Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

       

По тези съображения съдът приема, че по делото не е установено по несъмнен начин, че Луков се ползва с дипломатически имунитет. Магистратите посочват и

кореспонденция с генералния секретар

във Външното министерство на островната държава, който, според тях, е изложил, че не се касае за истински документи и исканото от австрийските власти лице не е дипломат на Сейнт Кит и Невис. Последното обаче се оспорва от защитата на Луков. "Кореспонденцията с гл. секретар на Федерация Сейнт Китс и Невис съвсем не е в този смисъл и го казвам уверено, защото тя е пред мен. В нея се изяснява нещо съвсем различно – че

не Луков, а други хора, свързани с разследването

– и те са изброени поименно в писмото, не са дипломати на държавата Сейнт Китс и Невис", обяснява бургаският адвокат Станко Кралев. Той поискал от съда да се изготви запитване до властите в карибската федерация дали клиентът му действително е неин дипломатически агент, но това не е било направено.

"Ще бъде екстрадирано лице без да бъде проверено дали не е с дипломатически статут и най-вероятно след време ще бъдат заведени дела в Страсбург", коментира адвокат Кралев.

Бургаските магистрати обаче припомнят, че съдът на изпълняващата екстрадицията държава няма правомощия да проверява доказателствата на обвинението, а на принципа на взаимно доверие следва да приеме, че издаващата държава е изпълнила своите задължения в съответствие със закона. Освен това по делото нямало данни, че сънародникът ни е заплашен от несправедлив процес в Австрия или пък от нарушаване на човешките му права.