Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

       

Всъщност Петорката е част от една широка общност от прогресивни млади офицери, които редовно се събират на шумни купони, планират ювелирни операции, които съюзническото командване с охота приема. Нещо повече, на своя глава решават да увеличат трафика с данни за руснаците по проекта „Ултра“. Това е кодовото название на операцията, при която британците декодират шифрите на германската машина „Енигма“.

По това време британското разузнаване разполага с данни в изобилие, след като в мозъчния тръст „Блечли Парк“ са назначени трима талантливи математици – Алън Тюринг, Хю Александър и техният шеф инженерът Харолд Кийн. В отдела им е и членът на Петорката Джон Кеърнкрос. Те успяват да дешифрират по-голямата част от германския трафик и така Великобритания се оказва с ключово предимство във войната – тя разполага с огромен поток от данни за врага, а съюзниците й - не. Постепенно чрез „Ултра“ са обхванати и сведенията на Висшето командване на германската армия и най-секретните им планове.

Част от разшифрованите съобщения съдържат изключително точна информация за готвената атака на германците както по северния маршрут, така и по южния. Затова Ким Филби, тогава зам.-началник на Пети отдел в МИ6 за Северна Африка и Италия и в същото време съветски агент, и приятелят му от Петорката Джон Кеърнкрос осигуряват на руснаците конкретни данни и за планираната нацистка атака край Курск и летищата, които ще използва.