Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

       

Съюзниците след много спорове в продължение на няколко дни, на фона на засилващите се заплахи от страна на Русия, все пак решиха да осигурят на Украйна най-добрите за момента танкове Abrams и Leopard 2. Плюс още 18 броя от безценните Himars, които се движат с над 100 км в час и имат високоточни оръдия, изстрелващи снаряди и ракети от 9 до 499 км.

В дъното на тази удивителна история е Олександър Новиков, чийто възход е пряко свързан с президента Зеленски, който печели изборите през май 2019 г. с обещанието да смачка корупцията. По това време прокурорът е доста популярен, разкривайки огромни фалшификации при училищните тестове. Така съвсем естествено той е подтикнат да кандидатства за поста шеф на Националната агенция за превенция на корупцията. Там амбициозният магистрат е един от 30-те претенденти. Подборът продължава от 8 ноември до 16 декември 2019 г., завършвайки с интервю. И този конкурс не е от тези с предварително известен победител. Трима от 6-членното жури са избрани от правителството в Киев, а другите трима са препоръчани от представителите на страните, осигуряващи техническа помощ на Украйна - Тилман Хопе (Германия), Горан Клеменчич (Словения) и Майкъл Сиърс (САЩ).

Изискванията на международната общност, която подкрепя страната след анексирането на Крим, са безкомпромисни. Западът помага и осигурява средства със съзнанието, че това е втората най-корумпирана страна в Европа – пред нея е единствено Русия. Затова журито очаква от новия директор не лозунги и обещания за светлото бъдеще, а конкретни стъпки и срокове - да въведе системата за автоматична проверка на декларациите на политиците, да подготви новата Антикорупционна стратегия, да организира защитата на лицата, подаващи сигнали за нередности, да провери доколко коректни са отчетите на партиите, кои са спонсорите и да създаде териториални представителства на новата агенция.