Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

  • Около 240 бяха похитени от "Хамас" на 7 октомври
  • Бойците на групировката предадоха 62-ма заложници от Газа в замяна на освобождаването на палестински затворници

85-годишната Йочевед Липшиц целува ръката на един от терористите на "Хамас", който я изпраща при освобождаването й. Когато по-късно медиите я питат защо го е направила, тя отговаря: Защото се държаха много мило с нас. На 72-годишната Адина Моше й отнема време, за да се приспособи към слънчевата светлина, защото в продължение на 50 дни е държана в плен в тунелите на "Хамас". 

Това са само част от разказите на заложниците, които бяха освободени от Газа по време на временното примирие между Израел и "Хамас". Армия от медици, психолози и специалисти не позволиха на медиите да стигнат до тях, но роднините на някои от тях разказаха за преживените ужаси през последните седем седмици.

Някои от освободените заложници са отслабнали значително и разказали на близките си, че "не усещали как минава времето в Газа". Пластмасови столове вместо легла, нередовно хранене с хляб и ориз и часове, в които е трябвало да чакат, за да отидат до тоалетна, са само част от травмиращите разкази.

84-годишна жена, която е била в плен на "Хамас", е била лишена от жизненоважни лекарства. Заради липсата на медикаментите в момента тя е в "нестабилно състояние".

Друга възрастна жена разказа, че се е страхувала, че ще бъде екзекутирана в навечерието на освобождаването си, само за да разбере, че вече е свободна.

Около 240 души бяха взети в плен от "Хамас" по време на бруталната им атака срещу Израел на 7 октомври. Към момента 62-ма от тях са освободени, сред тях има израелци и чужденци. Двама са намерени мъртви в ивицата Газа.

Медиците и психолозите бяха готови за най-лошото, докато очакваха заложниците да бъдат освободени. Според тях бебетата, децата и тийнейджърите са изложени на огромен риск от физическо и сексуално насилие, осакатяване, унижение и дългосрочно физическо увреждане.

Опасенията за най-малките заложници са, че психиката им може да бъде увредена трайно, а развитието им да бъде забавено.

Въпреки сведенията за ужасни условия, все още няма оплаквания от изтезания или физическо насилие, от което мнозина от близките на пленниците се опасяваха. "Хамас" убиха 1200 души, когато нахлула в Израел на 7 октомври, а дълго след това в социалните мрежи циркулираха видеа, показващи зверствата на терористите.

Остават обаче сериозните опасения за психическото здраве на заложниците и за условията, в които живеят тези, които все още се намират в Газа.

58 от освободените заложници бяха пуснати по силата на временното споразумение за прекратяване на огъня. Останалите четирима бяха спасени по време на конфликта.

Общо 14 заложници с израелско гражданство бяха върнати на Израел в неделя, на третия ден от четиридневното споразумение за примирие с "Хамас", според което общо 50 израелски пленници ще бъдат освободени в замяна на 150 палестински затворници.

Съгласно условията на споразумението до края на примирието още една група пленници трябва да бъде предадена на Израел в замяна на палестински затворници.

Възможно е временното прекратяване на огъня да бъде удължено, ако бъдат разменени още заложници, но засега нищо не е потвърдено от нито една от страните. Предвижда се военните действия да бъдат възобновени във вторник, освен ако не бъде сключено споразумение за удължаване на примирието. Така мъчителното очакване на онези, чиито роднини все още с в плен в ивицата Газа, продължава.

Освободените през последните дни до голяма степен останаха извън полезрението на обществеността. Повечето от тях все още се намират в болници, където се лекуват, за да се справят със седемседмичния кошмар, който може би е оставил дълбока травма в много от тях.

Според израелски данни сред 240-те отвлечени и вкарани в Газа по време на нападението има бебета, деца и възрастни хора.

Най-пълната картина на живота в плен на "Хамас" описва 85-годишната Йочевед Липшиц, една от заложничките, освободени преди настоящото примирие.

При освобождаването си Липшиц заяви, че е била държана в тунели, които се простират под Газа "като паяжина". Похитителите й обаче казали, че са "хора, които вярват в Корана" и няма да наранят никого.

По думите й към пленниците се отнасят добре и заложниците получават медицински грижи, включително лекарства. Според нея пазачите са поддържали чистота.

Заложниците са получавали по едно ядене на ден със сирене, краставици и пита, спомня си тя и добавя, че похитителите ѝ са се хранили по същия начин като пленниците.

Но 85-годишната жена, пребита и отвлечена от "Хамас", призна също и че е преминала "през ада".

На видеото от освобождаването й се вижда как Липшиц стиска ръката на терорист от "Хамас". На пресконференция репортери я питат защо, а тя отговаря: Защото се държаха много мило с нас.

Дъщерята на Йочевед Липшиц разказва, че през 16-те дни, в които майка й е била в плен, нейните похитители дори носели шампоан и балсам на жените.

Тя описва как на всяка затворничка е бил назначен собствен пазач, с когото те разговаряли и се хранили всеки ден. Наред с това лекар преглеждал заложниците всеки ден и им давал необходимите лекарства.

Говорейки от името на майка си, Шароне Лифшиц (б.р. - изписва фамилията си по различен начин) каза, че терористите са били особено загрижени за чистотата.

"Те бяха много загрижени за хигиената и се притесняваха да не избухне епидемия от нещо. Имахме тоалетни, които те почистваха всеки ден", казва Йочевед.

Нейното описание е в разрез с очакванията на мнозина в Израел.

Репортерите от най-гледаната новинарска емисия на Канал 12 в страната се оказаха объркани от описанието ѝ на похитители, които са били учтиви, хранели са заложниците си, поддържали са помещенията им чисти и са им осигурявали медицински грижи.

Те разкритикуваха длъжностните лица, че не са я инструктирали, преди да се яви пред репортерите, пише "Дейли мейл". 

След освобождаването на Липшиц информацията за условията на пленничеството е строго контролирана, но членовете на семействата на освободените заложници започнаха да споделят подробности за преживяванията на своите близки.

Някои от последните им описания рисуват по-мрачна картина от тази на Йочевед.

Подобно на Липшиц, наскоро освободените заложници също изглежда са били държани под земята, вероятно в тунелната система на "Хамас", която се използва, за да се скрие от израелските удари.

Еял Нури, племенник на 72-годишната Адина Моше, която беше освободена в петък, заяви, че леля му "е трябвало да се приспособи към слънчевата светлина", тъй като е била в тъмнина в продължение на седмици.

Тя е била в пълна тъмнина, казва Нури.

"Ходеше с присвити очи, защото беше в тунел. Не беше свикнала с дневната светлина. И по време на пленничеството си е била откъсната от целия външен свят".

Нури каза, че Моше до последния момент не е знаела, че ще бъде освободена.

"Докато не видя Червения кръст", каза той. "Това е моментът, в който е разбрала, че тези ужасяващи седем седмици са приключили".

"Леля ни каза, че когато са ги извели от тунела, те са били уплашени - помислили са, че ги водят на екзекуция. Едва когато са видели автобусите на Червения кръст, са разбрали, че са освободени", продължава разказът си Нури.

Заложниците разбрали, че нещо се случва, когато в петък експлозиите заглъхнали и настъпила "зловеща тишина". Мнозина от тях мислели, че ще бъдат убити.

Адина Моше е била държана под земята от терористите на Хамас в продължение на 50 дни. Когато излязла навън разбрала, че съпругът й е бил убит от бойци на "Хамас", а семейството на сина й е оцеляло по чудо.
48-годишната Чен Голдщайн-Алмог също е сред освободените заедно с трите си деца - Агам на 17 г., Гал на 11 г. и Тал на 8 г. Съпругът й Надав е убит в атаката на 7 октомври заедно с една от сестрите му. Останалите членове на семейството са взети в плен.
Инбар Голдщайн е сестра на Надав и по чудо не е взета в плен. Не може да повярва, че близките й са при нея и се усмихват.

"Те знаят за ужасната трагедия, която се случи със семейството ни. Сега дишаме дълбоко, усмихваме се и започваме да събираме парчетата, за да продължим да се борим, докато и последният отвлечен се върне при нас жив и здрав", казва Инбар.

Трима от близките на Мерар Равив са сред освободените пленници в петък. По думите й те са хранени нередовно с ориз и хляб. Братовчедка й Керен и леля й Рут са свалили по около 15 кг само за 50 дни.

Равив каза, че роднините й са спали на редици от столове, натъпкани един до друг в стая, която приличала на приемна.

Те разказват, че понякога им се налагало да чакат с часове преди да отидат до тоалетната.

Адва Адар, внучка на 85-годишната Яфа Адар, казва, че баба ѝ също е отслабнала, докато е била в плен.

Тя е броила дните на пленничеството си, каза Адар. "Върна се и каза: "Знам, че съм била там 50 дни".

Адар разказа, че баба ѝ е била пленена с убеждението, че членовете на семейството ѝ са мъртви, за да излезе с новината, че са оцелели.

Радостта от свободата била кратка за Яфа. Тя разбрала, че къщата й е била напълно опустошена от бойците на "Хамас".

"За една възрастна жена това е всичко - къщата, в която е отгледала децата си, албумите със снимки, спомените. Сега на 85 години трябва да започне всичко отначало", сподели внучка й.

9-годишният Охад Мундер празнува рождения си ден с месец закъснение. Празненството е в болнична стая с пица и сладолед, но той изглежда в добро настроение въпреки това. Малкият Мундер е футболен запалянко и е приятно изненадан, когато израелският отбор го посещава.

След възстановяването си Охад ще се върне в училите, а приятелите му обещали да му помогнат да навакса пропуснатото.

Лекарите предупреждават за тежки психологически последствия от пленничеството. Израелската държава е предоставила консултации и друга подкрепа на освободените заложниците. Повечето от тях обаче изглеждат в добро физическо състояние - могат да ходят и говорят нормално.

Някои от тях се нуждаят от по-сериозни медицински грижи. 84-годишната Алма Абрахам, която бе освободена в неделя, е откарана в болница с опасност за живота. Тя е страдала от заболяване, което не е било лекувано, докато жената е била в плен. Състоянието й е критично.

Друга млада заложничка е на патерици във видео, което "Хамас" публикува в събота.

Момичето се усмихва на похитителите си, докато влиза в автомобила на Червения кръст, който я извежда от обсадения анклав.

Сред освободените е й малката Хила Ротем-Шошани. Тя навършва 13 в първия си ден на свобода. Леля й разказва, че момичето спи добре и има апетит, но трябва постоянно да й напомнят, че не е нужно да шепне.

54-годишната майка на Хила Рая обаче все още е в плен на терористите от "Хамас". От групировката твърдят, че не знаят къде е майката на момичето, но ако това е лъжа, означава, че те нарушават споразумението. Според условията за временно примирие децата не трябва да бъдат разделяни от майките при освобождаването им от плен.

13-годишната Хила казала на леля си, че била в плен заедно с майка си и 9-годишно момиче, което не е израелска гражданка.

Друг от освободените заложници е малката Абигейл, американско-израелска гражданка, чиито родители бяха убити на 7 октомври.
Семейството й потвърди, че тя е в безопасност. Абигейл навърши 4 години, докато е в плен на "Хамас".

Експертите казват, че е трудно да се отговори на въпроса как освободените заложници ще се възстановят от психологическата травма, която са получили в плен, тъй като способността за възстановяване варира изключително много и е непредсказуема при различните хора.

"Въпреки че много хора, освободени от плен, изпитват разбираеми симптоми на стрес, не всички от тях ще развият посттравматично стресово разстройство или други психични разстройства", обяснява британският психиатър Нийл Грийнбърг, който специализира в областта на психологическите травми.

"Много ще зависи от преживяванията на хората, когато са били взети за заложници и докато са били в плен", каза той.

Грийнбърг заяви, че няма особени психически последици от вземането на заложници в сравнение с други травматични преживявания, като например бомбардировките, какъвто е случаят с цивилните в Газа, попаднали в капан под израелските въздушни удари.

Въпреки това, той каза, че преживяването понякога може да предизвика психологически проблеми по-късно - чувство на изолация, унижение или безпомощност. Други фактори, като например интензивното медийно внимание, също могат да окажат влияние върху способността на бившия заложник да се възстанови.

Повечето бивши заложници са склонни да възвърнат контрола върху живота си.

Някои от тях, колкото и парадоксално да звучи, дори могат да извлекат психологически ползи от преживяното.
"Това не се проявява в първия ден, но много бивши заложници откриват, че месеци или години по-късно могат да се справят по-добре с трудностите, защото са успели да преодолеят предизвикателствата на отвличането", казва Грийнбърг.

Днес светът отново очаква с нетърпение да разбере дали "Хамас" ще освободи последната група заложници по силата на действащото споразумение за примирие.

Нарастват и призивите примирието да бъде удължено и да бъдат освободени още хора.

В понеделник продължиха преговорите за удължаване на паузата в сраженията, а с това и за връщане на повече заложници.