Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

ПОДКРЕПА: За да имат парламентарно мнозинство партии ще търсят помощ от изселниците.
ПОДКРЕПА: За да имат парламентарно мнозинство партии ще търсят помощ от изселниците.

Година преди парламентарните избори БСП и ГЕРБ започнаха десант в Република Турция за спечелване гласовете на изселниците в своя полза.
Нон-стоп активисти на двете най-големи български партии се срещат с лидери на най-влиятелните изселнически организации и установяват контакти с цел решаване проблемите на изселниците. Депутати от ДПС гледат с "известна ирония на тези предизборни совалки", убедени, че движението и без напъни ще получи гласовете, които винаги си е получавало от порядъка на 190-200 хил. гласа.
Първите
клубове на ГЕРБ ще
бъдат създадени
през есента в големите градове Истанбул, Анкара и Бурса. На по-късен етап активисти на партията замислят и учредяване на структури на партията сред изселниците. Инициативата е на депутатката от Кърджали Цвета Караянчева, зам.-председател на ПГ на ГЕРБ и вече е одобрена от Изпълнителната комисия. "За разлика от БСП ние получаваме покани от изселниците, а не ходим да им се натрапваме", заяви пред "168 часа" депутатката.
Изпълнителното бюро на Националния съвет на БСП вече постави като приоритет пред партията да започне активна работа с изселниците в Турция. "Тук има доста голям контингент български изселници, с които работим на място, идеята е те да гласуват за нас", сподели областният председател на БСП Кърджали Милко Багдасаров. Идват избори, ще управляваме след една година и ни трябва помощ, лаконичен бе той. Вече имало установени контакти с ръководители на изселнически структури в европейската част на Турция. Но съвместната работа била запланувана за септември.
"В духа на демокрацията е ние,
изселниците, да не гласуваме под строй
само за една партия, а да има промяна в избора ни. Българските партии нека да ни предложат своите платформи, а ние ще преценим дали да гласуваме за тях или не", така Насъф Мотлу, член на изселническа организация в Бурса, коментира
започналите десанти на български политици
"Трябва по европейски, а не по ориенталски да гледаме на някои въпроси", обобщава той.
От офиса най-голямата изселническа организация "Балгьоч" били изненадани от интереса към изселниците. "За нас по-важно е проблемите на хората да бъдат решавани. Политиците гонят цели, които нас не ни касаят", каза служител на изселническото дружество.
"В битката за гласовете на българските изселници влизат
партиите мастодонти
БСП и ГЕРБ
с ясното намерение да използват вота им. Имал съм разговори с лидери на изселнически организации, които споделиха, че може да подкрепят тези партии само ако съдействат турският език да влезе като задължителен предмет в българското училище и признаят трудовия стаж в България", каза лидерът на правозащитната федерация "Справедливост" Сезгин Мюмюн.

 

 

Цвета Караянчева, депутат от ГЕРБ: Висша форма на лицемерие

С какви очи депутати и активисти от БСП отиват преди парламентарните избори при българските изселници в Турция? Започналите визити говорят за натрапване. Какво ще им кажат, след като тяхната партия направи възродителния процес? Това е висша форма на наглост и лицемерие. За разлика от БСП ние не работим с партии и номенклатура, от които търсят подкрепа, а с обикновените хора. 20 години социалистическата партия не намери път към българските мюсюлмани в област Кърджали. Нито на едни избори, в нито една община в листите на БСП не са включени тези хора. Това е лош модел. Партия ГЕРБ разчита на можещи и знаещи хора от турския етнос и ги включи в листите за кандидат-кметове и общински съветници.
Клубовете на ГЕРБ, които ще бъдат изградени в големите градове на Турция, носят посланието е да се покаже новото лице на политиката в България. Да се разясни на хората да дадат своя вот за тази политическа сила, представила платформа, в която приоритет са интересите на хората. Насилието на БСП над нашите сънародници и спечелването на техните гласове ме изумява. В момента социалистите не могат да измислят нищо ново и вървят по нашите стъпки.