Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

       

Косвен индикатор, че положението не е толкова зле в търговията с нефт и газ, е огромният

търговски излишък

за 2022 г. на Руската централна банка от 227 милиарда долара. Според западни експерти той се дължи на късметлийския енергиен износ по високи цени.

Третата причина е, че металургичната промишленост в Русия преживява невиждан апогей покрай войната. Според западни анализатори руските заводи работят на денонощен режим, а както е известно, този сектор като влекач дърпа след себе си още много други отрасли.

Четвъртата причина е, че селското стопанство преживя своя ренесанс още през 2014 г., когато бяха въведени първите санкции заради анексирането на Крим. Само по линия на зърното тази година се очаква да се изнесат 60 млн. тона.

През 2022 г. бюджетът на Русия имаше фантастичен късмет с цените на енергоносителите, но през 2023 г. таванът започва да се усеща.
СНИМКА: Pixabay
През 2022 г. бюджетът на Русия имаше фантастичен късмет с цените на енергоносителите, но през 2023 г. таванът започва да се усеща. СНИМКА: Pixabay

Оттук идва и петата причина за липсата на тотален срив - руската икономика някак привикна към санкциите още преди осем години, когато бе поставена цел тя да си стане

самодостатъчна,

за да оцелява. За съжаление на Кремъл, в днешния свят това звучи безкрайно наивно и утопично, дори за една толкова богата на ресурси икономика, тъй като намеренията катастрофират в особеностите на руската политика и бизнес.

Шестата причина Русия все още да се държи е, че с приходите от износ се внасят всички необходими стоки, като

западните влизат

без никакъв проблем

в страната

през Киргизстан, Армения, Грузия, Индия, Китай, Иран.

Макар руснаците да бяха свикнали с много западни храни и напитки, в момента, в който те напуснаха страната, пазарът веднага бе зает от руските им аналози.

Липсващите технологии се заместват с руски и китайски, повечето от които вероятно са много далеч от качеството на западните, с което са свикнали в Русия.

Разбира се,

има и отрасли, които

просто не могат да

издържат на санкциите

заради липсата на съвременни чипове. Цели сектори във военнопромишлената индустрия, автомобилната, самолетната, домашните електроуреди, електрониката и изкуствения интелект изпитват сериозни трусове и в тази посока може да се очаква сериозен пробив на режима със санкциите.

Разбира се, не всичко в руската икономика е такава идилия, каквато я представя пропагандата на Москва. Асоциацията на европейския бизнес неотдавна съобщи, че за миналата година са продадени един милион автомобили по-малко в сравнение с 2021 г. Тоест става дума за чувствителен спад от 59%, който отразява силата на санкциите и поетапната загуба на покупателна способност на руснаците.

Инфлацията е друг бич, който смъква стандарта в страната. Официалната статистика на Москва твърди, че е 4%, а тази година ще е 3, но според западни анализатори става дума за около 12 на сто.