Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

       

Има още един индикатор, който показва, че

не всичко в руската

икономика е наред

Прави впечатление, че вече не се публикуват подробни данни за външната търговия. От историята е известно, че това е най-популярният метод на социалистическите икономики да прикриват провалите си. Ако нещо не върви, данните се скриват или се превключва от статистика на “стъкмистика” с приятни за режима цифри.

Но има

още един жесток удар по

руската икономика,

чието действие ще е бавно, но убийствено. Според чужди наблюдатели от началото на войната между 500 и 900 хил. изключително добре образовани и заможни руснаци са напуснали страната. Всъщност това е най-голямото преселение след Октомврийската революция и разпадането на СССР през 1991 г.

Тези, които имат визи, са избягали през Финландия и балтийските страни, а останалите през Армения, Грузия, Азербайджан и Турция. В парламента вече се обсъжда какви стимули трябва да се въведат, за да могат

да върнат в страната

напусналите IT експерти

Смята се, че над 10% от най-висококвалифицираните в сектора работят в чужбина и нямат никакво намерение да се връщат. А нямат, защото руският президент определи бегълците като “измет”, от която страната се е изчистила. Към тази загуба трябва да се прибавят и човешките жертви на фронта, където заминаха 300 хил. мъже по линия на мобилизацията, но не е ясно колко от тях ще се върнат и

дали оцелелите

ще са работоспособни

От друга страна, ембаргото върху петрола тепърва ще затяга своята примка. До момента според Европейския център за изследване на енергията и въздуха Европа е платила на Русия за доставки на черното злато 84 млрд. евро. Но много

скоро таванът на цените

ще започне да се усеща

и приходите за руската икономика ще поемат надолу. Тогава бюджетът ще е изправен пред редица сложни дилеми - дали да финансира войната, или да удържа социалните системи, които все повече ще страдат от различни дефицити.

От друга страна, не трябва да се забравя, че в Русия имаше солиден фонд с

валутни резерви

за “черни дни”,

който заедно с ниския дълг ще е от полза в тази ситуация, но не за дълго. Дотогава от драмата с удоволствие ще печелят Турция, Китай и Индия, които се радват на неограничени количества нефт и газ и безценни редки метали и ресурси на ниски цени.

Към това трябва да се прибави, че вече 155 хил. руснаци са получили разрешения за пребиваване в Турция, откривайки там 1363 нови фирми. Истанбул и Анталия с удоволствие посрещат гостите и бизнеса им за милиони, като масово добавят към табелите на магазините си и надписи на кирилица.

Китай пък финансира възстановяването си от многобройните локдауни с евтините ресурси от Русия и вече за всеобщо учудване очаква ръст за 2023 г. от 5%. Нещо немислимо без войната в Украйна. Факт е, че прогнозите на Пекин бяха

“най-лошите от половин век”

заради непрестанните затваряния, които изтощиха икономиката до краен предел. Напрежението растеше, докато не изби в масови протести в големите градове срещу ограниченията. Индия също с удоволствие се пренастройва към особеностите на търговията с Русия, от която печели милиарди. Но тези дни стана ясно, че на това благоденствие изглежда му идва краят и Делхи се присъединява към санкциите на Запада.

От тази гледна точка за руснаците положението ще става все по-сложно, но до окончателно рухване може и никога да не се стигне. Факт е, че има страни, подложени на санкции от десетилетия, като Иран, Северна Корея, Венецуела, където хората, макар и много трудно, живеят и

рядко се бунтуват

В Русия ситуацията изглежда е подобна, защото единствената форма на протест засега е бягството, а една такава богата на ресурси икономика спокойно може да изхранва населението си. То със сигурност няма да живее охолно както с предишните екстри, но някои системи, макар и осакатени, могат да функционират като в Иран и Северна Корея.

Разбира се, при условие че Кремъл не започне още войни с разбунтувалите се държави от бившия СССР като Молдова, Грузия, Беларус, които също като Украйна искат да се присъединят към Европейския съюз.