партия НЕОС.

“Не заслужаваме вето. Разбираме притесненията на Австрия, но българските полицаи работят денонощно, за да отговорят на европейските очаквания”, заяви пред сграда на вътрешното министерство евродепутатът от ДПС Илхан Кючюк.

Според него “не става въпрос само за Шенген, а за признание, уважение

и спазване на принципите на равенство и солидарност в ЕС”. Кючюк бе категоричен - на Виена трябва да се обясни, че външната граница на ЕС “ще бъде охранявана по-добре и австрийските граждани ще се чувстват по-сигурни, ако България е част от Шенген”.

“Европа и Австрия са по-силни с Румъния и България в шенгенското пространство”, посочи и румънският евродепутат Влад Ботош, а Хелмут Брандщетер - говорител на НЕОС, заяви, че с налагането на вето се “вреди както на Австрия, така и на ЕС”.

Шенген отпадна от дневния ред на заседанието на вътрешните министри на ЕС, насрочено за 4 и 5 декември, като според Испания, която към момента е председател на Съвета на ЕС, точката ще бъде внесена по-късно този месец.

Румънският евродепутат Рареш Богдан определи отпадането ѝ от дневния ред като “стратегическо оттегляне”. “Както знаете, ние започнахме процеса с България и не можем да се отделим от нея с друг вот, защото ще трябва да започнем отначало цялата процедура. България има нужда от вот в нидерландския парламент, а това ще стане на 6 декември, ако той се събере и се сформира мнозинство”, обясни Богдан.

Междувременно друг румънски евродепутат - Виктор Негреску, очерта 3 възможни варианта за Шенген пред страната му. “Вариант 1 включва

мълчаливо одобрение на влизането в Шенген

на Румъния чрез гласуване на среща на посланиците на страните от ЕС и приемането му в някой от съветите, който ще се проведе до края на годината”, отбеляза той.

Вторият вариант бил “твърде рискован” - включва дискусия и гласуване или на Съвета по външни работи на 11 декември, или на Европейския съвет.

Третата опция е да се свика извънреден Съвет на ЕС, като точката за Шенген да бъде в дневния ред. “Това е възможно, ако австрийската власт настоява за допълнителни искания като например допълнителен граничен контрол или специален механизъм за присъединяване на България и Румъния”, посочи Негреску.