Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Ян Енглерт на 80 години

Скоро в #непознатите по bTV

Наричат го “загадъчен, студен, прецизен”.

Полският актьор Ян Енглерт е сред големите имена на полския театър и кино, който завинаги ще остане и в паметта ма българската публика с участието си като Отец Ередия във филма на реж. Въло Радев “Осъдени души” по романа на Димитър Димов.

В деня на неговия 80-ти рожден ден пътувам за Варшава, за да прекарам няколко дни в разговори с него за смисъла, театъра , киното и важните срещи. За България, която обича!

За него

Той е роден е през 1943 г. във Варшава. Мечтае да стане спортен съдия, но тийнейджърското му киноприключение през 1957 г. с „Канал“ решава по-нататъшната му съдба. През 1964 г. завършва Висшето държавно театрално училище в полската столица и веднага е ангажиран в трупата на Teatr Polski. Ако обаче го попитате днес за този период в кариерата му, едва ли ще усетите радост в гласа му. Преди да започне да играе сериозни, големи роли (напр. в Irydion от Зигмунт Крашински, 1966), дълго влиза в незначителни персонажи.

Киното, което го променя

Преломът настъпва през 1968 г. след успеха на Notes (пиеса от Зджислав Сковронски, режисьор Йежи Антчак) – тв театър, отличен с престижни награди от международни фестивали, вкл. от току-що основания у нас „Златна ракла“. Енглерт изпълнява главната роля на Стефан Белак, безработен интелигент, без дом, без документи, бродещ със случаен познайник в търсене на щастието. Забелязва го режисьорът Кажимеж Кутц и го кани в двa филма от своята т.нар. „Шльонска сага“ – „Солта на черната земя“ и „Перла в короната“.

Днес в списъка с кинороли на Ян Енглерт са повече от сто превъплъщения.

Давам си сметка колко важна е случайността – казва той през 1997 г. – Изиграх множество добри роли, които не бяха забелязани, както и няколк be фатални или средни, които бяха наградени. Винаги ме е боляло, че най-голям успех ми носеха неща, които се отнасяха по-скоро до моята психофизика. Няма справедливост в тази професия, а успехите са плод не само на таланта и уменията.

Снимка 1 - Българска национална филмотека

Снимка 2 - Архив Ян Енглерт

*От фейсбук!