Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

КАДЪР: ЮТЮБ/РУСИЯ ДНЕС
КАДЪР: ЮТЮБ/РУСИЯ ДНЕС

Според анализатори конфликтът в Украйна ще продължи дълги години

Една година, откакто руските сили нахлуха в Украйна, няма реални признаци за изход от най-големия военен конфликт след края на Втората световна война. Нито една от двете страни не е готова за категорична военна победа, а напредъкът на масата за преговори изглежда също толкова малко вероятен. За цивилните, попаднали в кръстосания огън, това означава, че кръвопролитията няма скоро да свършат.

Анализатори изчисляват, че около 200 хил. руски войници са били убити или ранени досега. За сравнение, Украйна е загубила 100 000 души, а 30 хил. цивилни са намерили смъртта си.

“Враждебността между Русия и Украйна може да поддържа този конфликт за дълго време”, смята политологът Самуел Чарап.

В рамките на дни след първия ден на нападението на 24 февруари 2022 г. очевидната стратегия на Русия за бързо превземане на Киев и

сваляне на правителството на Зеленски

се сблъска с неудобната реалност: украинската съпротива бе много по-силна от очакваното. Това стана благодарение на годините на западно обучение и оръжие.

В битките украинците нанесоха сериозни загуби на руската армия и разкриха бързо остарялата военна тактика на Москва. Руският президент постоянно повтаря, че “специалната военна операция” върви по план, но украинските части се оказаха пъргави и адаптивни.

Следващите няколко седмици вероятно ще доведат до още по-интензивно руско нападение в различни точки по криволичещата фронтова линия от Харков до Запорожие. Целта е да се изпълни заявената от Кремъл задача за превземане на останалата част от Луганска и Донецка област, които бяха анексирани от Москва.

Западни експерти очакват военновъздушните сили, които до голяма степен липсваха в бойните действия досега, да станат по-важен компонент от руския боен план.

Ако поведението от миналото е най-добрият предсказател за бъдещи решения, то Путин

ще нареди втора мобилизация

и ще удвои ракетните атаки, насочени към парализиране на украинската инфраструктура, отбелязва в свой материал Националното обществено радио в САЩ.

Анализаторите са убедени, че дипломатическа сделка за прекратяване на конфликта изглежда нереална. Руският лидер, който, въпреки че е огорчен от лошото представяне на армията си, не може да си позволи да бъде видян като оттеглил се от битка, която е започнал и е трябвало лесно да спечели.

За Зеленски залозите са също толкова високи. Проучване сред украинци показва, че те са непоколебими в отхвърлянето на териториални отстъпки на Русия.

“Всякакъв вид прекратяване на огъня без руско военно поражение означава прегрупиране”, казва Михаил Алексеев, професор по политически науки в Сан Диего. Според него това би довело до “по-нататъшни атаки по фронтовата линия”.

Алексеев смята, че Киев гледа на всяко споразумение, което включва териториални отстъпки, като на “екзистенциална заплаха”.

“Стопанинът на Кремъл също не може политически да си позволи да подпише мирен план, ако това означава отказ от която и да е територия”, отбелязва Владислав Зубок, професор по история в Лондон. Той допълва, че Путин е заложил цялата си политическа кариера на анексирането на Крим и няма намерение да го остави лесно.

Военно решение изглежда също толкова малко вероятно въпреки привидно грандиозните успехи на Украйна на бойното поле, водещи до тежки загуби на руски войници и техника.

“Киев може да се чувства уверен в успешната контраофанзива с отвоюването на градовете Харков и Херсон. Въпреки това не се очертават лесни победи и за двете страни”, убеден е политологът Чарап.

Зеленски публично каза, че силите на страната му ще си върнат Крим - ход, който украинското ръководство смята, че ще ускори преврат срещу Путин и в крайна сметка ще осигури сигурност на Украйна. Повечето анализатори са съгласни с украинския лидер. Те вярват, че отвоюване на Крим

ще доведе не само до падането на власт на Путин,

но и ще се случи някакъв втори колапс, подобен на краха на СССР през 1991 г. “Бих казал, че това е страхотна игра. Много, много опасна игра”, казва Владислав Зубок.

Тъй като редица руски военни и важни фигури загубиха доверие в това как се води войната, Путин намекна за възможното използване на тактически ядрени оръжия - ход, който президентът Джо Байдън каза, че би бил “сериозна грешка”. Но докато кошмарната заплаха от ядрен конфликт наистина е реална, експерти не смятат, че руският лидер някога ще я последва, като се има предвид вероятността за пълен военен отговор от Запада.

“Путин не е самоубиец

Войната продължава, за да запази той позицията си във властта”, твърди Зубок.

Тежките загуби на Русия на военна техника и боеприпаси пък бяха широко обсъждани и Кремъл беше принуден да се обърне към КНДР за ракети и към Иран за дронове.

Според проф. Михаил Алексеев обаче идеята, че Москва просто изчерпва това, от което се нуждае, за да води война, е най-вече “желание”. “В Русия отбранителните заводи работят на три или четири смени. Дори ако на Москва ѝ липсват по-модерни части, тя все още разполага с огромни запаси от нискокачествено смъртоносно оръжие”, казва той. Алексеев е на мнение, че Кремъл коригира стратегията си в хода на бойните действия и се поучи от пораженията си. Този факт и вливането на около 300 000 войници след голямата мобилизация през есента ще дадат допълнителен тласък на руските сили.

Междувременно потокът от оръжия от САЩ и НАТО, който досега поддържаше Украйна в битката, може да се изчерпа. “Вече има признаци, че западните арсенали се напрягат под изискванията на Киев. Армията на Зеленски бързо изразходва запасите от артилерийски снаряди, противотанкови оръжия и ракети земя-въздух, необходими за свалянето на руски самолети и ракети”, казва анализаторът Джак Уотлинг.

Според политолога Самуел Чарап войната може да не завърши и с години - време, през което Русия ще унищожава Украйна като страна. “Има сценарий, при който това ще е конфликт, който продължава години и години наред”, казва той. По думите му способността на Запада да поддържа икономиката и армията на Украйна се сблъсква с капацитета и желанието на Русия да продължи да поддържа своята операция.

В момента най-дискутираната тема е как тази война ще завърши. Бъдещите сценарии включват украинска победа или крах на Русия в стила на Октомврийската революция през 1917 г. Никой не смее да изключи като възможност и пълно поражение на Украйна, както и ескалация, водеща до

директен конфликт между НАТО и Русия в Европа

Все пак анализатори прогнозират, че ще се стигне до безизходица, подобна на ситуацията след нахлуването на Русия в Крим и Донбас през 2014 г. Само последният вариант би могъл да доведе хипотетично до споразумение чрез преговори, което много западни политици смятат, че в крайна сметка трябва да бъде постигнато. 

Всяко подобно бъдещо “мирно” споразумение най-вероятно непременно ще включва болезнени украински отстъпки. Това ще бъде възприето от мнозина в Киев и Европа като предателство, а от Путин - като реабилитация. В момента обаче и двете страни имат намерение да укрепят позициите си чрез успехи на бойното поле. Така че войната продължава, засега неясно докога.