Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

       

Новиков се заема енергично със задачата, въвеждайки електронни системи в министерствата, и днес страната може да се похвали, че е шеста в областта на отворените данни и дори вече задава тенденции в областта на прозрачността на институциите.

С президента Зеленски зад гърба си магистратът налага технологии, които сигнализират за евентуални нередности и несъответствия, и не след дълго обявява впечатляващи постижения. Установява се, че след въвеждането на електронната система за обществени поръчки страната е спестила над 6 млрд. долара, които иначе биха изтекли в джобовете на висши политици, чиновници и олигарси. Нещо повече, с нея се прекратяват обичайните за страната незаконни търгове, на които са се поделяли колосални публични средства между „точните“ хора.

Разработена е и най-модерната в света система за финансово разузнаване и проверки с помощта на регистъра на действителните собственици. Новиков с гордост споделя, че „Национална агенция за превенция на корупцията притежава най-голямата в света цифрова база данни за имуществото на държавни служители. Тя няма аналог в света. Всяка година до 1 милион чиновници подават декларациите си в електронния регистър и обществеността има достъп до всеки документ. Проверките се правят автоматично, показвайки дали държавният служител е дал точна информация за имуществото си“.

Усилията изглежда си заслужават и в края на миналата година на международен форум магистратът отчита, че агенцията е разкрила над 1000 служители, злоупотребили с държавни ресурси. От тях шестима са министри, 11 са в ръководството на ведомства от изпълнителната власт, 20 са депутати, а съдиите са цели 67 души. Нещо повече, над 120 млн. долара откраднати държавни активи ще бъдат възстановени в бюджета и навреме е предотвратено присвояване на други 80 млн. долара.

Екипът на Новиков работи под пара и създаденият преди 2 години Антикорупционен съд вече е издал 49 присъди и 58 служители са осъдени.

Мнозина ще си кажат, че с международна техническа и финансова помощ всеки може да постигне подобни впечатляващи резултати, но не е точно така. Пречките и подмолните удари са буквално на всяка крачка.

До началото на инвазията Новиков и хората му работят в среда, където корупцията е нещо толкова обичайно, че чак се приема за задължителна част от чиновническото ежедневие. Затова администрацията и олигарсите уж с най-благородни мотиви блокират всяка възможна инициатива, която може да застраши благоденствието им. В парламента гласуват да отпаднат отчетите за партиите и декларациите на политиците. Претекстът – да не бъдат уязвими данните им за руснаците.

Новиков и хората му знаят какво значи това, но не могат да направят нищо, освен да пренесат компютрите си в мазето и да търсят План Б. Заедно с това юристите работят в пълна бойна готовност да излязат въоръжени и да защитават столицата. В съседното помещение са поставени боеприпаси и оръжия.

Когато врагът е отблъснат и руските сили се изтеглят от Киев, служителите отново заемат местата си в Агенцията, за да продължат „неприятния“ за политиците и чиновничеството мониторинг.