Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

След две години всички ученици ще са с безплатни учебници.

СНИМКА: “24 ЧАСА”
След две години всички ученици ще са с безплатни учебници. СНИМКА: “24 ЧАСА”

 София привлича половината от чуждите инвестиции

Възстановяването от пандемията от COVID-19 пренареди най-слаборазвитите икономически области на България.

Видинската вече не е най-бедната област в страната, след като в продължение на десетилетие заемаше последното място според БВП на човек. По новите данни вече изпреварва Хасково, Силистра, Сливен и Перник. Това показва анализ на Адриан Николов от Института за пазарна икономика за 2021 г.

“Разликите са малки - най-слаборазвитите 10 области имат БВП от около 2000 лв., така че няма да е изненада

следващите години да донесат нови пренареждания”, анализира Николов.

През 2021 г. няма нито една област, която да не отчита икономически растеж. Той обаче е много неравен - докато София добавя 6,3 хил. лв. БВП на човек, Хасково и Кърджали растат едва с по 600 лв. Бургас пък добавя 4,4 хил. лв. на човек. “При тази област сривът на туризма през 2020 г. изтри години развитие и възстановяването му ще отнеме повече от година”, пише Николов в анализа си.

Няма изненади при лидерите в класирането по БВП на човек от населението. София е начело с 45 хил. лв., следвана от Стара Загора с 20 хил. и София-област с 19 хил. “През 2021 г. е особено видимо влиянието на енергетиката, която в благоприятната конюнктура отчита значителен растеж и така тласка нагоре равнището на развитие на Стара Загора и Враца - процес, който продължава и през 2022 г.”, пише той.

Над 59 млрд. лв. е бил БВП на София за миналата година. Това е пет пъти повече от Пловдив и седем пъти повече Варна, показа пък докладът на ИПИ за икономическия профил на София.

През 2021 г. нетните приходи от продажби на нефинансови предприятия достигат близо 171 млрд. лв. Това е ръст от 22,6% спрямо 2020 г.

Водещите сектори са търговията (20%) и информационните и комуникационните технологии (7%). Строителството е на трето място с 13% от произведената продукция. Това е и единственият сектор в столицата със сериозен спад в приходите от продажби - 25%.

“През 2021 г. продължава тенденцията към централизация на износа на България в столицата, като тя отговаря за 42 от общо 103 млрд. лв. изнесени стоки и услуги”, каза Петър Ганев от ИПИ.

Заплатите в София са значително над средните във всички отрасли. Очаквано лидер е IT секторът, в който през 2021 г. заплатата е над 4000 лв. Следват финансите и професионалните дейности с 2600 лв., както и държавното управление - 2400 лв., каза Адриан Николов. Добавената стойност на едно наето лице в София достига над 50 хил. лв. За националната икономика тя е около 35 хил. лв.

“През 2021 г. София концентрира 14,7 от общо 28,2 млрд. евро чужди инвестиции”, обясниха още от ИПИ. При съпоставка с броя на населението

чуждите капитали в столицата достигат 11,2 хил. евро

на човек при 4,1 хил. евро за страната.

В София има и промяна в демографската структура, като средната възраст вече е 35 - 49 г., докато през 2011 г. са преобладавали 20-24-годишните. “Положителната новина е, че децата под 15 г. минават 15 %. Новите жители на София са били 30 хил. души, но 22 хил. са я напуснали”, каза още Николов.