Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Васиан Змеев (в средата) по време на богослужение в Руската църква в София
Васиан Змеев (в средата) по време на богослужение в Руската църква в София

Има ранг на църковен посланик, дейността се финансира от Москва

Жената на генерала - Олга Решетникова, пише за историята на храма на жълтите павета

И защо България стана център на международното русофилство точно по време на войната срещу Украйна

Изгоненият от Скопие като шпионин предстоятел на Руската църква у нас - Васиан Змеев, е свързан с посланика на Москва тук Елеонора Митрофанова, жената на ген. Леонид Решетников - Олга, руския патриарх Кирил и русофилите.

Той е в София от 5 години. Човекът, на когото забраниха да влиза в Република Северна Македония (РСМ), е назначен у нас с личната благословия на московския патриарх Кирил, действа от негово име и има ранг на църковен посланик у нас, установи проверка на “24 часа - 168 истории”.

Решението на властите в РСМ предизвика предизвика

въпроси какви

са действията

му в България.

По този повод съпредседателят на “Демократична България” ген. Атанас Атанасов коментира: “Всички в ДАНС знаят, че този свещеник тук е представител на руското разузнаване в расо. Питам българското контраразузнаване - нямат ли срам от това, че този, който живее и развива разузнавателна дейност в България, го изгониха от Македония, а тук той живее в комфорт.”

Но кой всъщност

е архимандритът?

Той е член на отдела за междуцърковни връзки (ОССВ) към Руската патриаршия, неофициалното Външно министерство на Кирил Московски. За биографията му се знае малко - само официалните данни за завършване на духовна семинария и академия, в кои епархии е извършвал богослужения, как е преподавал в Московската семинария и е бил пратен в беларуската екзархия, преди да дойде у нас. Няма информация дори къде е роден.

Подчинен е на волоколамския митрополит Антоний, чието посещение в разгара на войната в Украйна (през декември 2022 г.) предизвика остри реакции. Змеев присъства на всичките му срещи. След визитата в София външният министър на Руската православна църква отиде и до Скопие. Македонските медии

не споменават дали е бил

придружаван от Змеев,

но наблюдатели предполагат, че най-вероятно дори е организирал посещението там като отговорник за връзките с местната църква.

Посочен е от патриарх Кирил, защото до миналата година Македонската православна църква - Охридската архиепископия (МПЦ-ОА), беше в схизма и нямаше как да има официален духовник на Москва там. Македонското издание “Религия” посочва, че Змеев неофициално координира цялата политика на МПЦ-ОА, свързана с църковната дипломация, което е довело до прекратяването на отношенията им с Вселенския патриарх за предоставяне на автокефалия за Скопие.

В югозападната ни съседка обаче са засекли и друга негова дейност, която излиза извън пределите на Виенската конвенция за дипломатически совалки, за да му забранят да влиза в страната.

Змеев дойде в София през 2018 г. след скандала по време на посещението на руския патриарх Кирил, когато той се накара на президента Румен Радев и на българския парламент. Може би е свързал поведението на българските политици с несправяне на предишния архимандрит Филип Василцев със задачите му тук. Вероятно Змеев е по-доверен човек и много скоро след визитата на главата на РПЦ той бе назначен за предстоятел на Руската църква в София.

Точно той посрещна Елеонора Митрофанова в първия ѝ ден в София през 2021 г. в Руската църква “Св. Николай Мирликийски”. Знак, че Русия го цени. Оттогава той често присъства на събития, на които е и руският посланик у нас.

Това насочва към факта, че Руската църква в София е важна структура за Москва. Тя играе роля на център на руското влияние, като сред богомолците се забелязват не само руснаци, но още българи, украинци и молдовци.

Финансира се от синода на Русия.

Няма регистър, който да

осветлява дали получава

дарения и от компании,

има ли такива, които попадат под санкции заради инвазията на Русия в Украйна, има ли руски държавни фирми.

Що се отнася до богослужението, в Руската църква служат още двама чужди свещеници в момента освен Васиан Змеев. Протойерей Евгений е от Беларус и е тук от 5 години като титуляря Змеев. Протойерей Алексий е съвсем нов в София - от няколко месеца. Литургиите са само на руски, макар че в храма идват и българи.

Към Руската църква служат и двама български свещеници, които обаче имат право да пеят само във втория храм към руското подворие – “Свети Панталеймон” в “Княжево”.

За построяването на църквата община София е дарила мястото преди повече от 100 години. Основите са положени през 1907 г.

На 5 юли 1912 г.

от императорската

си яхта “Щандарт”

Николай II подписва

Закона за служителите

на православния храм

към руската легация в София с резолюция: “Тъй да бъде”, разказват на сайта му. След революцията в него служат емигрантите от т.нар. задгранична църква, но през 1947 г. България го предава на диоцеза на Московската патриаршия. Интересното е, че тогава в СССР се приема закон, който дава съветско гражданство на всички руски емигранти в България. А също и на свещениците. Така комунистите започват да назначават и духовниците в храма на жълтите павета.

В по-ново време той е свързан и с още един добре известен руснак - скандалния генерал от резерва Леонид Решетников, бивш шеф на Института за стратегически изследвания към администрацията на президента -

аналитичния център на

външното разузнаване.

Неговата жена Олга Решетникова е написала книга за историята на Руската църква в София, като откъси от нея са публикувани на официалния сайт на “Свети Николай Мирликийски”.

Олга Решетникова
Олга Решетникова

Бившият стратег, който е завършил и работил в България през комунизма, стана популярен през 2016 г. с интервюто си в “Шоуто на Слави”, в което заяви, че Корнелия Нинова го е информирала за предстоящата кандидатура на Румен Радев за президент. Лидерката на БСП отрече такъв разговор.

Ръководеният от генерала институт направи социологическо изследване какъв да е профилът на бъдещия претендент на соцпартията. Поръчката е станала чрез тогавашния собственик на в. “Дума” и настоящ лидер на Национално движение “Русофили” Николай Малинов.

Името на Решетников бе споменато и през 2019 г., когато започна

акция срещу руските

шпиони в България.

Прокуратурата му забрани да влиза в страната, а на поддържалия връзка с него Малинов повдигна обвинение за шпионаж.

Последният е получавал орден от Владимир Путин, и то точно когато започна делото срещу него. И другите му контакти там не са случайни. При посещението си в Москва се е срещнал и с Леонид Решетников. При друга своя визита в руската столица пък е разговарял с външния министър Сергей Лавров за това как да се подобри публичният имидж на Русия. Николай Малинов е под санкционния списък по закона “Магнитски” на САЩ.

Именно той от години организира събор на русофилите край Карлово. Но преди дни обяви, че за първи път форумът ще се състои отново, но като международен. За да популяризира Русия.

Събитието съвпадна с изгонването на предстоятеля на Руската църква в София Васиан Змеев от Скопие като шпионин.

5000 души участваха

в традиционния

събор на русофилите

край язовир “Копринка”, който за първи път бе интернационален. Присъстващите чужди гости бяха от Австрия, Албания, Кипър, Румъния, Словакия, Турция, Франция, Чехия и Швейцария. Автор на тази стратегия е лидерът на движението Николай Малинов. През 2020 г. той обяви, че до 2024 г. НД “Русофили” от българско трябва да стане международно. Времето за създаването му не е избрано случайно -

Москва има нужда да

покаже, че някой одобрява

действията ѝ в Украйна.

“Един от инструментите на Кремъл за влияние върху страните от ЕС е създаването на социални движения, които да популяризират “руския свят” и да изчистят репутацията на Руската федерация, която води непредизвикана война срещу Украйна. На практика те са част от цялостната структура на идеологическо, политическо, икономическо, религиозно и културно влияние с централизирана система за управление от Москва”, пише изданието EU Political Report. И припомня, че на основаването на международното движение на 14 март в руската столица са присъствали актьорът Стивън Сегал, внукът на Шарл дьо Гол - Пиер дьо Гол, и други.

Но защо точно

България бе избрана

за подобно събитие?

Може би защото на Русия ѝ трябва подкрепа от страни от Европейския съюз, а в България процентът на поддръжници на руската политика е най-голям от държавите в ЕС. Според социологическо проучване тук са най-многото европейски граждани, които са против санкциите срещу Москва заради Украйна. Категорично ги одобряват едва 22 процента от хората. Докато в останалите държави от общността негативизмът срещу Русия достига 51.