Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

СНИМКА: НИКОЛАЙ ЛИТОВ
СНИМКА: НИКОЛАЙ ЛИТОВ

Автор: Мила Гешакова

  • Борисов зае позиция “уин-уин” с избора си на кандидат за София
  • Резултатът от местния вот може да облекчи ротацията
  • Ако човек е живял спокойно в общината си, в кризите не е загубил работата си, улиците на града му са прясно асфалтирани, кметът е успял да привлече финансиране за общински проекти, защо са му експерименти с ново лице за кметския стол?
  • На този вот решаваш за собствения си дом и улица, затова кандидат-кметовете не бива да ни развеселяват, омайват или стъписват
  • В Пловдив печели винаги онзи, който може да вдигне “Тракия”, Стара Загора и Бургас са примери за кметове, които побеждават на първи тур

- Местният вот се спрягаше като решаващ за живота на това правителство преди месеци, днес, на старта на предизборната кампания, повечето от вас, анализаторите, сте скептични. Кое обърна мнението на цялата гилдия, г-жо Буруджиева?

- Колегите са скептични към тезата, че местните избори ще съборят или няма да съборят правителството. Да, местните избори са ключово важни, защото дават много ясен отговор как точно се разпределя властта на територията на страната, силата на партиите като влияние и с какви възможности разполагат те да решават проблемите по места.

Нека да припомня, че изборът на кметовете е важен, но управленските решения се одобряват от общинските съветници. Да не забравяме също, че присъствието и доминацията на формациите в местните коалиции са доста по-различни от националните, а те определят и силата на групите общински съветници. Кметовете показват символичната власт и присъствие на терена и те са много важни за кадровия и управленския потенциал на една партия. Важни са за възможностите да синхронизират действия между централното и местното отвъд областните управители, които отговарят само за държавната политика, също да синхронизират политики по места. Местните избори ще дадат отговор на този въпрос, при това след като се направи разпределението в изпълнителната власт в настоящото правителство. Ще покажат как ще продължи да функционира това национално управление.

Не смятам, че сред мнозинството в парламента има формации, чийто интерес е да нямаме правителство. Но всички партии имат интерес от баланс в разпределението на изпълнителната власт, защото в момента тя е концентрирана в ръцете на ПП, без тя да има електорална сила за това. Тъкмо местните избори ще покажат дали партиите в управляващото парламентарно мнозинство ще потърсят нова формула за разпределението на власт, при това далече преди ротацията. В този смисъл ротацията, за която всички предричахме, че може да предизвика турбуленция, всъщност може да мине безболезнено.

- Пак ваша прогноза е, че мачовете по места ще са в полза на старите кметове. Защо мислите така? И къде кметовете ще останат същите?

- След две години затваряне в пандемия, последвани от още две в международна, национална, партийна, политическа криза, която повлече след себе си пет парламентарни избора, при това в обтегната международна обстановка и война в Украйна, консервативното мислене се превръща във фактор, който въздейства върху мотивацията на избирателите да вземат едно или друго решение пред урните. Хората стават по-внимателни, когато вземат решение за промяна, особено след експериментите в национален план, и вотът им едва ли ще е импулсивен. Така е, защото в годините с ковид, постоянни избори, несигурност на общинските бюджети, кметовете по места са ги изнервили. Част от тези градоначалници не са успели да се справят поне прилично с тежките предизвикателства в този период.

Но помислете и сама, че ако човек е живял спокойно в общината си, не е загубил работата си в тези кризисни времена, повишил си е доходите, улиците на града му са прясно асфалтирани, кметът е успял да привлече финансиране за общински проекти, защо са му експерименти с ново лице за кметския стол? При това в този вот решаваш за собствения си дом, за собствената си улица! Ако каруцата върви, не си сменяш коня, нали?

- Чух ви да казвате в “Референдум” по БНТ, че ГЕРБ е форматирал местния вот. Какво имахте предвид?

- Имах предвид, че с избора си на кандидат за София г-н Борисов избяга от позицията “люн-люн” и зае позиция “уин-уин”, ако перифразирам легендарната фраза на големия Христо Стоичков. Защото при едно 12-годишно управление всяко знаково за ГЕРБ лице щеше да фокусира атаката срещу партията му и всеки от кандидатите за София щеше да си търси предимството през това как ще изглежда като най-доброто лице на промяната в управлението на София.

С тази кандидатура Борисов всъщност застана в позицията на печеливш и при загуба, и при победа на кандидата на ПП. Мисля също, че мотивът за решението на ГЕРБ за кандидатурата за София беше точно по повод на следващи ходове в националното управление.

Тази кандидатура обаче може да донесе щета в представянето на ГЕРБ в местния парламент. Предстои да видим дали в кампанията ГЕРБ ще успее като листа да вземе това мнозинство съветници, които би спечелил електорално, ако кандидатът им беше партийно лице. Защото има напрежение в ГЕРБ-София, нормално е.

- Непартийни фигури, млади, неучаствали в политиката, единият известен журналист, другият проспериращ IT спец - каква символика налага такъв кандидатски профил в битката за кметския стол на София?

- Още от самото появяване на кандидата на ПП символиката е да покаже две неща. Първо, че формацията му е по-силна от ГЕРБ. И второ - да компенсира невъзможността да спечели национални избори с демонстрация как промяната ще тръгне най-напред от София. Тази цел обаче е символична и отложена във времето, тъй като националното управление е в ръцете на един вече избран парламент, а там ПП не са основният движещ фактор.

- Казахте неотдавна, че за първи път местните избори не са битки между леви и десни. А между какви?

- Да, защото например в София опонентите, които до последно спорят, обикновено са двама - кандидат отляво и кандидат отдясно. И сега битката ще е между двама кандидати, но не по начина, по който винаги е протичала досега - кандидатът отляво да се бори да стигне до балотаж, а кандидатът отдясно да е нароченият фаворит, който да си спечели кампанията, защото София била синя...

За първи път сме в ситуация, в която кандидатът отдясно не е един, а са трима. И не е ясно кой ще влезе в балотажа.

Ясно е кой е кандидатът отляво, един е. Но в другото поле има още един кандидат - този на “Възраждане”, който чисто партийно има монолитна електорална подкрепа, демонстрирана на последните национални избори. При това е на партия, която в национален план е във възход, макар и не шеметен.

В същото време един от тримата кандидати вдясно ще привлече подкрепа от избиратели, които никога няма да гласуват за кандидата на ПП заради неговите биографични връзки и обвързаности.

Затова ключът към загадката в София за първи път е коя двойка точно ще влезе в балотажа. И второ, като видим резултата от първия тур, вече ще знаем наистина кой точно ще победи. Защото има фигури, които са мощни и има откъде да привлекат подкрепа, а други нямат тази мощ.

- Как ще протекат битките в Пловдив, Бургас, Варна, Стара Загора, Велико Търново?

- В Пловдив обикновено печели изборите човекът, който може да вдигне “Тракия”. Но сега ситуацията е интересна, защото желанието на ПП-ДБ да покажат силата си и тук се сблъсква с изключително добро решение на ГЕРБ за кандидат в Пловдив при множеството проблеми и трусове на партията там.

Велико Търново, Стара Загора и Бургас са примери за кметове, които печелят от първи тур, независимо че със сигурност към тях има критики. Но те са фигури, които не създават дразнения в общността, а напротив. Освен това изпълниха добър мандат въпреки трудните години, а на всичкото отгоре срещу тях се оказа една разпарцаливена кукла. Опонентите им приличат на малки деца, които опитвайки се да я лекуват, като ѝ бият инжекции, превързват ѝ крачето и ръчичката, но всъщност ѝ ги изваждат.

Отиваме към Варна, която винаги е изглеждала като Марсово поле за ГЕРБ с множеството битки. В момента там за пореден път има напрежение между силни фигури в ГЕРБ. Но в крайна сметка Портних, който е кмет три мандата, винаги е побеждавал. Впрочем Варна издига определен типаж кмет и Портних влиза в него. Опитът ме е научил, че трябва много скептично да гледаме на тази пуническа война, която винаги се разгаря преди местните избори във Варна, да запазим хладнокръвие и да видим какво ще се случи.

- Кои са проблемните битки в другите градове?

- Например в Сливен - там и лявото, и дясното са тежко разпарчетосани. Там всички си играят с куклата си и я лекуват - и лявото, и дясното.

Преподавам на студентите, че когато отиваш на избори, все едно вървиш към бесилката. Кандидатът е върху буренце, слагат му клупа. Буренцето е твърдият партиен електорат - изритат ли ти го изпод краката, е много важно колко са ти силни прешлените и колко ще издържиш да се гърчиш... В Сливен буренцето е изритано изпод краката на всички кандидати.

- Кои ще са изненадите?

- Изненада може да има да речем в Плевен. Интересна ще е и битката в Благоевград - там, за разлика от Пазарджик, където е много ясно къде ще бъдат насочени интересите и бизнесът, тези неща не са много ясни. Обикновено по-силните кандидати са бизнес хора, но сякаш не умеят да водят политическата борба. Там винаги се чака до последния момент.

- Като теглите чертата дотук, каква е най-ярката тенденция в началото на кампанията?

- На тези местни избори сякаш кандидатите са се нагласили да ни развеселяват. На предишни кампании не съм срещала толкова въображение за грешки, както на настоящата. Предстои да видим дали кандидатите ще отговорят на очакванията на хората, а не да се чудят как да ги шокират, омайват или стъписват.

- Последните два парламентарни вота не се радваха на голяма активност. И с местните ли ще стане така?

- Особеността на местния вот е в това, че хората знаят всичко за всеки. И влагат много лични мотиви, включително на ниво харесване и емоции, които влияят. Така че не особено познати, популярни, известни лица нямат много шансове да успеят.

В едни избори е важно кандидатите да са разпознаваеми за хората още преди да е издигната кандидатурата им. В този смисъл идеята от националните избори идващи отнякъде нови лица, за които обикновеният човек решава, че ето, това са хората, които ще сменят старите муцуни, не работи.

CV

Татяна Буруджиева е родена в София

Доцент по политически комуникации и доктор по социология

Специализирала е политически комуникации и политически мениджмънт във Франция и Белгия

Два мандата член на УС на Асоциацията на социолозите и два мандата научен секретар на Асоциацията на политолозите

Над 10 г. работи по проекти в неправителствения сектор

Бивш депутат от БСП, първи мандат от Разград

Беше шеф на кабинета на соцлидера Сергей Станишев

Преподавател в катедра “Политология” на СУ “Св. Климент Охридски”