Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

       

„Истината е, че Филби е сред хората с най-голям принос за съкращаване на кръвопролитната Втора световна война – разказа приживе ген. Тодор Бояджиев за книгата „Истината за Ким Филби“. – Прохоровка е селото, около което се разиграва битката при Курската дъга. В един от разговорите ни Ким сподели, че това е най-голямото му постижение. Както и на цялата Петорка“. По свои канали или чрез „Ултра“ Ким научава, че германците ще влязат в битката при Курск с нова модификация на танковете си - последната разработка е с много по-дебела и усилена броня. Джон Кеърнкрос, който работи по разгадаването на кодовете на германската шифровъчна машина „Енигма“, също предава информация на руснаците. Неговите сведения са още по-подробни и описват в детайли техническите характеристики на тези танкове.

Сталин е получил секретни данни за броните на немските танкове и е имало достатъчно време, за да се създадат специални снаряди.
Сталин е получил секретни данни за броните на немските танкове и е имало достатъчно време, за да се създадат специални снаряди.

„Тодор, моята заслуга бе, че пръв бих тревога. Друг член на Групата предаде килограми информация“, разказва по-късно Филби на Бояджиев. На 15 април 1943 г. Фюрерът разпорежда настъплението към Курск да започне на 3 май. Плановете са Втора, Четвърта и Девета танкови армии да поведат атаката, начело с новите Panther-и. Младите офицери в британските спецслужби обаче знаят, че ако Фюрерът удари с цялата си мощ Източния фронт, съветската армия, която не е така добре оборудвана, ще се огъне.

По това време Филби отговаря за района на Гибралтар и оттам целенасочено се пуска слух по канали, стигащи директно до Хитлер и генералите му - съюзниците готвят голямо нападение някъде в района или откъм Сицилия. За щастие сведенията на Филби и Кеърнкрос са изпратени навреме до Сталин и шефа на разузнаването му Берия. Това дава възможност на руснаците да разработят нов тип кумулативни бронебойни снаряди. Заедно с това руснаците знаят къде германците ще кацнат и от кои точки ще проведат атаките си.

Паралелно с това информациите за нападение откъм Италия стават все по-страховити и в притеснението си Хитлер непрекъснато се колебае какво да предприеме. Историците установяват, че на няколко пъти провежда срещи с генералитета, за да пита какво ще спечелят с евентуална атака в посока Курск. Между военните текат ожесточени спорове, защото част от тях смятат, че това ще е безсмислена авантюра. Други твърдят, че все още нямат достатъчно танкове Panther и трябва да се изчака, докато те напълно окомплектовани напуснат заводите.