Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

22 МЛН. ЕВРО В РЕДИЦА: Толкова получават за година четиримата играчи на "Ман Юнай-тед" (от дясно на ляв) Уейн Руни, Патрис Евра, Майкъл Карик и Райън Гикс.
22 МЛН. ЕВРО В РЕДИЦА: Толкова получават за година четиримата играчи на "Ман Юнай-тед" (от дясно на ляв) Уейн Руни, Патрис Евра, Майкъл Карик и Райън Гикс.

Феновете на "Нюкасъл" организират спасителна акция, за да съберат средства и да изкупят акциите на клуба от изпадналия в немилост собственик Майк Ашли.
Всеки един от запалянковците трябва да натрупа по 2000 паунда (2391 евро), за да могат всички те да съберат 80 млн., каквато е обявената от Ашли цена на акциите.
Преди дни ръководството на шотландския шампион "Глазгоу Рейнджърс" обяви процедура по банкрут. Тимът обаче може и да се оправи, след като играчите приеха заплатите им да бъдат намалени и клубът да завърши сезона.
Заради сериозните си финансови проблеми клубът мина под административно управление. Той дължи на данъчните власти 58 599 301 евро. Същото се случи с "Портсмът", шампиона на втората дивизия на Острова.
Други осем клуба на отвъд Ламанш могат да тръгнат по стъпките на шотландците. Данъчните вече са във Висшата лига и очилати счетоводители ровят из касите, търсейки всяко пени за хазната.

Какво става с британския футбол?

Всъщност отговорът е прост - във Висшата лига се харчи повече, отколкото се печели.
"Страните в Европа трябва да затегнат коланите, футболът е като икономиката - не може да даваш повече, отколкото вземаш", обяви президентът на УЕФА Мишел Платини.
Само за последните 26 месеца дълговете на британския футбол са нараснали 1,88 пъти - от 2,6 млрд. паунда през 2009 г. на 4,9 млн. британски лири до началото на февруари. Какво ще е положението в края на финансовата година, един бог знае.
Финансови проблеми, пред които са изправени британските футболни клубове, подлагат повишен контрол върху огромните суми, изплатени на най-добрите играчи. Много английски клубовете от Висшата лига са загубили пари през миналата година, затъвайки в дългове.
Но в същото време заплатите, платени от клубовете от Висшата лига, са се увеличили много по-бързо, отколкото се движат приходите им за последните две години. Изчисленията на бизнесгрупата "Делойт" категорично показват, че 68 на сто от приходите в английските клубове отиват за заплати на футболистите.
В същото време в обществения сектор на Великобритания заплатите са замразени,

безработицата се покачва, в страната се въвежда поредица от строги икономии

Средната заплата на играч от лигата е 25 000 паунда (29 897,6 евро). Това държи футболните администратори и финансисти, точно както колегите си от Лондонското сити, в страховит стрес.
"С такива заплата футболист може да купува по една къща всяка седмица - ядно коментира фен на "Челси" пред британското радио "Файф". - В същото време моята заплата е замразена от три години. Направо е гадно." Висшата лига е най-печелившото предприятие. Годишно се реализират приходи от 2,2 млрд. лири (2,666 млрд. евро), но в същото време разходите надскачат тази цифра. Според "Делойт"

общата задлъжнялост на британските клубове от четирите дивизии е 3,5 млрд. паунда (4,241 млрд. евро)

УЕФА въвежда от следващата година финансова граница на дълговете. Целта е запазването на европейската идентичност на клубовете, но също и забраната на управите да трупа дългове към клуба.
Заплатите са проблем и в испанската лига, където звездите на "Барселона" и "Реал Мадрид" заедно печелят повече, отколкото футболистите от всички други клубове, взети заедно.
Заплатите в тези два клуба се равняват на 51 на сто от техните приходи.

 

 

1211 млн. евро пестят само за един месец

Все повече фенове на футбола във Великобритания смятат, че сегашната ситуацията в играта в световен мащаб все повече отнема истинската страст от футбола.
"Това е така, защото, вместо да играят от любов към този спорт, те го правят единствено заради цифрите в договорите", споделя още Крис Уолш, заклет почитател на "Арсенал".
Преди седмица мениджърът на "Евертън" Дейвид Мойс призова всички във Висшата лига да направят 20 на сто съкращение на заплатите, за да бъде играта по-достъпна за феновете.
Футболистите на изправения пред фалит "Рейнджърс" се съгласиха на намаляване на заплатите с между 25 и 75%. Двама играчи пък напуснаха, без да искат полагащите им се компенсации.
По този начин в следващите три месеца ще бъдат спестени 1 млн. лири (1211 млн. евро) и шампионите ще могат да довършат сезона.
Дебора Харгрийвс, председател на Комисията за високи заплащания - независим орган, който изследва неравенството в заплащанията в отделните сектори във Великобритания, заяви, че следващата цел на комисията е възнагражденията във футбола.
"Искаме да погледнем във футбола, за да можем да видим обществените нагласи към заплатите. Поне за момента не личи хората да имат възражения спрямо заплащанията, както и спрямо футболните шефове", заявява Харгрийвс.

 

В доклад на УЕФА: Коланите трябва да бъдат затегнати

Шестдесет на сто от дълговете на 732-та европейски клуба са английски отбори, сочи годишното изследване на европейската футболна централа.
Европейският футбол е неимоверно задлъжнял, като загубите, които той регистрира всяка година, нарастват стремително. За последната година и половина недостигът на парите се е увеличил точно 2,1 пъти в сравнение със скромните задължения от 578 млн. евро преди три години.
"УЕФА ще наказва големите длъжници" - категоричен е президентът на централата Мишел Платини. Радикалните промени, които бившият капитан на "петлите" започна след 2007 г., включват и финансовия фейр плей. Това е една от промените, които влизат в сила от 2013 г.
Евроцентралата ще разрешава загуби за отборите до 45 млн. евро на година през следващите два сезона. Легендарният играч е безкомпромисен - въпреки че Висшата лига на Англия е най-популярното и най-силно от футболните първенства в Европа, прекалено многото чужди играчи и чужди собственици фактически убиват идентичността на английския футбол.

КАТЕГОРИЧЕН: Шефът на европейската централа Мишел Платини ще иска санкции за длъжниците.
КАТЕГОРИЧЕН: Шефът на европейската централа Мишел Платини ще иска санкции за длъжниците.
КЪМ ФУТБОЛА: Дебора Хардгрийвс усмихнато поглежда към заплатите на играчите.
КЪМ ФУТБОЛА: Дебора Хардгрийвс усмихнато поглежда към заплатите на играчите.